της Νατάσας Φραγκούλη
Το οικοσύστημα των startups αποτελεί ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για την αμερικανική οικονομία. Μάλιστα, η δυναμική του δεν κάμφθηκε ούτε εν μέσω πανδημικής κρίσης, με τον αριθμό των νεοφυών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ να εκτοξεύεται, ακόμη και στη διάρκεια της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, κατά το προηγούμενο έτος, στις ΗΠΑ ο αριθμός των νεοφυών εταιρειών σημείωσε αύξηση κατά 24% και έφτασε τα 4,4 εκατ. από 3,5 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται, μάλιστα, για τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο ρυθμών αύξησης των νεοφυών επιχειρήσεων, που κατεγράφη το 2020 μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και της Ομάδας G20 (βάσει αιτήσεων δημιουργίας νέων επιχειρήσεων).
Ο ανοδικός ρυθμός στη δημιουργία νέων startups στις ΗΠΑ έρχεται σε αντίθεση με τη γενικότερη πορεία της επιχειρηματικότητας στη χώρα, όπου κατά το 2020 έκλεισαν περίπου 9,1 εκατ. μικρές επιχειρήσεις, ενώ σημειώθηκε απώλεια 9 εκατ. θέσεων εργασίας.
Στο μεταξύ, υψηλοί ρυθμοί δημιουργίας νεοφυών εταιρειών σημειώθηκαν και σε άλλες χώρες, παγκοσμίως, όπως η Τουρκία +23%, η Χιλή +14% και το Ηνωμένο Βασίλειο +9. Στον αντίποδα, άλλες οικονομίες δεν ήταν εξίσου κινητικές στη δημιουργία νέων startups. Για παράδειγμα, ο ρυθμός μειώθηκε κατά 26% στην Πορτογαλία και τη Ρωσία. Ισχυρά ποσοστά μείωσης υπήρξαν στην Ισπανία και τη Ρουμανία (με 21% και 24% αντίστοιχα), ενώ σε Γερμανία και Ουγγαρία τα ποσοστά της μείωσης ήταν πιο ήπια αρνητικά και κινήθηκαν στο 4%.
Στο μεταξύ, αρκετές άλλες χώρες, όπως η Κίνα (3%), η Εσθονία (3%), η Ελβετία (2%), η Αυστραλία (2%) και η Ολλανδία (2%) εμφάνισαν μέτριους ρυθμούς αύξησης του αριθμού των νεοσύστατων επιχειρήσεων στο 2020.
Χρηματοδοτήσεις
Το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης των νεοφυών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ κατά το 2020, παρά τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην εθνική οικονομία, αποτυπώνει σχετική έκθεση του think tank Peterson Institute of International Economics. Η έκθεση (Startups boom in the United States during COVID-19), την οποία επικαλείται το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον σε σχετικό report του, σημειώνει ότι η ραγδαία αύξηση του αριθμού των startups στις ΗΠΑ υποστηρίχθηκε χρηματοδοτικά από το πρόγραμμα PPP/ Paycheck Protection Program.
Το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων, υπό προϋποθέσεις μη επιστρεπτέων, σε μικρές επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των νεοφυών. Στο πλαίσιο του προγράμματος είχαν εγκριθεί έως τον Αύγουστο του 2020 περί τα 3,3 εκατ. αιτήσεις δανείων κάτω των $50.000.
Άλλες προηγμένες οικονομίες έχουν αναπτύξει, επίσης, αντίστοιχα προγράμματα. Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, δημιούργησε το Coronavirus Future Fund για νεοσύστατες επιχειρήσεις, το οποίο χορηγεί δάνεια που κυμαίνονται από £125.000 έως £5 εκατ., υπό την προϋπόθεση ισόποσης χρηματοδότησης από ιδιώτες επενδυτές.
*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr