Οι Επίτροποι Γκαμπριέλ, Σμιτ και Μπρετόν διοργάνωσαν στρογγυλή τράπεζα σχετικά με το σύμφωνο για τις δεξιότητες, με συμμετοχή εκπροσώπων από τους κλάδους του πολιτισμού και της δημιουργίας. Η εν λόγω στρογγυλή τράπεζα εντάσσεται σε μια σειρά ανταλλαγών απόψεων που έχει στόχο να ενθαρρύνει τη συμμετοχή του κλάδου στο σύμφωνο για τις δεξιότητες.
Το σύμφωνο ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού θεματολογίου δεξιοτήτων που εγκρίθηκε από την Επιτροπή την 1η Ιουλίου 2020 και εγκαινίαστηκε στις 10 Νοεμβρίου. Στόχος του είναι να κινητοποιήσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη —κλαδικούς, κοινωνικούς, περιφερειακούς και εκπαιδευτικούς εταίρους— ώστε να βοηθήσει τους εργαζομένους να αναπτύξουν τις δεξιότητες που είναι αναγκαίες για μια βιώσιμη, κοινωνική και ανθεκτική ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορονοϊού.
Οι εταιρικές σχέσεις που θεσπίζονται στο πλαίσιο του συμφώνου θα λάβουν από την Επιτροπή στήριξη υπό μορφή μιας πλατφόρμας εταιρικής σχέσης ή συμβουλών σχετικά με τις επιλογές χρηματοδότησης από την ΕΕ. Οι κλάδοι της δημιουργίας και του πολιτισμού έχουν αναγνωριστεί ως σημαντικό βιομηχανικό οικοσύστημα που θα μπορούσε να σχηματίσει μια μεγάλης κλίμακας εταιρική σχέση δεξιοτήτων στο πλαίσιο του συμφώνου, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας στους εν λόγω κλάδους, ο αντίκτυπος του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι συνέπειες σε άλλα οικοσυστήματα όπως ο τουρισμός, καθώς και η ισχυρή δέσμευση των παραγόντων του κλάδου και η πρόοδός τους στο πλαίσιο της συμμαχίας για την ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η βελτίωση των υφιστάμενων δεξιοτήτων και η ανάπτυξη νέων αποτελούν σημαντικούς μοχλούς της οικονομικής ανάκαμψης και της μακροπρόθεσμης αναδιάρθρωσης του κλάδου.
Η συνάντηση κατέδειξε την ισχυρή θέληση όλων μερών να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την επανεκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων στους κλάδους της δημιουργίας και του πολιτισμού. Οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη προσέλκυσης και διατήρησης ταλέντων, προώθησης της δημιουργικότητας και επένδυσης στις ψηφιακές δεξιότητες, ώστε να αξιοποιηθούν τα οφέλη της ψηφιακής μετάβασης.
*πρώτη δημοσίευση: www.euractiv.gr