της Νατάσας Φραγκούλη
Τα γρήγορα αντανακλαστικά του κλάδου της τεχνολογίας να ξεπερνά τις κρίσεις, που εμφανίζονται κατά καιρούς, επιβεβαιώνονται και στην περίπτωση της υγειονομικής κρίσης της COVID-19. Ο κλάδος της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) όχι μόνο βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο για την post COVID εποχή, αλλά θεωρεί ότι η ανάπτυξη έχει ήδη αρχίσει.
Σχεδόν 8 στους 10 οικονομικούς διευθυντές (74%) εταιρειών ΤΠΕ θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται, ήδη, σε φάση ακμής. Αντίστοιχα υψηλά ποσοστά αισιοδοξίας για τις επιχειρήσεις τους, τρέφουν οι οικονομικοί διευθυντές του κλάδου των βιοεπιστημών και της υγείας (81%), όπως και αυτοί του κλάδου των επαγγελματικών υπηρεσιών (76%).
Και οι CFOs εταιρειών λιανικού εμπορίου επιβεβαιώνουν την ιδιαίτερα ανοδική πορεία για τον κλάδο τους, με το 66% αυτών να αναφέρει ότι βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης. Αντίθετα, πάντως, ένας στους δύο CFOs από τους κλάδους του τουρισμού και των ταξιδιών δηλώνει ότι οι εταιρείες τους εξακολουθούν να ανησυχούν για την διασφάλιση της βιωσιμότητας τους.
«Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν γυρίσει σελίδα και είναι πλήρως εστιασμένες στην επόμενη ημέρα. Δύο στους τρεις CFOs στην Ευρώπη αναφέρουν ότι ήδη προετοιμάζονται για τη διαμόρφωση του μετά την πανδημία επιχειρηματικού τοπίου, μια φάση που την χαρακτηρίζουν ως “φάση ευημερίας”. Μόνο το 14% αισθάνεται ότι είναι ακόμα σε “φάση επιβίωσης”», αναφέρει η έρευνα Deloitte European CFO Survey Spring 2021.
Τι λένε οι Έλληνες
Οι επικεφαλής των οικονομικών επιτελείων στην Ελλάδα φαίνεται ότι ευθυγραμμίζονται με το γενικότερο αισιόδοξο κλίμα, που επικρατεί στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την έρευνα, το 78% των Ελλήνων και το 74% των Ευρωπαίων CFOs αναμένει άνοδο των εσόδων των εταιρειών του μέσα στον επόμενο χρόνο. Την ίδια στιγμή, μόνο το 13% των Ελλήνων και το 12% των Ευρωπαίων συμμετεχόντων προβλέπει μείωση εσόδων.
Η βελτίωση του αισθήματος αισιοδοξίας φαίνεται πως είναι διάχυτη σε όλες τις χώρες και σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από το 2015.
Η αύξηση της αισιοδοξίας είναι πιο έντονη σε χώρες εκτός Ευρωζώνης και αυτό φαίνεται, κυρίως, από την αισιόδοξη στάση των CFOs στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το 78% των ερωτηθέντων - το υψηλότερο μάλιστα ποσοστό από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα - δηλώνει ότι αισθάνεται πιο αισιόδοξο για το μέλλον σε σχέση με πριν από τρεις μήνες.
Επαναφορά των εσόδων
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις των CFOs σχετικά με το πότε αναμένεται η ανάκαμψη των εσόδων σε προ-πανδημίας επίπεδα, οι οποίες έχουν μεταβληθεί θετικά. Το 29% των Ελλήνων αναφέρει ότι τα έσοδα βρίσκονται ήδη στα προ-κρίσης επίπεδα ή και ότι τα έχουν ξεπεράσει.
Ωστόσο, παρατηρείται ότι, όσο μεγαλύτερη ήταν η πτώση του ΑΕΠ σε μια χώρα το 2020, τόσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό των εταιρειών, που αναφέρουν ότι τα έσοδά τους έχουν ανακάμψει ή και ξεπεράσει τα προ-κρίσης επίπεδα. Για παράδειγμα, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα των CFOs στη Δανία και τη Ρωσία αναφέρουν ότι τα έσοδά τους βρίσκονται ήδη σε επίπεδα προ πανδημίας, σε Ελλάδα, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο η εικόνα διαφέρει, καθώς λιγότερο από το 30% είναι σε θέση να δηλώσει το ίδιο.
*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr