Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο για αυστηρότερους κανόνες σχετικά με το εάν η ενέργεια από την καύση ξύλου μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανανεώσιμη και να υπολογιστεί για τους πράσινους στόχους, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο.
Ο στόχος είναι η προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων όπως τα παλαιά αναπτυσσόμενα δάση και η διακοπή χρήσης του ξύλου για άλλους σκοπούς, όπως: η κατασκευή επίπλων, παραγωγή πέλλετ ή τσιπς που καίγονται για την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.
Το νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εκσυγχρονισμό των κανόνων της Ε.Ε. θα απαιτεί παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας από βιομάζα με παραγωγική ικανότητα 5 MW ή και παραπάνω, ώστε να πληροί τα κριτήρια αειφορίας και να οδηγεί σε σημαντική μείωση εκπομπών σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα.
Οι εγκαταστάσεις που τροφοδοτούνται µε βιοµάζα με παραγωγική ικανότητα 20 MW εξαιρούνται επί του παρόντος από αυτές τις απαιτήσεις.
Οι ανανεώσιμες πηγές παρείχαν περίπου το 20% της ενέργειας της Ε.Ε. για το 2019. Περισσότερο από το μισό της παραγόμενης ενέργειας προέρχεται από βιομάζα, την οποία η Ε.Ε. θεωρεί χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται από την καύση ξύλου εξισορροπούνται εν μέρει από το CO2 που απορροφάται από τα δέντρα καθώς αυτά αναπτύσσονται.
Περιβαλλοντικές ομάδες έχουν κατακρίνει αυτούς τους ισχυρισμούς, ενώ ορισμένοι δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο δεν θα προστατεύει τα δάση.
Το νομοσχέδιο ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις που τροφοδοτούνται µε βιοµάζα θα θεωρηθούν ανανεώσιμες εάν παράγουν 70% λιγότερες εκπομπές από τα ορυκτά καύσιμα. Προς το παρόν, αυτό ισχύει μόνο για εγκαταστάσεις που άρχισαν να λειτουργούν φέτος.
Ανέφερε, επίσης, ότι τα εθνικά καθεστώτα στήριξης για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από βιομάζα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι το ξύλο πρέπει να καίγεται μόνο για ενέργεια- και αυτό ως έσχατη λύση.
Το νομοσχέδιο θα θέτει επίσης αυστηρότερους στόχους της Ε.Ε. για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αν και δεν περιλαμβάνονταν στο έγγραφο.
Ο στόχος της Ε.Ε. είναι να καλύψει το 30% της κατανάλωσης ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. Σύμφωνα με ανάλυση της Επιτροπής, απαιτείται το ποσοστό των 38-40% προκειμένου να συμφωνεί με τους στόχους της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή.
Η πρόταση θα μπορούσε να δεχτεί τροποποιήσεις πριν από τη δημοσίευσή της στις 14 Ιουλίου ως μέρος μιας δέσμης πολιτικών για τη μείωση των εκπομπών της Ε.Ε. κατά 55% μέχρι το 2030, συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990.
*πρώτη δημοσίευση: www.euractiv.com