του Ηλία Μπέλλου
Την επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και στο μόνιμο προσωπικό ξενοδοχείων, ταξιδιωτικών γραφείων και πρακτορείων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ. «Το πρόγραμμα Συν-Εργασία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου μπορεί να επεκταθεί και στο μόνιμο προσωπικό, πέραν των εποχικά απασχολουμένων, στα ξενοδοχεία, στα ταξιδιωτικά γραφεία, στα πρακτορεία. Πιστεύω ότι είναι μία πρόσθετη υποστήριξη και ένα δοκιμασμένο πρόγραμμα, το οποίο στήριξε την απασχόληση με τρόπο ουσιαστικό», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, απαρίθμησε τις επτά μεγάλες προκλήσεις για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού τουρισμού κατά τη γενική συνέλευση του συνδέσμου. Η πρώτη είναι η υγειονομική πρόκληση, η δεύτερη η ανάγκη συνέχισης της στήριξης από πλευράς της Πολιτείας, η τρίτη αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, η τέταρτη τις υποδομές, η πέμπτη τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τουρισμού, η έκτη έχει να κάνει με τις στρατηγικές συνεργασίες ιδιωτικού και δημόσιου φορέα και η έβδομη «αποτελεί όλο το πλέγμα που αφορά το περιβάλλον, την πράσινη ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή, την αειφορία».
Για την πανδημία ο Γ. Ρέτσος δήλωσε πως πρέπει να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν οι εμβολιασμοί του πληθυσμού και να τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας αλλά και να ξεκινήσει η λειτουργία του ψηφιακού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα εξασφαλίσει ασφάλεια και περιβάλλον σταθερότητας, κάτι που ο κάθε ταξιδιώτης αναζητάει στην επόμενη φάση της επανεκκίνησης των ταξιδιών. Προσέθεσε δε πως «υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, για να κερδηθεί το στοίχημα του φθινοπώρου και της επέκτασης της τουριστικής περιόδου, μέσα από τον έλεγχο της πανδημίας. Με πειθώ, με επιχειρήματα, με απόλυτο σεβασμό σε φόβους και επιφυλάξεις, πρέπει να διευρύνουμε το δίχτυ ασφαλείας που θα θωρακίσει το επίπεδο της δημόσιας υγείας σε κάθε τοπική κοινωνία». Οσον αφορά τη συνέχιση της στήριξης από πλευράς της Πολιτείας, σημείωσε πως «έχουν γίνει πολλά, μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα, όπως είναι για παράδειγμα ο ενιαίος ΦΠΑ σε τουρισμό και μεταφορές, ύψους 11%». Εκτίμησε δε ότι «μπορούμε πλέον να συζητήσουμε για ένα νέο φορολογικό πλαίσιο που δεν θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα με την υψηλή φορολογία».
Για τα κονδύλια που πρόκειται να διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε πως θα στηρίξουν σημαντικά την προσπάθεια της χώρας να εξέλθει από την πρωτοφανή κρίση που προκάλεσε η πανδημία αλλά και ότι θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά θετικό αποτέλεσμα στην αναπτυξιακή διαδικασία. Αναφερόμενος στο ζήτημα των υποδομών, θύμισε ότι «το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τον Σεπτέμβριο 2020, κατέθεσε αναλυτική μελέτη που περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για επενδύσεις σε έργα δημοσίων υποδομών σε ολόκληρη την Ελλάδα». Οι δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές στοχεύουν στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας, στην προσέλκυση νέων επισκεπτών, στη βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας στον προορισμό, στη δημιουργία νέων εμπειριών, στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, σε έργα με μεγάλη και πολλαπλασιαστική επίδραση, προσέθεσε.
*πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr