του Αντόνιο Νέρι*
Το 2020 η κοινωνία ήρθε αντιμέτωπη με πρωτοφανείς συνθήκες. Η COVID-19 μάς ανάγκασε να αλλάξουμε κάθε πτυχή της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Για την ταχεία μετατροπή του τρόπου λειτουργίας των εταιρειών και τη μετάβαση στην εξ αποστάσεως λειτουργία βασιστήκαμε στη δύναμη της τεχνολογίας, η οποία μας προσέφερε τα εργαλεία και τους πόρους για να επιβιώσουμε και να εξακολουθήσουμε να αναπτυσσόμαστε.
Ακόμη και τώρα, που η πανδημία σταδιακά υποχωρεί, η ανάγκη διασύνδεσης και συλλογής χειροπιαστών πληροφοριών παραμένει μια ουσιαστική πτυχή του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς και της διαδικασίας οικοδόμησης ενός ψηφιακού και συμπεριληπτικού κόσμου. Η περίοδος αυτή, κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εποχή της γνώσης: η εποχή όπου τα δεδομένα αποτελούν το νέο νόμισμα.
Η πανδημία της COVID-19 επιτάχυνε τη μετάβαση από την εποχή της πληροφορίας στην εποχή της γνώσης, η οποία προσδιορίζεται από την αναγκαιότητα μετατροπής των δεδομένων σε ανακαλύψεις που μπορούν να ωφελήσουν τον καθένα… αυτήν ακριβώς τη στιγμή.
Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στη συλλογή και τη σύνδεση αυτών των δεδομένων και μένω συνεχώς έκπληκτος από τον τρόπο με τον οποίο το όραμα μετατρέπεται σε πραγματικότητα. Τα δεδομένα έχουν γίνει το πιο πολύτιμο αγαθό μας, με τον χρόνο να εξακολουθεί να είναι το πιο περιορισμένο. Η μελλοντική επιτυχία θα ανήκει σε εκείνους που μπορούν να ενεργήσουν βάσει των δεδομένων τους, με ταχύτητα και ακρίβεια.
Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα για το πώς η εποχή της γνώσης –που τροφοδοτείται από προηγμένες τεχνολογίες, όπως η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη– μεταμορφώνει τον κόσμο μας. Με την πανδημία να έχει λειτουργήσει ως επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, η χώρα, μετά την επιβολή του πρώτου κιόλας lockdown, παρουσίασε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες για πληθώρα υπηρεσιών, όπως ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εξατομικευμένος προγραμματισμός εμβολιασμών και άλλες πολλές υπηρεσίες που διευκόλυναν την καθημερινότητα των πολιτών.
Οι τεχνολογικές καινοτομίες βοήθησαν στην ομαλοποίηση της κοινωνικής ζωής, στην ταχύτατη ανάπτυξη εμβολίων και επέτρεψαν στους οργανισμούς να προσαρμοστούν σε έναν κόσμο αποδιοργανωμένο. Για παράδειγμα, ιατρικοί ερευνητές στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Sentinel της HPE –ο οποίος εκτελεί 20.000 υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο– για να πραγματοποιήσουν έρευνα και να επιταχύνουν σημαντικές ανακαλύψεις, εξοικονομώντας μήνες ερευνητικού χρόνου, όταν η ανθρωπότητα το χρειαζόταν περισσότερο από ποτέ.
Οι ηγέτες στον ευρύτερο χώρο του IT πρέπει να διασφαλίσουν ότι η τεχνολογία αξιοποιείται με τρόπο που θα βελτιώνονται πρώτα απ’ όλα οι ανθρώπινες ζωές και όχι μόνο οι επιχειρήσεις. Οι ψηφιακές τεχνολογίες οφείλουν να είναι ταυτόχρονα περιβαλλοντικά βιώσιμες, ασφαλείς και να αξιοποιούνται για καλό σκοπό.
*πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Hewlett Packard Enterprise
**πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr