Την περίοδο 2008-2017 περίπου 500.000 Έλληνες νέοι και ικανοί άνθρωποι, δηλαδή το 4,6% του συνολικού της πληθυσμού, έφυγαν από τη χώρα για να αναζήτηση καλύτερης τύχης στο εξωτερικό. Προέρχονταν από το πιο παραγωγικό κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας με το 51,4% να αφορά στην «κρίσιμη» ηλικιακή κατηγορία 25-44, ενώ σχεδόν στο 70% ήταν απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης.
Στο κατά πόσο οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για τον επαναπατρισμό τους προσπαθούν να σκιαγραφήσουν δύο έρευνες της πρωτοβουλίας BrainReGain.
Η πρώτη, αφορά στους Έλληνες εργαζόμενους στο εξωτερικό με στόχο τον εντοπισμό της επιθυμίας επαναπατρισμού αλλά και των επιφυλάξεων που εμποδίζουν την επιστροφή τους. Αν και όπως φαίνεται, θα ήθελαν να επιστρέψουν για εργασία στην Ελλάδα επιθυμούν ωστόσο να εργάζονται για εταιρεία του εξωτερικού με τηλεργασία.
Ειδικότερα με τα συμπεράσματα της πρώτης έρευνας:
1. Το 60% των Ελλήνων επιθυμεί να επιστρέψει από αρκετά (34%) έως πάρα πολύ (26%).
2. Η επιθυμία επιστροφής είχε μεγαλώσει τα τελευταία 1-2 χρόνια.
3. Το 31% επιθυμεί να επιστρέψει μέσα σε ένα χρόνο. Αντίθετα το 24% με τη συνταξιοδότηση.
4. Το 72% θα δεχτούν μείωση μισθού από 10% έως 30+%.
5. Πόλο έλξης αποτελούν κυρίως η τηλεργασία αλλά και οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, η ίδρυση δικής τους εταιρείας και δευτερευόντως οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες και ο δημόσιος τομέας.
6. Είναι προφανής η έλλειψη ενημέρωσης των τεκτενόμενων στη χώρα, στην επιχειρηματική κοινότητα, στον κλάδο τους. Γιατί η απόφαση για επαναπατρισμό είναι δύσκολη, χρονοβόρα, απαιτεί στοιχειώδεις εξασφαλίσεις.
Η δεύτερη, αφορά στις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα με στόχο τον εντοπισμό της προδιάθεσης τους να προσλάβουν Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό.
Τα συμπεράσματα
Τα συμπεράσματα της δεύτερης έρευνας έχουν ως εξης:
1. Συντριπτικό ποσοστό των επιχειρήσεων (83%) προβλέπει προσλήψεις στους επόμενους 12 μήνες.
2. Το ενδιαφέρον για πρόσληψη Ελλήνων του εξωτερικού έχει αυξηθεί κατά 33% τα τελευταία 2 χρόνια.
3. Ποσοστό 73% των επιχειρήσεων ενδιαφέρεται να προσλάβει Έλληνες εργαζόμενους στο εξωτερικό από αρκετά έως πολύ μεγάλο βαθμό.
4. 51% των επιχειρήσεων είναι διατεθειμένο να προσφέρει ειδικά και πολλαπλά κίνητρα για προσέλκυση Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό.
5. Αντίθετα, το 49% δεν είναι διατεθειμένο να προσφέρει ιδιαίτερα κίνητρα σε σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
*πρώτη δημοσίευση: www.ot.gr