της Δανάης Αλεξάκη
Στις επιδόσεις του 2019 επιστρέφει η δυναμική των μεγεθών της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ). Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΕΖΑ, Αθανάσιος Συριανός, το 2021 θα κλείσει αρκετά κοντά στις επιδόσεις του 2019, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 34 εκατ. ευρώ και το EBITDA σε περίπου 5 εκατ. ευρώ. "Πιστεύουμε ότι η εταιρεία ανέκτησε φέτος γύρω στο 40% των απωλειών που είχε σε σύγκριση με το 2019". Για τη νέα χρονιά ο ίδιος ανέφερε ότι "αναμένεται με αισιοδοξία το 2022 και η εξέλιξη της εθνικής οικονομίας, με την ΕΖΑ να διεκδικεί το ρόλο του εθνικού πρωταθλητή της μπίρας".
Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της, η εταιρεία έχει υλοποιήσει επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνεται η επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ στη νέα γραμμή γυάλινου μπουκαλιού, η οποία τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2020 ενώ φέτος η ζυθοποιία έχει διαθέσει κεφάλαια ύψους 2 εκατ. ευρώ για το ζυθοβραστήριο.
Σε ό,τι αφορά μελλοντικούς σχεδιασμούς, η ΕΖΑ διατηρεί το ενδιαφέρον της για την εμφιάλωση ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού, προχωρώντας μάλιστα στην εκπόνηση σχετικής μελέτης για την αξιοποίηση πηγής που έχει εντοπίσει η εταιρεία.
Σχετικά με τα πλάνα για την παραγωγή λυκίσκου, η ζυθοποιία της Αταλάντης έχει δημιουργήσει πειραματική καλλιέργεια σε έκταση τεσσάρων στρεμμάτων με προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης μελλοντικά, καθότι τα αποτελέσματα είναι κατ’ αρχάς ικανοποιητικά. Στις σκέψεις της διοίκησης είναι και η είσοδος στη διαδικασία της βυνοποίησης, κάτι ωστόσο που θα αποφασιστεί κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.