του Robin Wigglesworth
Oι επενδυτές ζουν σε έναν «παραμυθένιο κόσμο», που έχει δημιουργήσει η απόφαση των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο να συνεχίσουν να τυπώνουν αφειδώς χρήμα παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία έχει σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία, τόνισε ο Μπιλ Γκρος.
Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και τα τεράστια προγράμματα αγοράς ομολόγων, τα οποία μόλις τώρα άρχισαν να περιστέλλονται, έχουν δημιουργήσει μια ευρεία οικονομική εφορία, από τις μετοχές μέχρι ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού όπως τα NFTs, δήλωσε σε συνέντευξη στους Financial Times ο ιδρυτής της Pimco.
«Eίναι επικίνδυνη», προειδοποίησε ο κ. Γκρος για την υποστηρικτική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών. «Είναι ένας παραμυθένιος κόσμος που στηρίζεται σε επιτόκια τα οποία δεν βρίσκονται εκεί που θα έπρεπε να βρίσκονται» πρόσθεσε.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ο οποίος κινούνταν ήδη σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά τα οποία ανέμενε η Fed, σκαρφάλωσε στο υψηλό τριών δεκαετιών του 6,2% τον Οκτώβριο. Η άνοδος των τιμών είναι υψηλότερη από τον στόχο και σε άλλες παγκόσμιες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτό έχει εντείνει τις ανησυχίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα χρειαστεί να δράσουν πιο σύντομα και πιο επιθετικά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Τα σχόλια του Γκρος για την ευφορία που επικρατεί στις αγορές απηχούν μια έκκληση του CEO της Deutsche Bank Κρίστιαν Ζέβινγκ, o οποίος δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι κεντρικές τράπεζες θα έπρεπε να συσφίξουν τη νομισματική πολιτική για να παράσχει «αντισταθμιστικά μέτρα» στην άνοδο του πληθωρισμού.
Ο Γκρος, ο οποίος πλέον έχει αποχωρήσει από την ενεργό δράση, τόνισε ότι δεν είναι βέβαιος αν ο πληθωρισμός θα μείνει στα σημερινά υψηλά επίπεδα ή θα κινηθεί ακόμα υψηλότερα. Προέβλεψε, ωστόσο, ότι είναι πιθανό να μείνει αρκετά πάνω από τον στόχο του 2% της Fed στο ορατό μέλλον.
Μολαταύτα, ο Γκρος αμφισβήτησε κατά πόσον η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες θα -ή μπορούν να- συσφίξουν σημαντικά τη νομισματική πολιτική για να περιορίσουν τις χρηματοοικονομικές υπερβολές και τις πληθωριστικές πιέσεις, για να αποτραπεί ο κίνδυνος να προκληθεί μια ζημιά στις αγορές που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη.
«Δεν μπορούν να κάνουν πολλά», σημείωσε. «Πιστεύω ότι ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ είναι αιχμάλωτος των αγορών και έτσι θα αρχίσει σταδιακά να βγαίνει από τις αγορές ομολόγων και του χρόνου μπορεί να αρχίσει σταδιακά να αυξάνει τα επιτόκια», πρόσθεσε.
Παρά την άνοδο του πληθωρισμού στις περισσότερες κύριες οικονομικές δυνάμεις λόγω των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες και της ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης μετά το σοκ της πανδημίας, η παγκόσμια αγορά ομολόγων έχει παραμείνει ήσυχη.
Oι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων έχουν κινηθεί υψηλότερα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν το ενδεχόμενο ή την πιθανότητα αυξήσεων επιτοκίων, αλλά οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις παραμένουν καρφωμένες κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
«Οι βραχυπρόθεσμες μετρήσεις του πληθωρισμού μπορεί να φοβίζουν τους “πολέμιους του πληθωρισμού”, οι οποίοι θα μπορούσαν να πιέσουν τους κεντρικούς τραπεζίτες να συζητήσουν τουλάχιστον μια γρηγορότερη αντίδραση από την πιο αργή αντίδραση που έχουμε δει ως τώρα τη φετινή χρονιά», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ρικ Ρίντερ, CIO για το σταθερό εισόδημα στην BlackRock. «Αλλά και πάλι, είναι πιθανό ότι με τον καιρό οι στρεβλώσεις που προκάλεσε η πανδημία και τα ακραία αποτελέσματα βάσης θα αρχίσουν να υποχωρούν» πρόσθεσε.
H απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου έχει κινηθεί υψηλότερα μετά τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, που έδειξαν άνοδο του πληθωρισμού, αλλά στο 1,6% παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, το οποίο καταδεικνύει ότι πολλοί επενδυτές ομολόγων πιστεύουν ακόμα ότι ο τρέχων πληθωρισμός είναι μια παροδική ανοδική τάση που θα περάσει.
Αλλά ο Γκρος -ο οποίος κατά κύριο λόγο διαχειρίζεται χρήματα για το δικό του ίδρυμα- ανησυχεί ακόμα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του νομισματικού πειράματος της περασμένης δεκαετίας με τα χαμηλά ή τα αρνητικά επιτόκια, μαζί με τα τεράστια προγράμματα αγοράς ομολόγων που ανέρχονται πλέον σε $23 τρισ. από το 2008.
Η παρατεταμένη περίοδος των χαμηλών επιτοκίων έχει προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στους αποταμιευτές, σημείωσε ο Γκρος. «Μία από τις ημέρες αυτές, μία από τις χρονιές αυτές, ή μία από τις δεκαετίες αυτές, το σύστημα θα καταρρεύσει, επειδή ο καπιταλισμός βασίζεται στους αποταμιευτές, που αποταμιεύουν και επενδύουν».
*πρώτη δημοσίευση: www.euro2day.gr