Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (29/05/2013)

Ο ανταποκριτής μας στις Βρυξέλλες Peter Kramer και ο σύμβουλος έκδοσης του EBR Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος, μαζί με ομάδα ευρωπαίων δημοσιογράφων, παρουσιάζουν, αναλύουν, σχολιάζουν την πίσω από τα φώτα της ράμπας ευρωπαϊκή πραγματικότητα

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

Ένταση παρατηρείται στις ευρω-κινεζικές εμπορικές σχέσεις –γεγονός που δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την σύσφιγξη των ελληνο-κινεζικών εμπορικών σχέσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Κίνα να ανοίξει περισσότερο την αγορά της στα ευρωπαϊκά τεχνολογικά προϊόντα και να περιορίσει εσωτερικά επενδυτικά αντικίνητρα.
Ένταση παρατηρείται στις ευρω-κινεζικές εμπορικές σχέσεις –γεγονός που δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την σύσφιγξη των ελληνο-κινεζικών εμπορικών σχέσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Κίνα να ανοίξει περισσότερο την αγορά της στα ευρωπαϊκά τεχνολογικά προϊόντα και να περιορίσει εσωτερικά επενδυτικά αντικίνητρα.

*Όσοι περιμένουν ότι η υπόθεση της συγχώνευσης Aegean και Ολυμπιακής θα λήξει σύντομα, μάλλον βρίσκονται σε λάθος δρόμο. Παρά κάποια πρόσφατη αισιοδοξία ως προς την έκβασή της, η υπόθεση αυτή θα έχει διάρκεια και η κατάληξή της για την ώρα είναι άδηλη. Επίσης, οφείλουμε να πούμε ότι οι ελληνικοί χειρισμοί του θέματος σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας δεν υπήρξαν από τους καλύτερους. Και αυτό οφείλεται σε άγνοια σημαντικών κανόνων, ατύπων και μη, που ισχύουν στις Βρυξέλλες –ιδιαίτερα στο επίπεδο του lobbying και της συναφούς λήψης αποφάσεων.

*Οξύνεται στις Βρυξέλλες η συζήτηση μεταξύ οικονομολόγων που επιμένουν στην διατήρηση του σημερινού ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους και αυτών που θεωρούν ότι η εμμονή αυτή καταδικάζει την Ευρώπη σε σοβαρές πλέον απώλειες ανταγωνιστικότητας. «Το δραματικό πρόβλημα στην Ευρώπη είναι η σοβαρή καθυστέρηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με παράλληλη κατασπατάληση πολιτικού κεφαλαίου. Κλασσική περίπτωση η Ελλάδα. Μια χώρα στην οποία επεβλήθησαν σκληρά μέτρα λιτότητος χωρίς να γίνει καμμία ουσιαστική μεταρρύθμιση. Με ποιο πολιτικό κεφάλαιο λοιπόν η σημερινή κυβέρνηση θα μπορέσει να απελευθερώσει μία στρεβλή αγορά;». Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ματαίως περιμένει απάντηση.

*Σχέδιο ισχυρής ισλαμικής διείσδυσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέδωσαν στις γαλλο-γερμανικές μυστικές υπηρεσίες οι ρωσικές αρχές, που επισημαίνουν ότι η αφετηρία της υλοποίησης του σχεδίου αυτού βρίσκεται στην Τσετσενία. Η δε χρηματοδότηση του σχεδίου γίνεται από το εμπόριο οπίου που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

*Ένταση παρατηρείται στις ευρω-κινεζικές εμπορικές σχέσεις –γεγονός που δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την σύσφιγξη των ελληνο-κινεζικών εμπορικών σχέσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Κίνα να ανοίξει περισσότερο την αγορά της στα ευρωπαϊκά τεχνολογικά προϊόντα και να περιορίσει εσωτερικά επενδυτικά αντικίνητρα.

*Ένα απίθανο παιχνίδι υποκρισίας παίζεται στις Βρυξέλλες με πρωταγωνιστή, για μιαν ακόμη φορά, την ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία.
Ενώ όλοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο Υπουργών γνωρίζουν ότι τίποτε το ουσιαστικό δεν έχει γίνει στην Ελλάδα από πλευράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εντούτοις, για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους, όλοι εκφράζουν μία επίπλαστη αισιοδοξία ότι «όλα πάνε καλά, παρά τις κάποιες παρακάμψεις…». Έτσι, η τελευταία έκθεση της ΕΕ για την Ελλάδα αποδίδει τα εύσημα σε μια σειρά θέματα (κάλυψη δημοσιονομικών στόχων, επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, πρόοδο στην ανακεφαλαιοποίηση, ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας), αλλά βάζει και αστερίσκους, ζητώντας επιτάχυνση σε κρίσιμους τομείς. Μάλιστα, στο μνημόνιο σημειώνεται ότι, αν κατά την διάρκεια του επόμενου ελέγχου της τρόϊκας το φθινόπωρο, διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνονται κάποιοι στόχοι, τότε η χώρα δεσμεύεται για νέα μέτρα το 2014, ανεξαρτήτως του κενού της διετίας 2015-2016. Ξεκαθαρίζεται, ωστόσο, ότι το 2012 η Αθήνα κατάφερε να τα πάει καλύτερα του αναμενομένου.
Η ΕΕ ζητά να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα, όπου υπάρχει καθυστέρηση, και κυρίως να καταστεί αποτελεσματικός ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Για τον ΦΠΑ στην εστίαση στο κείμενο αναφέρεται ότι η τρόϊκα και η κυβέρνηση συμφώνησαν ότι «σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να μειωθεί ο ΦΠΑ και αυτό είναι ένα θέμα που θα επανεξεταστεί στην επόμενη έκθεση (Ιούνιο)».
Πάντως, από τις Βρυξέλλες προσγειώνουν τις προσδοκίες για μειώσεις φόρων. «Είδα στον Τύπο διάφορες συζητήσεις που γίνονται περί μείωσης των φόρων. Ομολογώ ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί … Δεν διακρίνω μεγάλο περιθώριο στο ορατό μέλλον», ανέφερε κοφτά Ευρωπαίος αξιωματούχος απαντώντας σε ερώτηση για μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Βόζεμπεργκ: «Τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια κάθε γυναίκας πρέπει να είναι σεβαστά και προστατευμένα»

Από: EBR

Την υποχρέωση να συνεχίσουμε τον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς φόβο και χωρίς βία υπογράμμισε με γραπτή παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δημήτρης Τσιόδρας: Να πάψει η Ευρώπη να κάνει τα στραβά μάτια στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο

Δημήτρης Τσιόδρας: Να πάψει η Ευρώπη να κάνει τα στραβά μάτια στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο

«Η Ευρώπη πρέπει να πάψει επιτέλους να κάνει τα στραβά μάτια στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο», τόνισε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Τσιόδρας

Οικονομία

Τα Chips Competence Centres θέλουν να αλλάξουν την αγορά ημιαγωγών στην ΕΕ

Τα Chips Competence Centres θέλουν να αλλάξουν την αγορά ημιαγωγών στην ΕΕ

Τη δημιουργία 27 Κέντρων Αριστείας στον τομέα των ημιαγωγών, σε 24 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και στη Νορβηγία ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron