Το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης ημιαγωγών που πυροδότησε ντόμινο προβλημάτων σε δεκάδες κλάδους και βιομηχανίες ήταν από τις μεγάλες οικονομικές ειδήσεις του 2021. Με το σύνολο των αναλυτών να συμφωνεί πως το πρόβλημα δεν θα λυθεί ούτε τη φετινή χρονιά, πιθανότατα ούτε και την επόμενη, κρατώντας «σφιχτά» τη ροή της προσφοράς και ανεβάζοντας συνεχώς τις τιμές, το βέβαιο είναι πως οι εταιρείες του κλάδου έχουν μπροστά τους μια παρατεταμένη περίοδο ισχυρής κερδοφορίας.
Πραγματικά, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, τα έσοδα των εταιρειών μικροτσίπ έχουν τα φόντα να «πιάσουν» το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια, μέσα στο 2022, για πρώτη φορά στα χρονικά.
Πέραν αυτού το 2022 αναμένεται να σηματοδοτήσει και ένα ακόμη ρεκόρ: για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες ο κλάδος ετοιμάζεται να «γιορτάσει» την τρίτη συνεχόμενη χρονιά αυξημένων πωλήσεων, κάτι που παραπέμπει σε μια σπάνια αναπτυξιακή διάρκεια.
Σημείο κλειδί βέβαια για την πορεία αυτή στάθηκε η πανδημία, που όσο καταστροφική κι αν ήταν για την ανθρώπινη ζωή και την παγκόσμια οικονομία, έφερε μια πρωτοφανή άνθιση της κατανάλωσης στον ευρύτερο τεχνολογικό κλάδο, με αποτέλεσμα η ζήτηση για μικροτσίπ από τις βιομηχανίες να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Η αυξημένη ζήτηση σε ένα διάστημα δύσκολο για την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διασφάλιση πρώτων υλών, οδήγησε σε ελλείψεις που με τη σειρά τους ώθησαν ανοδικά τις τιμές.
Δεδομένου πως τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα εκτιμάται πως επίσης θα διατηρηθούν για αρκετό καιρό ακόμη, ίσως και μέχρι τα μέσα του 2023, οι εταιρείες μικροτσίπ δεν έχουν λόγο να πιστεύουν πως οι ούριοι άνεμοι που πνέουν στον κλάδο θα καταλαγιάσουν σύντομα. Με τις παραγγελίες να έχουν ήδη αρχίσει να συσσωρεύονται και τη ζήτηση να διατηρείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, οι περισσότερες εταιρείες βλέπουν τις πωλήσεις και την κερδοφορία τους να μοιάζει διασφαλισμένη για τουλάχιστον μέχρι το 2025!
Ουσιαστικά ο μόνος… πονοκέφαλος για τις εταιρείες του κλάδου είναι να βρουν τρόπους να αυξήσουν την παραγωγή τους, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, κάτι που φαντάζει αρκετά δύσκολο. Αν και η πρόθεση πολλών χωρών να επενδύσουν στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής για την κάλυψη των αναγκών τους (τάση που βλέπουμε κυρίως σε συλλογικό επίπεδο στην Ε.Ε.) μπορεί να βοηθήσει σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή με την δρομολόγηση επιπλέον (και κρατικών) κονδυλίων για την δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής.
*πρώτη δημοσίευση:www.ot.gr