του Pekka Vanttinen
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Eurostat, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία έχουν σήμερα τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σε μηνιαία βάση στην ευρωζώνη.
Πρώτη στην ευρωζώνη κατατάσσεται η Εσθονία με ποσοστό πληθωρισμού 12% για τον μήνα Δεκέμβριο. Οι άλλες δύο χώρες στην πρώτη τριάδα ήταν η Λιθουανία (10,7%) και η Λετονία με ποσοστό πληθωρισμού 7,7%.
Οι μόνες δύο χώρες με ρυθμό πληθωρισμού κάτω από 3% τον Δεκέμβριο ήταν η Μάλτα (2,6%) και η Πορτογαλία (2,8%) και ακολούθησαν η Φινλανδία (3,2%) και η Αυστρία (3,8%).
Μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική παρέχει ο ετήσιος πληθωρισμός, δηλαδή η μεταβολή του επιπέδου των τιμών των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ του τρέχοντος μήνα και του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους. Τον Δεκέμβριο λοιπόν, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανήλθε στο 5,0%.
Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου από τη Eurostat, η σημαντικότερη συνιστώσα πίσω από την άνοδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη ήταν η ενέργεια. Το επίπεδο των τιμών της αυξήθηκε κατά 26% σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από περίπου ένα χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2019. Την ενέργεια ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (3,2%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,9%) και οι υπηρεσίες (2,4%).
Το περασμένο φθινόπωρο, ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. Αυτό οφειλόταν όχι μόνο στις υψηλότερες τιμές της ενέργειας, αλλά και στη γρήγορη επαναλειτουργία της οικονομίας. Οι τιμές ήταν επίσης εξαιρετικά χαμηλές κατά τη διάρκεια της πανδημίας πέρυσι.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι βέβαιη ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, το νέο κύμα της πανδημίας μπορεί να αλλάξει τις προβλέψεις και να δημιουργήσει νέες προκλήσεις. Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι αποστολή της είναι να στοχεύσει σε στόχο πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα.
Στην ευρωζώνη ανήκουν το Βέλγιο, η Γερμανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Φινλανδία.
*πρώτη δημοσίευση: www.euractiv.gr