του Θανάση Κοντογεώργη
Η Ελλάδα υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρώτο αίτημα πληρωμής για την εκταμίευση 3,56 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μέσω του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» η χώρα μας έχει εξασφαλίσει τα περισσότερα χρήματα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη.
Δρομολογεί επενδύσεις που ξεπερνούν άμεσα τα 30 δισ. ευρώ και φιλοδοξεί να κινητοποιήσει συνολικά άνω των 60 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε μόνιμη αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 7% και σε 180.000-200.000 νέες, μόνιμες, θέσεις εργασίας μέχρι το 2026.
Το αίτημα κατατέθηκε αφού εκπληρώσαμε μια σειρά μεταρρυθμιστικών οροσήμων που εκφράζουν τη μετάβαση στην πράσινη Οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνική συμπερίληψη, τον εκσυγχρονισμό των εργαλείων και των δομών που διαθέτουμε, τηρώντας ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Έτσι, στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0», προωθήθηκε η νέα εργατική νομοθεσία που διαμορφώνει ένα σύγχρονο πλαίσιο για την ασφάλεια στην εργασία και την ισορροπία επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, εκσυγχρονίζει τη συνδικαλιστική νομοθεσία και εισάγει τα ψηφιακά εργαλεία στον σχεδιασμό των πολιτικών απασχόλησης και των διαδικασιών ελέγχου.
Ταυτόχρονα, αναδιαρθρώνεται ο ΟΑΕΔ και μετατρέπεται σε εκτελεστικό βραχίονα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, με νέες διαδικασίες και εργαλεία στη συμβουλευτική και στη στοίχιση προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας.
Στο σκέλος των πολιτικών για την πράσινη μετάβαση ολοκληρώθηκε το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ηλεκτροκίνηση, ώστε να καταστεί η αγορά της λειτουργική, ενεργοποιήθηκαν οι σημαντικότερες προβλέψεις του ρυθμιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων και ολοκληρώθηκε το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
Σημαντική είναι η εξελισσόμενη μεταρρύθμιση που αφορά τον διαχωρισμό, την αναδιάρθρωση και την ενίσχυση των πόρων του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, ώστε ο μεν πρώτος να επικεντρωθεί στη διαχείριση του υφιστάμενου δικτύου και η δεύτερη στην ανάπτυξή του.
Στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής, συνεχίζεται το έργο της κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας, ενώ ολοκληρώνεται το πλαίσιο που παρέχει κίνητρα εξωστρέφειας και μεγέθυνσης των ελληνικών επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο του «μεταρρυθμιστικού» μέρους του δεύτερου αιτήματος εκταμίευσης (Ιούνιος 2022) περιλαμβάνονται ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις, οι υπεραποσβέσεις για τις ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, η νομοθεσία για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το πλαίσιο κινήτρων για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Ακολουθούν μια σειρά διαρθρωτικών παρεμβάσεων σε τομείς όπως η έρευνα και η καινοτομία, τα βιομηχανικά πάρκα, η μεταποίηση, οι πολιτικές για τις ευάλωτες ομάδες, οι τουριστικοί λιμένες, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και η δίκαιη ενεργειακή μετάβαση.
Η Ελλάδα αφήνει πίσω της τη δεκαετία της απόκλισης και βρίσκεται στην πρωτοπορία μιας σειράς ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, επιχειρώντας όχι μόνο τη σύγκλιση σε οικονομικούς όρους αλλά και την απόκτηση πρωταγωνιστικού πολιτικού ρόλου στην αλλαγή του υποδείγματος σε ευρωπαϊκή κλίμακα.