της Νατάσας Φραγκούλη
Tη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη των πιο φιλόξενων αγορών για επενδύσεις σε data centers ενισχύει η Ελλάδα. Πλέον, η Αθήνα κατατάσσεται στην 3η θέση του ‘top ten” των πλέον πολλά υποσχόμενων αγορών για data centers.
Σε report της κορυφαίας εταιρείας παροχής συμβουλών real estate, Cushman & Wakefield, η Αθήνα τοποθετείται μεταξύ των 10 πόλεων παγκοσμίως, που χαρακτηρίζονται ανερχόμενοι προορισμοί για την ανάπτυξη data centers. Στην πρώτη θέση της συγκεκριμένης λίστας βρίσκεται το Κέιπ Τάουν και ακολουθεί η Μόσχα, που κατατάσσεται στη δεύτερη.
Η Cushman & Wakefield αναγνωρίζει σε αυτές τις δέκα πόλεις τη δυναμική να εξελιχθούν τα επόμενα χρόνια σε ψηφιακά κέντρα, ικανά να φιλοξενήσουν επενδύσεις σε data centers, προσελκύοντας σημαντικά κεφάλαια. Σύμφωνα με το report της εταιρείας, που χαρτογραφεί την αγορά των data centers, παγκοσμίως (2022 Global Data Center Market Comparison), την 4η θέση του “top ten”, κάτω από την Αθήνα, καταλαμβάνει το Άμπου Ντάμπι.
Η Βιέννη βρίσκεται στην 5η θέση και η Κωνσταντινούπολη ακολουθεί από κοντά στην 6η θέση. Τη λίστα με τις ανερχόμενες περιφερειακές δυνάμεις στην παγκόσμια αγορά των data centers (Ten markets to watch) συμπληρώνουν το Χαϊντεραμπάντ, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ινδίας στην 7η θέση, η Μπανγκόκ στην 8η, το Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κένυας, η Μομπάσα.
Οι παγκόσμιες υπερδυνάμεις
Η ετήσια έρευνα της Cushman & Wakefield αναδεικνύει επίσης τα δέκα κορυφαία οικοσυστήματα για data centers παγκοσμίως. Μεταξύ αυτών, την πρώτη θέση καταλαμβάνει για το 2022 η Βόρεια Βιρτζίνια, ενώ στη δεύτερη θέση ισοβαθμούν η Silicon Valley και η Σιγκαπούρη.
Την 3η θέση μεταξύ των υπερδυνάμεων στην παγκόσμια αγορά των data centers μοιράζονται η Ατλάντα και το Σικάγο, ενώ ακολουθεί το Χονγκ Κονγκ, το Φοίνιξ, το Σίδνει και το Ντάλας. Τη δεκάδα με τους πιο ισχυρούς παίκτες στην παγκόσμια αγορά των data centers συμπληρώνουν το Πόρτλαντ και το Σιάτλ.
Κλειδί η συνδεσιμότητα
Η Cushman & Wakefield εξετάζει 55 πόλεις ανά τον κόσμο με βάση 13 κριτήρια, προκειμένου να αναδείξει τα οικοσυστήματα που πρωταγωνιστούν, παγκοσμίως, στο λεγόμενο data economy. Τα κριτήρια που βαρύνουν ιδιαίτερα στην αξιολόγηση είναι το μέγεθος της αγοράς, η πρόσβαση σε δίκτυα οπτικών ινών και η διαθεσιμότητα του cloud.
Άλλα κριτήρια, που επίσης βοηθούν μια αγορά να εξελιχθεί σε πόλο έλξης για data centers, είναι τα κίνητρα που δίνονται στους επενδυτές, το φορολογικό πλαίσιο, η πολιτική σταθερότητα, η διαθεσιμότητα ακινήτων ικανών να φιλοξενήσουν αντίστοιχες επενδύσεις.
Ως δευτερεύουσας σημασίας κριτήρια, που ωστόσο ενισχύουν το προφίλ ενός οικοσυστήματος είναι οι τιμές της ενέργειας και των ακινήτων, όπως και το επενδυτικό ρίσκο της περιοχής.
*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr