Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Ευρωπαϊκές κυρώσεις: Η οικονομική άμυνα της Ρωσίας ενδέχεται να καταρρεύσει σταδιακά

Η Ρωσία έχει επενδύσει τα τελευταία επτά χρόνια για να οικοδομήσει μια τρομερή οικονομική άμυνα, αλλά μακροπρόθεσμα η οικονομία της είναι απίθανο να αντέξει την επίθεση των συντονισμένων κυρώσεων της Δύσης

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022

«Η άποψη ότι η Ρωσία δεν θα επηρεαστεί είναι λανθασμένη. Οι αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να μην γίνουν αισθητές εκ των προτέρων, αλλά οι κυρώσεις θα παρακωλύσουν τις δυνατότητες της Ρωσίας μακροπρόθεσμα».
«Η άποψη ότι η Ρωσία δεν θα επηρεαστεί είναι λανθασμένη. Οι αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να μην γίνουν αισθητές εκ των προτέρων, αλλά οι κυρώσεις θα παρακωλύσουν τις δυνατότητες της Ρωσίας μακροπρόθεσμα».

Η Ρωσία έχει επενδύσει τα τελευταία επτά χρόνια για να οικοδομήσει μια τρομερή οικονομική άμυνα, αλλά μακροπρόθεσμα η οικονομία της είναι απίθανο να αντέξει την επίθεση των συντονισμένων κυρώσεων της Δύσης.

Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπολύουν αντίποινα αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε τανκς στην Ουκρανία, αυξάνοντας τις κυρώσεις που έχουν ήδη υποσχεθεί ως απάντηση στην απόφασή του να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία δύο αποσχισθεισών ουκρανικών επαρχιών.

«Η άποψη ότι η Ρωσία δεν θα επηρεαστεί είναι λανθασμένη. Οι αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να μην γίνουν αισθητές εκ των προτέρων, αλλά οι κυρώσεις θα παρακωλύσουν τις δυνατότητες της Ρωσίας μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκράνβιλ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων TS Lombard και παρατηρητής της Ρωσίας.

Τα βήματα της Δύσης περιλαμβάνουν κυρώσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε περισσότερες ρωσικές τράπεζες και επιχειρηματίες, διακοπή της συγκέντρωσης κεφαλαίων στο εξωτερικό, πάγωμα ενός έργου αγωγού φυσικού αερίου ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη Γερμανία και περιορισμό της πρόσβασης σε είδη υψηλής τεχνολογίας, όπως ημιαγωγοί.

Η Ρωσία απέρριψε τις κυρώσεις ως αντίθετες προς τα συμφέροντα εκείνων που τις επέβαλαν. Και δεν θα πλήξουν άμεσα μια οικονομία με συναλλαγματικά αποθέματα 643 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σημαντικά έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Αυτά τα μεγέθη έχουν προσδώσει στη Ρωσία το προσωνύμιο «οικονομία-φρούριο», μαζί με ένα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 5% του ετήσιου ΑΕΠ και έναν λόγο χρέους προς ΑΕΠ της τάξης του 20%, που είναι από τους χαμηλότερους στον κόσμο. Μόλις το ήμισυ των ρωσικών υποχρεώσεων είναι σε δολάρια, από 80% πριν από δύο δεκαετίες.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία προκύπτουν από την πολυετή αποταμίευση μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν το 2014.

Σύμφωνα με τον Γκράνβιλ, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα προσφέρει στη Ρωσία επιπλέον 1,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια (17,2 δισεκατομμύρια δολάρια) φέτος από τους φόρους στα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών.

Αλλά αυτό το είδος της αυτάρκειας έχει ένα τίμημα – την περαιτέρω απομόνωσης από την παγκόσμια οικονομία, τις αγορές και τις επενδύσεις, σημείωσε.

«Η Ρωσία θα αντιμετωπίζεται ουσιαστικά ως ένα εχθρικό κράτος αποκομμένο από τις παγκόσμιες ροές, τις επενδύσεις και άλλες κανονικές οικονομικές σχέσεις που οικοδομούν το βιοτικό επίπεδο, τα εισοδήματα, την παραγωγικότητα και την κερδοφορία των εταιρειών».

Τα σημάδια της οικονομικής ευπάθειας είναι ήδη εμφανή. Τα εισοδήματα των ρωσικών νοικοκυριών εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2014 και το 2019, πριν χτυπήσει η πανδημία COVID-19, η ετήσια οικονομική παραγωγή αποτιμάται σε 1,66 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, πολύ χαμηλότερα από τα 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια του 2013.

Ο Σεργκέι Γκουριέφ, καθηγητής οικονομικών στο Sciences Po της Γαλλίας και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, επεσήμανε ότι το ρωσικό ονομαστικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, διπλάσιο από εκείνο της Κίνας το 2013, είναι πλέον χαμηλότερο.

«Το 2013 η Ρωσία ήταν χώρα υψηλού εισοδήματος και διαπραγματευόταν ενεργά την ένταξη στον ΟΟΣΑ. Τώρα η Ρωσία έχει επιστρέψει στο καθεστώς μεσαίου εισοδήματος», δήλωσε.

Φθίνουσα επιρροή

Οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν πλέον τη Ρωσία.

Μια έρευνα πελατών της JPMorgan έδειξε ότι οι ξένες συμμετοχές σε ομόλογα σε ρούβλια βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών- οι επενδύσεις σε μετοχές δεν επέστρεψαν ποτέ στα προ της Κριμαίας επίπεδα σε απόλυτους όρους, εκτίμησε η Copley Fund Research.

Το ασφάλιστρο που ζητούν οι επενδυτές για την κατοχή χρέους σε ρωσικό δολάριο εκτινάχθηκε την Πέμπτη σε πάνω από 13 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, σχεδόν τριπλάσιο του μέσου όρου των αναδυόμενων αγορών.

«Οι κυρώσεις θα αναγκάσουν τη Ρωσία να αυτοχρηματοδοτεί όλο και περισσότερες δραστηριότητες, περιορίζοντας τις επενδύσεις στη βιομηχανία και τον στρατό», δήλωσε ο Τζέφφρεϊ Σοτ, ειδικός σε θέματα εμπορίου και κυρώσεων στο Ινστιτούτο Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά.

Οι μεγαλύτερες επιθέσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον τερματισμό της ρωσικής πρόσβασης στο διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT και την πλήρη απαγόρευση των επενδύσεων στη Ρωσία.

Η απώλεια της πρόσβασης στο SWIFT θα περιέπλεκε τις πληρωμές εξαγωγών και εισαγωγών και θα μπορούσε ακόμη και να εμποδίσει την πληρωμή των κουπονιών των ομολόγων, προκαλώντας ουσιαστικά χρεοκοπία. Η JPMorgan προβλέπει ότι οι κυρώσεις θα κόψουν έως και 3,5 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Η περιορισμένη πρόσβαση σε ξένα κεφάλαια αφήνει τις πετρελαϊκές εταιρείες να εξαρτώνται από συμφωνίες προπληρωμής και να αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κόστος κεφαλαίου, πρόσθεσε η τράπεζα.

Η αργή διάβρωση του βιοτικού επιπέδου κινδυνεύει επίσης να υποδαυλίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, απειλώντας μια κυβέρνηση που έχει ήδη αντιμετωπίσει σποραδικές διαμαρτυρίες. Οι παράπλευρες συνέπειες μάλλον είναι αναπόφευκτες.

«Η αυτάρκεια δεν είναι συνταγή για πρόοδο», έγραψαν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Berenberg. «Η αντιμετώπιση μιας βαριά οπλισμένης Ρωσίας βυθισμένης σε σχετική οικονομική παρακμή θα παραμείνει μια βασική πρόκληση για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες στο άμεσο μέλλον».

*πρώτη δημοσίευση: www.euractiv.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Αν ζούσε… ο Κων. Μητσοτάκης

Από: EBR

Εάν είχε εφαρμοστεί η πολιτική του, δεν θα χρεοκοπούσαμε

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Κατασχέθηκαν περίπου σαράντα εντάλματα σύλληψης και περιουσιακά στοιχεία 520 εκατομμυρίων ευρώ

Οικονομία

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Η λύση στο πρόβλημα είναι η αύξηση των μισθών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron