Κομβικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας μπορούν να διαδραματίσουν οι λύσεις του βιομηχανικού Internet of Things (IoT). Αυτό διαπιστώνει η έρευνα “Billions of Better Decisions” της ΑΒΒ, που εξετάζει την αλληλεπίδραση μεταξύ ψηφιοποίησης και αειφορίας.
Η μελέτη εξετάζει την τρέχουσα υιοθέτηση του Industrial Internet of Things (IoT) και τις δυνατότητες που αυτό προσφέρει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προαγωγή αλλαγών. Σύμφωνα με την έρευνα, η “μελλοντική ανταγωνιστικότητα” ενός οργανισμού είναι για το 46% των ερωτηθέντων ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο οι βιομηχανίες εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στην αειφορία.
Ωστόσο, ενώ το 96% των συμμετεχόντων, θεωρούν την ψηφιοποίηση ως “απαραίτητη για τη βιωσιμότητα”, μόνο το 35% των εταιρειών, που συμμετείχαν στην έρευνα, έχουν εφαρμόσει βιομηχανικές λύσεις IoT.
“Αυτό το κενό δείχνει ότι, ενώ πολλοί από τους σημερινούς ηγέτες της βιομηχανίας αναγνωρίζουν τη σημαντική σχέση μεταξύ ψηφιοποίησης και αειφορίας, η υιοθέτηση σχετικών ψηφιακών λύσεων για τη λήψη καλύτερων αποφάσεων και την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων πρέπει να επιταχυνθεί σε τομείς, όπως η βιομηχανική παραγωγή, η ενέργεια, τα κτίρια και οι μεταφορές”, αναφέρει η μελέτη.
Το βιομηχανικό ΙοΤ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα, το 71% των στελεχών αναφέρει ότι την περίοδο της πανδημίας δόθηκε μεγαλύτερη προτεραιότητα στους στόχους αειφορίας. Στο μεταξύ, το 72% δήλωσε ότι αυξάνει “κάπως” ή “σημαντικά” τις δαπάνες για το βιομηχανικό IoT, με στόχο την αειφορία.
Επιπλέον, το 94% συμφώνησε ότι το IoT “επιτρέπει καλύτερες αποφάσεις, βελτιώνοντας τη συνολική αειφορία”, ενώ το 57% ανέφερε ότι το IoT είχε “σημαντικά θετική επίδραση” στη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων.
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το σημαντικότερο εμπόδιο για τη βελτίωση της αειφορίας μέσω του βιομηχανικού IoT, παραμένουν οι τρωτότητες και αδυναμίες των επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο.
Win-win σενάρια με το Industrial IoT
Σήμερα, το 63% των στελεχών συμφωνεί ότι η αειφορία είναι σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα της εταιρείας, ενώ το 58% εκτιμά ότι αυτή προσδίδει άμεση επιχειρηματική αξία. “Είναι σαφές ότι η αειφορία και οι παραδοσιακές προτεραιότητες του Industry 4.0 διασυνδέονται ολοένα και περισσότερο, δημιουργώντας σενάρια win-win για εταιρείες, που επιθυμούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητά τους, κάνοντας, παράλληλα, βήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”, διαπιστώνουν οι αναλυτές.
“Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι η βιομηχανία ευθύνεται για περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σήμερα”, τονίζουν οι αναλυτές. Και προσθέτουν: “εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους για βελτίωση του κλίματος, οι βιομηχανικοί οργανισμοί πρέπει να εφαρμόσουν ψηφιακές λύσεις ως μέρος των στρατηγικών τους για την αειφορία”.
*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr