του N. Peter Kramer
Οι συνέπειες και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής είναι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες, αναφέρει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το κλίμα (IPCC) στη νέα της έκθεση. Οι φτωχές χώρες υποφέρουν περισσότερο, αλλά και η Ευρώπη επίσης. Οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες θα πρέπει να μας αφυπνίσουν.
Η έκθεση της IPCC δείχνει ότι οι εκπομπές CO2 συνέχισαν να αυξάνονται όλο αυτό το διάστημα και ότι η γη θα είναι πιθανότατα 1,5 βαθμό Κελσίου θερμότερη τα επόμενα είκοσι χρόνια από ό,τι ήταν πριν από τη βιομηχανική εποχή. «Το μέγεθος των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι μεγαλύτερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί στο παρελθόν», δήλωσε η IPCC. Ως αποτέλεσμα, τόσο τα αποθέματα τροφίμων όσο και τα αποθέματα νερού βρίσκονται υπό πίεση, γεγονός που καθιστά όλο και πιο δύσκολη την επίτευξη των στόχων για Βιώσιμη Ανάπτυξη!
Σύμφωνα με την IPCC, γίνεται επίσης ολοένα και πιο σαφές πώς οι πιο ευάλωτοι (και φτωχότεροι) άνθρωποι και τα οικοσυστήματα πλήττονται «δυσανάλογα», και κυρίως η αφρικανική υποσαχάρια ή η νοτιοανατολική Ασία. Η έκθεση δείχνει ξεκάθαρα ότι «οι ισότιμες κοινωνίες είναι καλύτερα εξοπλισμένες ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ενώ η κλιματική αλλαγή στην πραγματικότητα οδηγεί σε πιο άνισες κοινωνίες. Έτσι μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο», σύμφωνα με τον καθηγητή Francois Gemenne - έναν από τους συγγραφείς της έκθεσης.
«Το γεγονός ότι πλήττονται κυρίως οι φτωχότεροι, δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη θα γλιτώσει», συνεχίζει ο Gemenne. «Οι περιοχές μας είναι επίσης ευάλωτες. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες στο Βέλγιο το περασμένο καλοκαίρι ή οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, έχουν γίνει πιο πιθανά λόγω της κλιματικής αλλαγής». Τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα θα πρέπει επομένως να αποτελέσουν «ένα κάλεσμα αφύπνισης», προειδοποιεί.
«Η IPCC επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά αυτό που ήδη γνωρίζουμε», λέει ο ειδικός σε θέματα κλίματος Wendel Trio. «Αλλά η πρόοδος στην επιστημονική γνώση έρχεται σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σε πολιτικό επίπεδο». «Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ’φλερτάρουν’ με επίπεδα ρεκόρ, ενώ η κορύφωση δεν φαίνεται να έχει έρθει ακόμη», συνεχίζει.
Είναι ξεκάθαρο. Η κατάσταση απαιτεί επείγουσα πολιτική δράση. Ο πλανήτης μας κινδυνεύει.