Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Μάνατζμεντ

Ομαδικότητα: Ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που αφήνουμε αναξιοποίητο

Από: EBR | Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2018

Πίσω από κάθε επιτυχημένο σχήμα – επιχειρηματικό ή πολιτικό – βρίσκεται πάντα μία αποτελεσματική ομάδα και συχνά πίσω από αποτυχημένες εταιρείες ανακαλύπτουμε την ύπαρξη μιας κακοσυντονισμένης ομάδας με βασικό έλλειμμα εμπιστοσύνης

Το τεχνολογικό χάσμα χειρότερο από την κρίση

Από: EBR | Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018

Η Ελλάδα, με την υστέρησή της σε έρευνα και καινοτομία, χάνει συνεχώς οικονομικό δυναμισμό και κατρακυλά στις τελευταίες θέσεις του νέου διεθνούς καταμερισμού της εργασίας

Για μια Αθήνα της ανάπτυξης

Από: EBR | Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018

Κατά το πρότυπο της Νέας Υόρκης, η ελληνική πρωτεύουσα μπορεί να μετατραπεί σε διεθνή πόλο τεχνολογίας, τουρισμού και αναψυχής επιστημόνων από όλον τον κόσμο

Για μια νέα βιομηχανική ανάπτυξη

Από: EBR | Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018

Στο μέτρο που το εισαγωγικό εμπόριο φθίνει, αναπτύσσονται στην ελληνική αγορά νεοφυείς επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους, ικανές να ανοίξουν δικές τους αγορές εντός και εκτός Ελλάδος

Χρειαζόμαστε, συνεπώς, συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και, βραχυπρόθεσμα, συμπράξεις και συνεργασίες, ή –ιδιαίτερα στην περίπτωση της αγροτικής παραγωγής– την δημιουργία ή επέκταση υγιών συνεταιρισμών.

Η εξαγωγική πρόκληση

Από: EBR | Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018

Για να πάνε μπροστά οι εξαγωγές, χρειάζονται συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και άλλες σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές

Ο Ηγέτης διαμορφώνει στρατηγική με βάση  την εκάστοτε συγκυρία αφού συνεκτιμήσει παράγοντες και παραμέτρους του περιβάλλοντος και εμπιστευτεί την εμπειρία και τη διαίσθησή του.

Φυσικές καταστροφές και μάθημα Hγεσίας

Από: EBR | Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018

Κάποτε ένας κουφός ρωτά επίμονα έναν χαζό να του απαντήσει πόσο κάνει δύο συν ένα (2+1). Ο χαζός το σκέπτεται λίγο και απαντά τέσσερα (4). Τότε ο κουφός του απαντά αυθόρμητα «να την φας και να ναι κρύα».

Η σχεδόν απόλυτη αναγνωρισιμότητα των brands Interamerican (98%) και Anytime (97%), η ικανοποίηση των πελατών (88% και 90% αντιστοίχως) και η υψηλή διατηρησιμότητα στις ασφαλίσεις υγείας και αυτοκινήτου, καταδεικνύουν εξαιρετικό βαθμό εμπιστοσύνης και προτίμησης για την εταιρεία. Παρά την κρίση, κατά το 2017 η Interamerican διατήρησε την βάση του πελατολογίου της και βελτίωσε σημαντικά τον σύνθετο δείκτη NPS (62), που παρακολουθεί συστηματικά από το 2014 με online έρευνα αγοράς σε πελάτες οι οποίοι έχουν εξυπηρετηθεί, διατηρώντας συνεχώς επίκαιρη την εικόνα ικανοποίησης, πιστότητας και διάθεσης σύστασης της εταιρείας σε τρίτους.

Interamerican: Εταιρεία του αύριο

Από: Athanase Papandropoulos | Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018

Περισσότερο από τα καλά αποτελέσματα, προέχει ο τρόπος με τον οποίον η εταιρεία σκέπτεται

Πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν με βραχυπρόθεσμες προοπτικές και ασχολούνται μόνον με άμεσα γεγονότα. Η συμπεριφορά αυτή, όμως, ακυρώνει κάθε δυνατότητα δημιουργικής μάθησης και τελικά απομακρύνει την επιχείρηση από τον προβληματισμό για το μέλλον. Ακόμα χειρότερα, όταν διαπράττονται σοβαρά λάθη τα οποία είναι αποτέλεσμα κοντόθωρων επιλογών, το κλασσικό σύνδρομο είναι οι ευθύνες να φορτώνονται …στους άλλους. Δηλαδή, σε αποδιοπομπαίους τράγους ή σε εξωτερικούς εχθρούς. Όλοι αρνούνται να δουν τί συμβαίνει στον κήπο τους, με άμεση συνέπεια για την λειτουργία και την ζωή της επιχείρησης την παραλυσία και την εγκατάσταση κλίματος γενικευμένης καχυποψίας, γεγονός ολέθριο από κάθε άποψη.

Για μιαν επιχείρηση... Πέμπτου Τύπου

Από: Athanase Papandropoulos | Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018

Για να είναι αποτελεσματική, παραγωγική, ανταγωνιστική και υψηλών επιδόσεων, η σύγχρονη επιχείρηση πρέπει να μάθει να αποκτά γνώσεις

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία παρατηρείται μία στροφή σε αλυσσίδες καταστημάτων τροφίμων τα οποία δίνουν έμφαση σε διαρκή στρατηγική χαμηλών τιμών. Το προφίλ του καταναλωτή συνεπώς έχει αλλάξει δραματικά, ξοδεύοντας μικρότερα ποσά και προσπαθώντας να ψωνίσει πιο «έξυπνα» αναζητώντας προσφορές και εκπτώσεις. Οι 70 στους 100 καταναλωτές αγοράζουν συχνότερα σε αυτά τα καταστήματα και το 80% αγοράζει ειδικές προσφορές.

Ποιες οι αλλαγές στο μάρκετινγκ και τις πωλήσεις

Από: EBR | Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018

Η μακροχρόνια κρίση δημιουργεί νέες συνθήκες και αλλαγές στην εγχώρια αγορά

Η πιο μεγάλη σε διάρκεια εμπειρία στην ηγεσία δεν είναι στο επαγγελματικό μας περιβάλλον, αλλά στην κοινωνική ζωή. Εδώ πραγματοποιούνται άτυπες, αλλά παρόλα αυτά ισχυρές - και μερικές φορές δύσκολες - μορφές ηγεσίας. Για παράδειγμα οι οικογενειακές δομές, ο κύκλος της φιλίας, ακόμη και η σχέση μεταξύ ενός κατοικίδιου και του ιδιοκτήτη του.

5 διαφορές του ηγέτη από τον μάνατζερ

Από: EBR | Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

Την πρώτη φορά που ο πρόεδρος John F. Kennedy επισκέφθηκε την έδρα της NASA, συναντήθηκε με έναν επιστάτη που σφουγγάριζε το πάτωμα. Ο πρόεδρος Kennedy τον ρώτησε τι κάνει. «Βοηθάω να πάει ένας άνθρωπος στο φεγγάρι» απάντησε ο επιστάτης

Επαναστατικές τεχνολογίες αλλάζουν τον κόσμο μας και επηρεάζουν βαθύτατα την ζωή μας. Μεταβάλλουν συνήθειες και αντιλήψεις και, κυρίως, αλλάζουν τρόπους μάθησης, επικοινωνίας, διασύνδεσης και συμπεριφοράς. Υποστηρικτική των σημερινών οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων υπήρξε η μεταμόρφωση της εργασίας, του παιχνιδιού, της μάθησης, του εμπορίου και των επικοινωνιών μέσω της αυξημένης υπολογιστικής ισχύος, της διευρυμένης πρόσβασης στις κινητές (mobile) τεχνολογίες και της αναζήτησης λύσεων από δημιουργικά μυαλά.

Το νέο επιχειρηματικό σύμπαν

Από: EBR | Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018

Οι εταιρείες πλατφόρμες αποτελούν μία νέα πραγματικότητα, η οποία ανατρέπει αυτή την ίδια την φύση του επιχειρείν

Πράγματι, έρευνες στο επίπεδο αυτό έχουν αποδείξει ότι η επανόρθωση που επιβάλλεται στην εφημερίδα δια της δικαστικής οδού θεωρείται από τους αναγνώστες ενέργεια παρόμοια με αυτήν που μπορεί να γίνει ώστε οι ένορκοι σε ένα δικαστήριο να μην λάβουν υπ’ όψιν τους πληροφορίες και καταθέσεις που δεν είναι γερά θεμελιωμένες. Πάνω στο θέμα αυτό έχουν γίνει στις ΗΠΑ πολλές μελέτες οι οποίες καταδεικνύουν ότι, όταν ο κόσμος καλείται να μην λάβει υπ’ όψιν του μία σειρά από πληροφορίες που ανατρέπουν συγκεκριμένα γεγονότα, κατά κανόνα δεν έχει θετική στάση.

Η αρνητική προβολή για τις επιχειρήσεις και το κόστος της

Από: Athanase Papandropoulos | Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017

Οι αρνητικές και κακόβουλες αναφορές σε επιχειρήσεις και ανθρώπους τους, είτε είναι πραγματικές είτε όχι, μπορούν να προκαλέσουν «ανήκεστες βλάβες» στην φήμη και την εικόνα τους, ιδιαίτερα στην σημερινή διαδικτυακή εποχή

Ο οικονομικός αναλφαβητισμός που μαστίζει το μεγαλύτερος μέρος του ελληνικού πληθυσμού ατυχώς επεκτείνεται και σε σημαίνοντα πρόσωπα της κοινωνίας, όπως βουλευτές, δασκάλους και καθηγητές, εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς.

Η ποινικοποίηση του επιχειρείν

Από: EBR | Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017

Η ανάπτυξη του αύριο μόνο μέσα από το ιδιωτικό επιχειρείν μπορεί να επέλθει

Η καινοτομία από μέρους των κινεζικών εταιρειών εκτείνεται και πέραν όλων αυτών. Ο Edward Tse, της συμβουλευτικής εταιρείας Gao Feng, υποστηρίζει ότι οι καλύτερες κινεζικές εταιρείες απορρίπτουν πλέον την πίστη των δυτικών επιχειρήσεων σε ένα βασικό πεδίο δραστηριοτήτων, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες πρέπει να μένουν στο αντικείμενο στο οποίο έχουν την μεγαλύτερη εξειδίκευση. Αντιθέτως, διακεκριμένες κινεζικές εταιρείες ανοίγουν νέους δρόμους προς αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «πολλαπλές μεταπηδήσεις».

Μην σνομπάρετε το κινέζικο μάνατζμεντ

Από: EBR | Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017

Μετά από δεκαετίες στην σκιά του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, οι κινεζικές επιχειρήσεις σήμερα αξίζουν να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής

Κάθε πρωτοβουλία πρέπει να ενσωματώνει το στοιχείο της αυθεντικής ενδυνάμωσης, που θα δίνει σε κάθε μέλος του οργανισμού δικαιώματα να επηρεάζει τον προσανατολισμό του. Παράλληλα, να εξετάζονται οι αντιλήψεις σε κάθε επίπεδο και λειτουργία και να δημιουργηθεί νέα γλώσσα επικοινωνίας επί ίσοις όροις μεταξύ τους. Επίσης, να προσφερθούν καινούργια μοντέλα κατανόησης, που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να αναγνωρίσουν ότι οι έννοιες του σωστού ή του λάθους είναι θέμα κρίσης και όχι απόλυτα μεγέθη. Κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνο, πολλές συσκέψεις και την δέσμευση να συμβάλουν όλοι ώστε να λειτουργήσει καλά το σύστημα.

Πότε η δύναμη του ανθρώπινου δυναμικού σώζει τις επιχειρήσεις

Από: EBR | Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017

Στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς για τις επιχειρήσεις και την φερεγγυότητά τους, θα πρέπει οι ιθύνοντές τους να καταλάβουν ποια είναι η αξία του ανθρώπινου παράγοντα

Υπό αυτούς τους όρους, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ρίξουν βάρος και να δίνουν προσοχή σε τρεις άξονες, συναφείς με την δραστηριότητά τους. Πρώτον, να εξασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους συμβάλλουν θετικά και υπεύθυνα στην στήριξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Δεύτερον, να λειτουργούν με τέτοιον τρόπο που να πλησιάζει στο μηδενικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Τρίτον, να λατρεύουν τους ανθρώπους τους.

Προκλήσεις για ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων

Από: EBR | Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017

Το να αποδίδει μία επιχείρηση έχοντας έναν σκοπό, θα αποτελεί στο εξής την μεγάλη πρόκληση για τα ανώτατα στελέχη

Με όλη αυτή την εκρηκτική πολυπλοκότητα μέσα και έξω από τις επιχειρήσεις, μπορεί κανείς πράγματι να φανταστεί έναν μονοκόμματο, ισχυρογνώμονα, μονοδέξιο ηγέτη να αντιμετωπίζει μία πολυμεταβλητή κατάσταση; Φαντάζομαι, συμφωνούμε όλοι: Όχι!

Αμφιδεξιότητα: Το κλειδί για αποτελεσματική ηγεσία

Από: EBR | Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017

Ή είναι κανείς αμφιδέξιος, πολυτάλαντος και ανταποκρίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά τόσο στις απότομες διακυμάνσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος όσο και στις πολλαπλές ανάγκες των ανθρώπων του, ή …δεν κάνει για Ηγέτης!

Τα στελέχη συχνά πιστεύουν ότι μπορούν να πετύχουν εξαιρετικές επιστροφές μέσα από την εξαγορά των πόρων μιας άλλης εταιρείας για την οποία πληρώνουν υπερβολικά πολύ. Εναλλακτικά, απομακρύνονται από πιθανότατα εξαιρετικές συμφωνίες, έχοντας λανθασμένα υπ’ όψη τους ότι η εξαγορά είναι υπερβολικά ακριβή, ή καταστρέφουν την αξία ενός επιχειρηματικού μοντέλου με σπουδαίες δυνατότητες ανάπτυξης με το να προσπαθούν να το συμβιβάσουν στους δικούς τους, υπάρχοντες κανόνες. Ακούγεται χαώδες –και είναι. Αλλά δεν χρειάζεται.

Πότε είναι επιτυχημένες οι εξαγορές

Από: EBR | Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017

Τί προτείνει στην ανατρεπτική θεωρία του ο Κλαίητον Κρίστενσεν, καθηγητής στο Harvard Business School

Κατά τον κ. Γουΐλερ, για να διατηρήσουν το προβάδισμα, οι καλοί διαπραγματευτές –όπως ακριβώς και οι καλλιτέχνες– χρειάζονται ένα μεγάλο ρεπερτόριο αντιδράσεων που να μπορούν να ανασύρουν ανά πάσα στιγμή. «Εάν κάποιος είναι εντελώς παράλογος και παραποιεί τα γεγονότα και έχετε προσπαθήσει να τον διορθώσετε ευγενικά χωρίς κανένα αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστεί να χτυπήσετε το χέρι στο τραπέζι για να τραβήξετε την προσοχή» εξηγεί. Αυτές οι «εκρήξεις», όμως, θα πρέπει να γίνονται στρατηγικά και να εξυπηρετούν έναν καλά υπολογισμένο στόχο, «όχι απλώς επειδή χάθηκε ο έλεγχος».

Τα συναισθήματα είναι διαπραγματευτικό ατού

Από: EBR | Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017

Πολύτιμα μυστικά για επιτυχημένες διαπραγματεύσεις. Τί θα πει «συναισθηματική προετοιμασία» και ποιος ο ρόλος των «υπολογισμένων εκρήξεων». Τί μπορεί να μάθει κανείς από τις ειρηνευτικές αποστολές και τους καθηγητές του West Point

Παρά το ότι τα συνταξιοδοτικά συστήματα στηρίζονται σε συγκεκριμένες εισφορές των εργαζομένων, σε μεγάλο βαθμό, όπως δείχνει η εμπειρία, είναι «θέμα τύχης» τα ποσά που θα εισπράττουν ως συντάξεις. Για παράδειγμα, βάσει αυτού του συστήματος, κάποιος που συνταξιοδοτήθηκε το 2000, όταν ανθούσαν οι αγορές, θα κατέληγε να έχει πολύ μεγαλύτερη σύνταξη από κάποιον άλλον που θα συνταξιοδοτείτο το 2008, μετά την κατάρρευση της Λήμαν Μπράδερς. Ως εκ τούτου, τα τελευταία χρόνια διεξάγεται διάλογος προς αναζήτηση μιας μέσης οδού. Έτσι, καταλήγουμε στα συνταξιοδοτικά σχήματα «καθορισμένης προσδοκίας», όπως αποκαλούνται, με απώτερο στόχο την παροχή κάποιας βεβαιότητας στους νυν εργαζομένους ως προς τις μελλοντικές τους συντάξεις.

Απαιτείται νέο μάνατζμεντ για τις συντάξεις

Από: EBR | Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Στο εξής, οι συντάξεις θα κρίνονται από την προσωπική αποταμίευση και τις δυνατότητες σταδιακής προβολής στο μέλλον –με βασικό κριτήριο την επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Γνώμη

ΜΑΡΙΟ ΒΑΡΓΚΑΣ ΛΙΟΣΑ: Κορυφαίος διανοουμένος της ελευθερίας 

Από: EBR

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ένας σπουδαίος Ισπανο-Περουβιανός συγγραφέας, που θαυμάστηκε και τιμήθηκε για το ελεύθερο πνεύμα του και την αιχμηρή περιγραφή της πραγματικότητας

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρώπη: O Μπάιντεν τη γονάτισε, η κόντρα με Τραμπ ίσως τη διαλύσει

Ευρώπη: O Μπάιντεν τη γονάτισε, η κόντρα με Τραμπ ίσως τη διαλύσει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με φυγόκεντρες δυνάμεις που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα

Οικονομία

Καπόπουλος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε πιο τολμηρή επιχειρηματικότητα

Καπόπουλος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε πιο τολμηρή επιχειρηματικότητα

Για την περαιτέρω μεγένθυση των επενδύσεων στο μέλλον πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2025. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron