του N. Peter Kramer
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ξέσπασε κατά των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Ρωσία. Οι κυρώσεις αυτές, μάλιστα, ενδέχεται να επεκταθούν και σε χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, εάν πάρουν το μέρος της Μόσχας. Την περασμένη εβδομάδα ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν «θα καταστήσει σαφές ότι η Κίνα θα φέρει την ευθύνη για οποιεσδήποτε ενέργειες κάνει για να υποστηρίξει την επιθετικότητα της Ρωσίας. Και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε κόστος». Επίσης, άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλλουν κυρώσεις στην Κίνα σε περίπτωση που βοηθήσει τον Πούτιν στον πόλεμο με την Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας την Παρασκευή, ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τον Μπάιντεν κατά της επιβολής «σαρωτικών και αδιάκριτων κυρώσεων». Ο Σι ζήτησε από τον Μπάιντεν, σύμφωνα με απολογισμό του τηλεφωνήματος, μια «ψύχραιμη και ορθολογική» προσέγγιση. «Οι σαρωτικές και αδιάκριτες κυρώσεις θα έχουν ως μοναδικό αποτέλεσμα να υποφέρουν οι λαοί», είπε ο Σι. «Αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, θα μπορούσαν να προκληθούν σοβαρές κρίσεις στην παγκόσμια οικονομία, το εμπόριο, τα χρηματοοικονομικά, την ενέργεια, τα τρόφιμα, τις βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες, παραλύοντας την ήδη χειμαζόμενη παγκόσμια οικονομία». Πρόσθεσε: «Η επείγουσα προτεραιότητα είναι να συνεχιστεί ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις, να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των αμάχων, να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση και να σταματήσουν οι εχθροπραξίες το συντομότερο δυνατό».
Η παρέμβαση του προέδρου Σι ήρθε λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ και τη συνάντηση των 30 χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, έχει επίσης συγκαλέσει σύνοδο κορυφής της G7. Οι ηγέτες όλων των χωρών της G7 -εκτός από την Ιαπωνία- θα βρίσκονται ήδη στις Βρυξέλλες. Ο Τζο Μπάιντεν έχει επίσης προσκληθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.