του N. Peter Kramer
«Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», η εκρηκτική φράση που ξεστόμισε ο Τζο Μπάιντεν το βράδυ του Σαββάτου στο τέλος της ομιλίας του στο Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας. Η πρόταση αυτή σίγουρα δεν ήταν σε αντίθεση με την υπόλοιπη ομιλία του όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν απέφυγε τα βαριά λόγια. Είπε, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια μάχη μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας, μεταξύ ελευθερίας και καταπίεσης. Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Πούτιν «δικτάτορα», αφού νωρίτερα μέσα στην ημέρα τον αποκάλεσε «χασάπη».
Στη συνέχεια, οι συνεργάτες του Μπάιντεν αρνήθηκαν να πουν αν το κρίσιμο μήνυμα είχε συζητηθεί εκ των προτέρων, ή αν ήταν της στιγμής. Το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος τόνισε αμέσως ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στη στρατηγική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ φάνηκε να δείχνει δευτερεύον. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Τζούλιαν Σμιθ έκανε λόγο για «μια απάντηση ήθους και ανθρωπιάς» από τον πρόεδρο και ότι το μόνο που ήθελε να υποδείξει ήταν ότι ο Πούτιν δεν πρέπει να παρεμβαίνει στις γειτονικές χώρες. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι εναπόκειται μόνο στους ίδιους τους Ρώσους να επιλέξουν άλλον ηγέτη.
Στο Twitter, ο συνταξιούχος πλέον κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χας, νυν πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, είπε χαρακτηριστικά: «Ο Πούτιν θα το δει αυτό ως επιβεβαίωση αυτού που πάντα πίστευε». Με άλλα λόγια, ο Μπάιντεν κάνει μια επικίνδυνη κατάσταση ακόμη πιο επικίνδυνη.
Υπάρχουν όμως και επιπλέον λόγοι για τους Αμερικανούς να σιωπούν για μια αλλαγή καθεστώτος. Όταν επεδίωξαν αυτόν τον στόχο στο παρελθόν, όπως στο Ιράκ ή τη Λιβύη, βύθισαν ολόκληρες περιοχές στο χάος.
Ίσως να θυμάστε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Μπάιντεν κατηγορούσε συχνά τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «οι λέξεις μετράνε». Αλήθεια, δεν ισχύει αυτό και σε περιόδους πολέμου;