Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Ουκρανία: Κατά 45% θα συρρικνωθεί φέτος η οικονομία της λόγω του πολέμου

Σχεδόν κατά το ήμισυ θα συρρικνωθεί φέτος η οικονομία της Ουκρανίας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, των καταστροφών και της ανθρώπινης τραγωδίας που έχει προκαλέσει

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 12 Απριλίου 2022

«Ο πόλεμος έχει ολέθριες συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων και προκαλεί οικονομική καταστροφή και στις δύο χώρες, ενώ θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες σε οικονομίες της Ευρώπης και της ευρύτερες περιοχής της Κεντρικής Ασίας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο».
«Ο πόλεμος έχει ολέθριες συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων και προκαλεί οικονομική καταστροφή και στις δύο χώρες, ενώ θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες σε οικονομίες της Ευρώπης και της ευρύτερες περιοχής της Κεντρικής Ασίας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο».

Σχεδόν κατά το ήμισυ θα συρρικνωθεί φέτος η οικονομία της Ουκρανίας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, των καταστροφών και της ανθρώπινης τραγωδίας που έχει προκαλέσει. Στην εκτίμηση αυτή προέβη χθες η Παγκόσμια Τράπεζα, που προβλέπει πως η ουκρανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 45% φέτος, καθώς είναι αποκλεισμένα τα λιμάνια της χώρας, η παραγωγή της έχει μειωθεί δραματικά λόγω του πολέμου και δεν μπορεί να εξάγει όσα προϊόντα έχουν ήδη παραχθεί προ του πολέμου. Στα λιμάνια της Ουκρανίας, τονίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, ήδη η εμπορική κίνηση έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 75% και σε περίπτωση κατάκτησης της Οδησσού η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω. Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί παράλληλα πως θα γνωρίσει σημαντική ύφεση και η οικονομία της Ρωσίας, ενώ θα πληγούν παράλληλα και οι γειτονικές της χώρες εξαιτίας του πολέμου.

«Ο πόλεμος έχει ολέθριες συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων και προκαλεί οικονομική καταστροφή και στις δύο χώρες, ενώ θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες σε οικονομίες της Ευρώπης και της ευρύτερες περιοχής της Κεντρικής Ασίας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο», τονίζει σχετική έκθεσή της.

Η έκθεση δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ενόψει της ετήσιας εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που συγκαλείται μέσα στην εβδομάδα. Τόσο ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς, όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αναμένεται να ανακοινώσουν ότι σχεδιάζουν να προσφέρουν πρόσθετη βοήθεια σε όσες χώρες έχουν πληγεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πολλές εκ των οποίων κινδυνεύουν άμεσα από επισιτιστική κρίση εξαιτίας της ιλιγγιώδους εκτίναξης των τιμών των τροφίμων.

Παράλληλα, για την οικονομία της Ρωσίας η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πως θα συρρικνωθεί φέτος κατά 11,2% εξαιτίας του πολέμου και των συνεπακόλουθων κυρώσεων. Όσον αφορά τις χώρες που γειτνιάζουν άμεσα με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, αλλά και τη Μολδαβία και τη Λευκορωσία, προβλέπει πως συνολικά το άθροισμα των οικονομιών τους θα μειωθεί κατά 30,7%.

Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι χώρες της Δύσης στη Ρωσία έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθούν σχεδόν κατά 50% τα πλοία που καταφθάνουν στα ρωσικά λιμάνια και το πλήγμα θα είναι καίριο για όσες γειτονικές χώρες έχουν μεγάλη εξάρτηση από τα ρωσικά προϊόντα. Σημαντικό πλήγμα για τις οικονομίες της περιοχής αναμένεται να είναι άλλωστε η μεγάλη μείωση των εμβασμάτων, των χρημάτων που στέλνουν στις χώρες τους οι μετανάστες. Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πόλεμος δεν αναμένεται να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά θα οδηγήσει σε σοβαρή ύφεση πολλές χώρες που είναι κοντά στις συγκρούσεις. Η Παγκόσμια Τράπεζα, άλλωστε, επισημαίνει πως οι χώρες της περιοχής υφίστανται νέο ισχυρό σοκ μετά δύο χρόνια πανδημίας και το αποτέλεσμα θα είναι να μειωθεί το ΑΕΠ τους κατά 4,1%. Πρόκειται για ύφεση δύο φορές βαρύτερη από εκείνη που γνώρισαν οι χώρες της περιοχής προ διετίας, όταν βυθίστηκαν στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Εκτιμά ειδικότερα πως οι παρενέργειες του πολέμου θα πλήξουν πολλές από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, που ενδέχεται να αναγκαστούν να προσφύγουν στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα.

*πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

ΜΑΡΙΟ ΒΑΡΓΚΑΣ ΛΙΟΣΑ: Κορυφαίος διανοουμένος της ελευθερίας 

Από: EBR

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ένας σπουδαίος Ισπανο-Περουβιανός συγγραφέας, που θαυμάστηκε και τιμήθηκε για το ελεύθερο πνεύμα του και την αιχμηρή περιγραφή της πραγματικότητας

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρώπη: O Μπάιντεν τη γονάτισε, η κόντρα με Τραμπ ίσως τη διαλύσει

Ευρώπη: O Μπάιντεν τη γονάτισε, η κόντρα με Τραμπ ίσως τη διαλύσει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με φυγόκεντρες δυνάμεις που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα

Οικονομία

Καπόπουλος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε πιο τολμηρή επιχειρηματικότητα

Καπόπουλος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε πιο τολμηρή επιχειρηματικότητα

Για την περαιτέρω μεγένθυση των επενδύσεων στο μέλλον πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2025. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron