του N. Peter Kramer
Στη Γαλλία, ο «πολιτικός σεισμός» του 2017 συνεχίζεται. Ο Εμανουέλ Μακρόν τα πάει καλά με τα «ανώτερα στρώματα» της γαλλικής κοινωνίας, ενώ η Μαρίν Λεπέν μπορεί να υπολογίζει στις ψήφους των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων.
Ο απερχόμενος πρόεδρος είναι ιδιαίτερα ισχυρός στη δυτική Γαλλία, στη Βρετάνη, στην περιοχή του Λίγηρα και στο πλουσιότερο δυτικό τμήμα της Ιλ ντε Φρανς. Συνεχίζει να τα πηγαίνει ιδιαίτερα καλά στις μεγαλύτερες πόλεις.
Η Μαρίν Λεπέν έλαβε σχεδόν μισό εκατομμύριο ψήφους περισσότερες από ό,τι το 2017 και παραμένει η πρωταθλήτρια της αγροτικής Γαλλίας. Σημείωσε υψηλά ποσοστά στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Γαλλίας, στο κέντρο και στο νότο κατά μήκος της Μεσογείου. Πρόκειται, δηλαδή, για τις γαλλικές περιοχές που επωφελούνται λιγότερο από την παγκοσμιοποίηση και βλέπουν τη μετανάστευση από μουσουλμανικές χώρες συχνά ως υπαρξιακή απειλή.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Μαρίν Λεπέν θεωρούνταν ως αουτσάιντερ, αλλά οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν έχει μια ισχυρή αντίπαλο και πρέπει να ανησυχεί για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.
Μετά την ήττα της από τον Μακρόν το 2017, η Λεπέν πήρε ήδη το μάθημά της και αποφάσισε ότι έπρεπε να δουλέψει πάνω στην εικόνα τη δική της και του κόμματός της. Γι’ αυτό άλλαξε το όνομα του κόμματος το 2018, προς μεγάλη απογοήτευση του πατέρα της Ζαν-Μαρί. Το «Εθνικό Μέτωπο» έδωσε τη θέση του στην «Εθνική Συσπείρωση».
Κατάφερε, με τον τρόπο αυτό, να «μαλακώσει» και την εικόνα της. Σε δημοσκόπηση της Ipsos στα τέλη Μαρτίου, το 29% την χαρακτήρισε συμπαθή. Συγκριτικά, το 31% πίστευε το ίδιο για τον Μακρόν.
Οι δημοσκοπήσεις μετά τον πρώτο γύρο έφεραν τη Λεπέν κοντά στο 44% στη νέα μονομαχία με τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Ενώ ο Μακρόν ήταν απασχολημένος με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκείνη κατάφερε να σκιαγραφήσει τον εαυτό της ως τον μοναδικό πολιτικό που γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει μεταξύ των Γάλλων.
Ο Μακρόν πρέπει να προσέξει να μην έχει την ίδια τύχη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους το 1992, ο οποίος έκανε προεκλογική εκστρατεία για την εξωτερική του πολιτική μετά τον πόλεμο του Κόλπου. Έχασε από τον Μπιλ Κλίντον, ο οποίος είχε κάνει προεκλογική εκστρατεία με το σύνθημα «It’s the economy, stupid» (Είναι η οικονομία, ανόητε)...