του Γιώργου Μανέττα
Μια νέα και πολλά υποσχόμενη περίοδος ξεκινά για τη Viva Wallet, μετά την είσοδο της JPMorgan στο μετοχικό της κεφάλαιο. Μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως ψήφος εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της εταιρείας και στο ανθρώπινο δυναμικό της, αλλά και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Ο αμερικάνικος κολοσσός στον χώρο της επενδυτικής τραπεζικής σκοπεύει να στηρίξει ποικιλοτρόπως τα επενδυτικά πλάνα της ελληνικής εταιρείας και της ηγετικής της ομάδας, η οποία εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει την ανάπτυξή της στις διεθνείς αγορές. Μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος της Viva Wallet Χάρης Καρώνης λέει ότι η συνεργασία με την JPMorgan αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία στην προσπάθεια της εταιρείας να μεγαλώσει και προσθέτει πως ανάμεσα στα οφέλη που θα αποκομίσει συμμαχώντας με έναν παγκοσμίου βεληνεκούς μέτοχο είναι η αναγνωσιμότητα και η ικανότητά της να προσελκύσει ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό στις νέες αγορές όπου σκοπεύει να διεισδύσει τα επόμενα χρόνια.
ΤΙΜΗΜΑ - ΜΑΜΟΥΘ. Η συμφωνία, η οποία προκάλεσε αίσθηση τόσο για το τίμημα - μαμούθ όσο και για το κολοσσιαίο μέγεθος του επενδυτή, ήταν αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης. Τα στελέχη της JPMorgan πέρασαν από εξονυχιστικό έλεγχο τα μεγέθη και τις διαδικασίες της Viva επί περίττου εννέα και πλέον μήνες ενώ συνολικά παρακολουθούσαν την πορεία της πάνω από 22 χρόνια. «Περίπου 384 άνθρωποι συμμετείχαν στο due diligence. Απαντήσαμε γραπτώς σε 2.220 ερωτήσεις και αποστείλαμε 3.850 αρχεία, πέρα από τις συνεντεύξεις και τις παρουσιάσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Καρώνης. Μέσα από μια εξίσου σκληρή διαπραγμάτευση καθορίστηκε και το τελικό τίμημα, το οποίο κυμαίνεται στα επίπεδα του 1 δισ. δολαρίων για το περίπου 48,5%.
Ο Καρώνης παραδέχεται πως στο τραπέζι έπεσε το σενάριο της απόκτησης πλειοψηφικής συμμετοχής από την αμερικανική τράπεζα, επισημαίνοντας πως σε μια διαπραγμάτευση συζητούνται τα πάντα... Ωστόσο, δεν προχώρησε, αντίθετα προκρίθηκε η λύση να διατηρήσουν οι υφιστάμενοι βασικοί μέτοχοι τον έλεγχο και της διοίκησης. Έτσι, η πλευρά της Viva αναμένεται να διατηρήσει 4 άτομα στο διοικητικό συμβούλιο, 2 άτομα θα τοποθετήσει n JPMorgan και παράλληλα θα υπάρξει και 1 ανεξάρτητο μέλος. Κάτι που αποτυπώνει και την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στο μάνατζμεντ του Καρώνη και της ομάδας του, η οποία θα εξακολουθήσει να τρέχει την εταιρεία.
BONUS - ΕΚΠΛΗΞΗ. Αναφορικά με την καταβολή άλλων 44,3 εκατ. ευρώ (50 εκατ. δολάρια), που θα διανεμηθούν αμέσως, ως μπόνους, στους περίπου 200 εργαζομένους της Viva Wallet αλλά και τη διάθεση του 3,5% των μετοχών της (σε τρέχουσα αξία περί τα 44,3 εκατ. ευρώ) με τη μορφή stock options, που θα ενεργοποιηθούν σε τρία χρόνια -- μια πτυχή της συμφωνίας που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως , ο Καρώνης σημειώνει πως είναι μια μορφή ανταπόδοσης στη δέσμευση που έχουν στην εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια, τονίζοντας πως το «Χρήμα πρέπει να επιστρέφει εκεί όπου παράγεται». Δεν παραλείπει, τέλος, να ευχαριστήσει τους μετόχους μειοψηφίας που στάθηκαν στο πλευρό της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια, την οικογένεια Λάτση και το fund Hedosophia. Μάλιστα, υπογραμμίζει πως με την οικογένεια Λάτση έχουν αποκτήσει πλέον φιλικούς δεσμούς, σημειώνοντας πως υπάρχει αλληλοεκτίμηση. Να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την JPMorgan αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 7 με 8 μήνες, αφού πρώτα ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές.
ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ. Η Viva Wallet αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχέδιο της JPMorgan να αναπτυχθεί σε νέες αγορές και κατηγορίες αλλά και να απαντήσει αξιόπιστα στον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις fintech εταιρείες που γιγαντώνονται συνεχώς. Πρόκειται για στρατηγική απόφαση της αμερικανικής εταιρείας που αναζητά διαρκώς ευκαιρίες. Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από περίπου έναν χρόνο ο Jamie Dimon είχε απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για πιθανούς στόχους εξαγορών. «Αν έχετε μια λαμπρή ιδέα, τηλεφωνήστε μου. Ακόμη και μια ανταγωνιστική επενδυτική τράπεζα μπορεί να μας φέρει μια καλή ιδέα και θα πάρει την προμήθειά της» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε ένα επενδυτικό συνέδριο τον Δεκέμβριο του 2020. Από τότε έως και σήμερα η JPMorgan πραγματοποίησε περισσότερες από 30 επενδύσεις σε εταιρείες που αναπτύσσουν καινοτόμες εφαρμογές και ψηφιακές τράπεζες. Η πορεία αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022, με τη διοίκησή της να έχει προϋπολογίσει περί τα 12 δισ. δολάρια για επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας.