του Shih-Chung Chen*
Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, περισσότερα από 510 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότεροι από 6,25 εκατομμύρια θάνατοι έχουν αναφερθεί παγκοσμίως. Καθώς τα έθνη συνεχίζουν να μάχονται κατά της πανδημίας, τα επιτεύγματα της Ταϊβάν έχουν αναγνωριστεί ευρέως. Μέχρι τις 10 Μαΐου 2022, περίπου 390.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 931 θάνατοι είχαν αναφερθεί στην Ταϊβάν, η οποία έχει πληθυσμό 23,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Και χάρη σε μια κοινή προσπάθεια της κυβέρνησης και του λαού, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ταϊβάν για το 2021 άγγιξε το 6,45%.
Καθολική υγειονομική κάλυψη
Το σύστημα Εθνικής Ασφάλισης Υγείας (NHI) της Ταϊβάν, το οποίο ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 1995, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της πανδημίας. Το σύστημα NHI παρέχει ολοκληρωμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, επιτυγχάνοντας καθολική κάλυψη (99,9 τοις εκατό). Τα στιβαρά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και Εθνικής Ασφάλισης Υγείας της Ταϊβάν έχουν προστατεύσει τον λαό της και έχουν εξασφαλίσει την κοινωνική σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Επιπλέον, η ολοκληρωμένη βάση δεδομένων του NHI και άλλα ενημερωμένα συστήματα πληροφοριών έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της επιτυχούς εφαρμογής της ψηφιακής τεχνολογίας για την πρόληψη ασθενειών. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ταϊβάν κατατάχθηκε δεύτερο στον κόσμο το 2021 από το CEOWorld. Στην ετήσια έρευνα της Numbeo, η Ταϊβάν κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ 95 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα στην κατηγορία Δείκτης Υγείας για το 2021.
Εμβολιασμοί και ψηφιακά πιστοποιητικά
Με σκοπό την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, ξεκίνησε η εφαρμογή NHI Express. Προσφέρει λειτουργίες όπως ραντεβού εμβολιασμού, προσωπικά δεδομένα υγείας, ιατρικά αρχεία, αρχεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 και αποτελέσματα διαγνωστικών ελέγχων. Η Ταϊβάν εντάχθηκε στο πρόγραμμα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της ΕΕ στα τέλη του 2021 και επέτρεψε στους πολίτες να υποβάλουν αίτηση για ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού και πιστοποιητικά διαγνωστικών ελέγχων. Αυτό το πρόγραμμα ήταν ένα από τα πρώτα παγκόσμια πρότυπα που αναπτύχθηκαν. Υιοθετήθηκε από πολλά κράτη και ήταν το πρώτο που εφαρμόστηκε για διεθνή ταξίδια. Οι κάτοικοι της Ταϊβάν μπορούν να εισέλθουν σε 64 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ, με τα εν λόγω πιστοποιητικά.
Ηλεκτρονικοί ιατρικοί φάκελοι και τηλεϊατρική
Η Ταϊβάν κατασκευάζει υποδομές πληροφοριών υγείας από το 2010, όπως το σύστημα ανταλλαγής ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων (EMR). Από τον Μάιο του 2021, η Ταϊβάν έχει επεκτείνει τις υπηρεσίες τηλεϊατρικής της σε ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης και έχει συμπεριλάβει τις εν λόγω υπηρεσίες στην κάλυψη του NHI ως μέσο μείωσης του κινδύνου της εξάπλωσης των λοιμώξεων σε τέτοια ιδρύματα. Χρησιμοποιώντας τα συστήματα NHI MediCloud και EMR, η τηλεϊατρική μηδενικής επαφής επιτρέπει στο ιατρικό προσωπικό να αποκτά ιατρικά αρχεία ασθενών και να προσφέρει σε απομακρυσμένες περιοχές κατάλληλες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες, συμβάλλοντας με τη σειρά της στην υλοποίηση του στόχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την υγεία για όλους.
Νέο Μοντέλο της Ταϊβάν
Η Ταϊβάν κατάφερε να περιορίσει την πανδημία με τους πολίτες της να συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά και επιτυγχάνοντας θετική οικονομική ανάπτυξη μέσω της χρήσης της τεχνολογίας, της διαφάνειας των πληροφοριών, των αυστηρών συνοριακών ελέγχων και του διεξοδικού ελέγχου και της διερεύνησης κρουσμάτων. Ωστόσο, με την παγκόσμια εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον από τα τέλη του 2021, η μετάδοση στην κοινότητα άρχισε επίσης να αυξάνεται στην Ταϊβάν. Η μετάλλαξη φαίνεται να είναι πολύ πιο μεταδοτική αλλά να προκαλεί ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Η προσπάθεια παρεμπόδισης της μετάδοσης κάθε μεμονωμένου κρούσματος θα αποτελούσε μια μάταιη προσπάθεια που θα επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τη διαβίωση των ανθρώπων. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση επέλεξε να στοχεύσει στην εξάλειψη σοβαρών κρουσμάτων, στη διαχείριση ήπιων κρουσμάτων, στην ελαχιστοποίηση των συνολικών επιπτώσεων και στη φροντίδα μέτριων και σοβαρών περιστατικών από τον Απρίλιο του 2022. Αυτό το νέο Μοντέλο της Ταϊβάν επιδιώκει να επιτρέψει στους ανθρώπους να ζήσουν μια κανονική ζωή ενώ παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα πρόληψης και η χώρα αρχίζει σιγά και σταθερά να ανοίγει τα σύνορά της.
Η Ταϊβάν μπορεί να βοηθήσει, και η Ταϊβάν βοηθά
Ο κόσμος σήμερα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις που σχετίζονται με την πανδημία, την προμήθεια εμβολίων και τη μεταπανδημική ανάκαμψη. Οι χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν και να προετοιμαστούν για πιθανές μελλοντικές πανδημίες. Η Ταϊβάν είναι ένας απαραίτητος εταίρος για τη διασφάλιση της επιτυχούς μεταπανδημικής ανάκαμψης. Για τον περιορισμό της πανδημίας, η Ταϊβάν συνέχισε να συνεργάζεται με άλλες χώρες στην έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων κατά της COVID-19 και έχει προβεί στη δωρεά ιατρικών προμηθειών, όπως ιατρικές μάσκες και φάρμακα, σε χώρες που έχουν ανάγκη. Αυτό αποδεικνύει ότι η Ταϊβάν μπορεί να βοηθήσει, και η Ταϊβάν βοηθά.
Η 75η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA) θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ταϊβάν δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στην WHA. Για να διασφαλιστεί ότι η Ταϊβάν δεν θα μείνει πίσω και ότι δεν υπάρχει κενό στην παγκόσμια υγειονομική κάλυψη, η Ταϊβάν επιδιώκει να συμμετάσχει φέτος στην WHA με επαγγελματικό και ρεαλιστικό τρόπο, ώστε να μπορεί να συμβάλει στην παγκόσμια προσπάθεια για την υλοποίηση του οράματος του ΠΟΥ για ένα απρόσκοπτο παγκόσμιο δίκτυο πρόληψης ασθενειών.
Προτρέπουμε τον ΠΟΥ και τους σχετικούς φορείς να υποστηρίξουν την ένταξη της Ταίβάν στον ΠΟΥ και να της επιτρέψουν να συμμετάσχει πλήρως στις συνεδριάσεις, τους μηχανισμούς και τις δραστηριότητές του. Η Ταϊβάν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον υπόλοιπο κόσμο για να διασφαλίσει ότι όλοι απολαμβάνουν το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία, όπως ορίζεται στο σύνταγμα του ΠΟΥ. Στο πνεύμα των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών, κανείς δεν πρέπει να μένει πίσω.
*Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν)