Την τεχνολογία και τις καινοτόμες εφαρμογές της, ενεργοποιεί εντατικά στη μάχη για την εξασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας η Ευρώπη. Σε αυτό το μήκος κύματος, ένα από τα κεντρικά συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε η άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στην Πράγα, είναι η ανάληψη συντονισμένης δράσης, ώστε η Ένωση να μεγιστοποιήσει τη βιώσιμη αύξηση της γεωργικής παραγωγής και να επιταχύνει τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών στη γεωργία.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας και η προώθηση της κλιματικής αλλαγής έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων.
Σε αυτό το περιβάλλον, “μία από τις κύριες λύσεις είναι η χρήση της καινοτομίας, της έρευνας και των σύγχρονων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας ακριβείας, για την περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, διατηρώντας παράλληλα την απαραίτητη παραγωγικότητα”, αναφέρει σχετικό κείμενο συμπερασμάτων από τη Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας.
“Έχουμε μια μεγάλη πρόκληση στην Ένωση να αυξήσουμε με βιώσιμο τρόπο τη γεωργική παραγωγή, να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων και να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση σε ποιοτικά τρόφιμα. Ίσως είναι καιρός να επανεξετάσουμε ορισμένες παραδοσιακές προσεγγίσεις για την παραγωγή τροφίμων υπέρ των νέων σύγχρονων τεχνικών”, δήλωσε ο Τσέχος Υπουργός Γεωργίας, Zdenek Nekula.
Καινοτομία στην παραγωγή
Η επιστήμη, η καινοτομία και οι σύγχρονες μέθοδοι βελτίωσης της παραγωγής με την αξιοποίηση της τεχνολογίας ήταν μεταξύ των κύριων θεμάτων της συνάντησης. Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι η Ε.Ε. πρέπει να αντιδράσει το συντομότερο δυνατόν στην ανάπτυξη των σύγχρονων τάσεων και να άρει κάθε υφιστάμενο φραγμό, που παρεμποδίζει την καινοτομία.
“Παρ’ όλο που ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει δυσμενώς την παραγωγή τροφίμων, τις αγορές εμπορευμάτων, τις τιμές της ενέργειας και επομένως όλους εμάς, δεν πρέπει, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να παραιτηθούμε από την υποχρέωση να φροντίσουμε, ταυτόχρονα, για το περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, χρειαζόμαστε επειγόντως καλλιέργειες ανθεκτικές στην ξηρασία, τον παγετό, τις ασθένειες και τα παράσιτα, που απαιτούν λιγότερα φυτοφάρμακα και τεχνητά λιπάσματα”, τόνισε ο υπουργός Γεωργίας της Τσεχίας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, κοινή άποψη ήταν ότι η ευφυής γεωργία - που αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το internet of things και τα big data analytics - μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα.
*πρώτη δημοσίευση: Sepe.gr