Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Η συμμετοχή της Ταϊβάν μπορεί να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση της διακρατικής τηλεπικοινωνιακής απάτης στη μεταπανδημική εποχή

Η απάτη διαταράσσει τη διαβίωση των ανθρώπων στη μεταπανδημική εποχή

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022

Η αστυνομική συνεργασία μεταξύ της Ταϊβάν και άλλων χωρών θα συμβάλει στη μείωση του αριθμού των υποθέσεων απάτης και θα συμβάλει στη διοικητική αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων παγκοσμίως.
Η αστυνομική συνεργασία μεταξύ της Ταϊβάν και άλλων χωρών θα συμβάλει στη μείωση του αριθμού των υποθέσεων απάτης και θα συμβάλει στη διοικητική αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων παγκοσμίως.

του Li, Hsi-ho*

Η απάτη διαταράσσει τη διαβίωση των ανθρώπων στη μεταπανδημική εποχή

Το Διαδίκτυο είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος της καθημερινής ζωής στον μεταπανδημικό κόσμο. Η εργασία, η μελέτη, τα ψώνια και η διεξαγωγή άλλων συναλλαγών στο διαδίκτυο έχουν γίνει συνηθισμένα. Αλλά οι ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που αναπτύχθηκαν από αυτές τις δραστηριότητες αποτελούν εύκολο στόχο για εγκληματικές οργανώσεις και έχουν επίσης κάνει την έρευνα του εγκλήματος πιο περίπλοκη για την αστυνομία. Το 2021, η Ταϊβάν ανέφερε ζημίες που σχετίζονται με απάτη ύψους 5,61 δισεκατομμυρίων NT$ (που ισοδυναμούν περίπου με 186 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), υποδεικνύοντας ότι η απάτη έχει βλάψει σοβαρά την εθνική οικονομική ανάπτυξη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απάτη αποτελεί τρομερή πρόκληση για τις χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια, η απάτη έχει γίνει πιο διαφοροποιημένη και περίπλοκη και οι απατεώνες εργάζονται με νέους και συνεχώς εξελισσόμενους τρόπους. Σχέδια που αφορούν κρυπτονομίσματα -που πρόσφατα ένα καυτό εμπόρευμα- έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες στα θύματα. Όταν η αστυνομία της Ταϊβάν διερευνά υποθέσεις, συχνά αντιμετωπίζει δυσκολίες που προκύπτουν από το γεγονός ότι οι διακομιστές, οι λογαριασμοί παραληπτών και οι πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούνται από τους δράστες έχουν έδρα στο εξωτερικό. Αυτό εμποδίζει τους αστυνομικούς να σταματήσουν έγκαιρα τη μεταφορά χρημάτων για να βοηθήσουν τα θύματα και καθιστά πιο δύσκολο τον εντοπισμό υπόπτων.

Η εισροή κερδών από απάτη και άλλες παράνομες δραστηριότητες περιλαμβάνει ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή και άλλα εγκλήματα που υπονομεύουν τα εγχώρια χρηματοοικονομικά ρυθμιστικά συστήματα και διαβρώνουν την κυριαρχία των κυβερνήσεων. Η αστυνομική συνεργασία μεταξύ της Ταϊβάν και άλλων χωρών θα συμβάλει στη μείωση του αριθμού των υποθέσεων απάτης και θα συμβάλει στη διοικητική αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων παγκοσμίως.

Απαιτείται διεθνής συνεργασία για την καταπολέμηση της χρήσης εικονικών νομισμάτων για ξέπλυμα χρήματος

Τα εικονικά νομίσματα είναι ένα εμπόρευμα υψηλού κινδύνου-υψηλής ανταμοιβής. Έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλείς στις επενδυτικές αγορές. Καθώς ο μέσος άνθρωπος δεν κατανοεί πλήρως πώς λειτουργούν τα εικονικά νομίσματα, αυτές οι επενδύσεις έχουν γίνει ένα κοινό εργαλείο οργανωμένης απάτης. Η αστυνομία της Ταϊβάν ανακάλυψε πρόσφατα ότι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εγκληματικές ομάδες που χρησιμοποιούν εικονικά νομίσματα συνεπάγεται κυρίως έσοδα από επενδυτική απάτη. Τα θύματα παρασύρονται να εγγραφούν σε μια ψεύτικη επενδυτική πλατφόρμα και όταν προσπαθούν να αποσύρουν κεφάλαια μετά από κέρδος, το σύστημα εξυπηρέτησης πελατών —που διαχειρίζεται η εγκληματική ομάδα— τους απαιτεί να πληρώσουν πρόσθετους φόρους 10 έως 20 τοις εκατό πριν εγκριθεί η απόσυρση . Ακόμη και αν γίνει η πληρωμή, η εγκληματική ομάδα συνεχίζει να κατασκευάζει περαιτέρω αιτήματα για ανανέωση του λογαριασμού προκειμένου να καλύψει, για παράδειγμα, τέλη συναλλαγής.

Οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν μετατοπίσει την τακτική τους από την αγορά mule τραπεζικών λογαριασμών στη χρήση πορτοφολιών εικονικών νομισμάτων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εντοπισμού της αστυνομίας κατά την ανάληψη κεφαλαίων. Οι συμμορίες ανοίγουν ψεύτικους λογαριασμούς με ανταλλακτήρια εικονικών νομισμάτων, όπου οι διαδικασίες επαλήθευσης ταυτότητας είναι σχετικά χαλαρές. Μόλις ένα θύμα κάνει μια κατάθεση σε έναν καθορισμένο λογαριασμό, οι απατεώνες μεταφέρουν γρήγορα τα χρήματα πολλές φορές, μεταφέροντάς τα τελικά σε ένα κρύο πορτοφόλι. Στη συνέχεια μετατρέπεται σε άλλο χρηματιστήριο όπου μετατρέπεται σε νόμιμο χρήμα. Τα κρυπτοπορτοφόλια που δεν απαιτούν έλεγχο ταυτότητας χρήστη και δεν έχουν ανώτατο όριο συναλλαγών είναι ένα βολικό εργαλείο για ξέπλυμα χρήματος. Το θύμα, ο δράστης και η τοποθεσία του εγκλήματος βρίσκονται συνήθως σε διαφορετικές χώρες. Επομένως, απαιτείται διακρατική συνεργασία για την αποτελεσματική πάταξη της κοινής πρακτικής της απόκρυψης παράνομων κερδών και της μετατροπής τους σε νόμιμα περιουσιακά στοιχεία.

Η αστυνομία της Ταϊβάν προσπαθεί να προστατεύσει τα θύματα της οργανωμένης εμπορίας ανθρώπων

Προβλέποντας ότι ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν εργασία θα αυξηθεί λόγω της ακούσιας ανεργίας λόγω της πανδημίας, εγκληματικές οργανώσεις δημιούργησαν τηλεφωνικά κέντρα σε διάφορα μέρη του κόσμου και στρατολόγησαν άτομα σε μεγάλη κλίμακα μέσω της διαδικτυακής διαφήμισης. Οι απατεώνες χρησιμοποίησαν ελκυστικά συνθήματα όπως «εύκολη δουλειά» και «γρήγορη οικονομική ελευθερία» και υποσχέθηκαν σταθερή και νόμιμη απασχόληση σε άλλες χώρες. Τα θύματα ανακάλυψαν μόνο αφού έφτασαν ότι οι δουλειές περιλάμβαναν απάτη ή δεν ήταν αυτό που περίμεναν. Σε ορισμένους μάλιστα κατασχέθηκαν τα διαβατήριά τους, στερήθηκαν την ελευθερία τους και ξυλοκοπήθηκαν ή πουλήθηκαν σε άλλες επιχειρήσεις χωρίς άδεια, εάν αρνούνταν να συμμορφωθούν. Αν ζητούσαν να παραιτηθούν, αναγκάζονταν να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα ή απειλούνταν με αφαίρεση οργάνων για να αποζημιώσουν τις συμμορίες.

Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την παγκόσμια κοινότητα. Τα κυκλώματα απάτης επωφελούνται από την ευκολία του Διαδικτύου για να προσλαμβάνουν άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων μέσω πολλαπλών καναλιών για να εργαστούν σε τηλεφωνικά κέντρα απάτης σε όλο τον κόσμο. Η αστυνομία της Ταϊβάν εδώ και καιρό δεν φείδεται προσπαθειών για να πατάξει αυτό το είδος διεθνικού εγκλήματος. Φέτος, έλαβαν αναφορές για πολίτες της Ταϊβάν που κρατούνται παρά τη θέλησή τους και αναγκάζονται να συμμετάσχουν σε δόλιες δραστηριότητες στην Καμπότζη, τις Φιλιππίνες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες από παράνομες οργανώσεις που ιδρύθηκαν από Κινέζους υπηκόους. Απαιτείται επειγόντως διεθνής συνεργασία για τη διάσωση των θυμάτων και την καταπολέμηση τέτοιων εγκλημάτων.

Το 2021, η Ταϊβανέζικη και η βιετναμέζικη αστυνομία κατέστρεψαν από κοινού ένα κύκλωμα απάτης στην Ταϊβάν που ανάγκαζε Βιετναμέζους μετανάστες που είχαν υπερβεί τη βίζα τους να συμμετάσχουν σε απάτες με στόχο τους συμπατριώτες τους. Η ρακέτα κέρδισε στους εγκληματίες 3,29 δισεκατομμύρια VND (που ισοδυναμεί με περίπου 140.000 δολάρια ΗΠΑ). Σε συνεργασία με άλλες ξένες υπηρεσίες επιβολής του νόμου, η αστυνομία της Ταϊβάν έχει αποκαλύψει αρκετές περιπτώσεις οργανωμένου εγκλήματος εκτός Ταϊβάν που συνδέονται με διασυνοριακή απάτη και εμπορία ανθρώπων. Συνεργάστηκαν με το Μαυροβούνιο το 2020 και με την Τουρκία το 2021 για την καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος που περιλαμβάνει δράστες, θύματα και τοποθεσίες σε πολλές χώρες. Στην κοινή επιχείρηση με το Μαυροβούνιο, συνελήφθησαν 92 ύποπτοι για εξαπάτηση περισσότερων από 2.000 θυμάτων συνολικού ύψους 632,78 εκατομμυρίων NT$ (που ισοδυναμεί περίπου με 21 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Αυτές οι περιπτώσεις όχι μόνο υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των χωρών για την καταπολέμηση του εγκλήματος, αλλά υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για συντονισμένες προσπάθειες για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αξιών.

Η συνεισφορά της Ταϊβάν θα ωφελήσει τον κόσμο

Η Ταϊβάν έχει μεγάλη εκτίμηση για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Κίνας (Ταϊβάν) υποστηρίζει το ιδανικό ότι η εθνική κυριαρχία ανήκει στον λαό και προβλέπει ρητά την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των ανθρώπων. Η κυβέρνηση απαγορεύει αυστηρά κάθε ενέργεια που παραβιάζει τα δικαιώματα των άλλων. Το διακρατικό έγκλημα συχνά περιλαμβάνει πολλές χώρες και περιοχές, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει τις έρευνες. Στον μεταπανδημικό κόσμο, οι εγκληματικές τακτικές θα συνεχίσουν να εξελίσσονται και θα προκύψουν νέες μέθοδοι. Κατά τη διερεύνηση νέων μορφών εγκληματικής δραστηριότητας, η εμπειρία είναι ανεκτίμητη. Η Ταϊβάν είναι πρόθυμη να μοιραστεί την εμπειρία της στην επίλυση εγκλημάτων. Σήμερα, οι τηλεπικοινωνίες και η απάτη στον κυβερνοχώρο διεξάγονται διασυνοριακά και οργανώνονται και τμηματοποιούνται διεθνικά κυκλώματα εγκλήματος. Αυτό αποτελεί πρόκληση για την κυριαρχία των εθνών και υπονομεύει τα μέσα διαβίωσης, τις οικονομίες και τον νόμο και την τάξη. Η Ταϊβάν επιθυμεί να ανταλλάξει πληροφορίες με εταίρους και να βοηθήσει άλλες χώρες να αποτρέψουν απειλές από το εξωτερικό και να καταπολεμήσουν το οργανωμένο έγκλημα εντός των συνόρων τους.

Στους αστυνομικούς ανατίθεται η βαριά ευθύνη της τήρησης του νόμου και της τάξης. Η κορυφαία προτεραιότητά τους είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων. Δεδομένου ότι το έγκλημα έχει λάβει ολοένα και πιο διαφορετικές μορφές, η αστυνομία αντιμετωπίζει ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις. Για την καταπολέμηση του σύγχρονου εγκλήματος, οι αρχές επιβολής του νόμου χρειάζονται μια σταθερή κατανόηση των τελευταίων εγκληματικών εξελίξεων, ώστε να προετοιμαστούν για το μέλλον και να είναι έτοιμοι να απαντήσουν αποφασιστικά. Κοιτάζοντας το μέλλον, η αστυνομία της Ταϊβάν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με συνεργάτες σε όλο τον κόσμο. Κανένα μέρος δεν πρέπει να αγνοηθεί για την καταπολέμηση της πανδημίας ή την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Η διεθνής κοινότητα μπορεί να βασιστεί στην Ταϊβάν.

*Επίτροπος, Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών,Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

O Πούτιν και αδυναμίες της παντοδυναμίας

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Οι προσωποπαγείς απολυταρχίες παρουσιάζουν μια σειρά από παθολογίες που είναι γνωστές στους πολιτικούς παρατηρητές, πλην όμως δεν προσφέρονται για απλά συμπεράσματα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Κατασχέθηκαν περίπου σαράντα εντάλματα σύλληψης και περιουσιακά στοιχεία 520 εκατομμυρίων ευρώ

Οικονομία

Δαπάνες άνω των €3,3 δισ. για Έρευνα & Ανάπτυξη το 2023 στην Ελλάδα

Δαπάνες άνω των €3,3 δισ. για Έρευνα & Ανάπτυξη το 2023 στην Ελλάδα

Στο πεδίο της Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) συνεχίζει να επενδύει η Ελλάδα, υλοποιώντας δαπάνες που το 2023 ξεπέρασαν τα €3,3 δισ.

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron