του Θανάση Φροντιστή*
Ο Elon Mask δεν είναι ένας άνθρωπος που μπορεί κανείς να προσπεράσει εύκολα. Και γι’ αυτά που έχει πει, κυρίως όμως γι’ αυτά που έχει πράξει, που τον ανέβασαν στην βαθμίδα του πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη και που συγκέντρωσαν πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας, ως του άριστου…Homo Economicus με τα μέτρα και τα σταθμά του κρατούντος οικονομικού συστήματος.
Λέω Homo Economicus, γιατί, από όσα γνωρίζω παρακολουθώντας την πορεία του, δεν έχει επιδείξει ενδιαφέρον, π.χ. για τον πολιτισμό γενικά, για το θέατρο, τη μουσική ή άλλες πολιτισμικές δραστηριότητες. Ίσως το πράξει, αν όμως κάποια από αυτές προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον του, πράγμα που, προσωπικά, δεν πιστεύω. Γιατί τον θεωρώ πιστό ίσως και πιο προηγμένο αντίγραφο του μακαρίτη Steve Jobs, Ιδρυτή και Προέδρου της εταιρίας ΑPPLE, ο οποίος είχε πει το αμίμητο «θα έδινα όλες τις τεχνολογίες μου για ένα απόγευμα με τον Σωκράτη».
Η ρήση αυτή είχε αποτελέσει το θέμα ενός φανταστικού διαλόγου ανάμεσα σε αυτόν και τον Σωκράτη, που είχα γράψει και που είχε δημοσιευτεί ευρύτερα και είχε μάλιστα και βραβευτεί ‘Oπως είναι ίσως γνωστό, ο Steve Jobs, πολύ άρρωστος από καρκίνο, είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο και σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, πέρα από την παραπάνω ρήση, είχε επίσης εξομολογηθεί, ότι το μοναδικό του ενδιαφέρον ήταν η τεχνολογία, η σώρευση πλούτου και η επιδίωξη της κορυφής στον επιχειρηματικό στίβο.
Στα τελευταία του, είχε ομολογήσει ότι είχε πάρει τη ζωή του λάθος και ότι ο πλούτος που είχε σωρεύσει δεν θα τον ακολουθούσε στο επέκεινα. Υποθέτω βάσιμα, ότι ο Εlon Mask δεν διακατέχεται από τις τελευταίες απολογητικές απόψεις του Steve Jobs. Τουλάχιστον επί του παρόντος.
Η πιο πρόσφατη επένδυση του Εlon Mask είναι η «θορυβώδης» εξαγορά της εταιρίας ΤWITTER αντί 44 (;) δις. δολαρίων, πράγμα που προσέλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον, με δεδομένη τη σημασία του ΤWITTER στην καθημερινότητα σχεδόν όλων των ανθρώπων. Πολλά έχουν δημοσιοποιηθεί γι’ αυτήν την εξαγορά. Ξεχωρίζω δυο σημεία της λόγω του ενδιαφέροντός τους: (α) την απόλυση πολλών εργαζόμενων και την επιβολή «σιδηράς πειθαρχίας» με κόστος για τον εργαζόμενο την απόλυση.
Οι πιο πολλοί από τους απολυμένους εργαζόμενους ήταν στον έλεγχο του περιεχομένου των αναρτήσεων, δηλ. στον έλεγχο και την απόρριψη αναρτήσεων με υβριστικό, χυδαίο, παραπλανητικό, ψευδές, κλπ περιεχόμενο. Η θέση του Εlon mask πάνω στο θέμα αυτό δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, εικάζεται όμως από τους αναλυτές, ότι δεν θα είναι πολύ αυστηρός στον τομέα αυτόν, (β) η απάντησή του στην ερώτηση γιατί αγόρασε την ΤWITTER, ήταν σαφής, αμφιβάλλω όμως προσωπικά αν ήταν και ειλικρινής. Απάντησε λοιπόν ο κ. ΜΑΣΚ, ότι θέλει να καταστήσει την ΤWITTER την μεγαλύτερη πλατφόρμα διαφημίσεων στον κόσμο, πηγή σημαντικών εσόδων.
Προσωπικά, δεν με απασχολεί η όρεξη του κ. Μask για την επιχειρηματική ευκαιρία που παρουσιάζει η ΤWITTER, όσο το παγκοίνως γνωστό γεγονός, ότι ο τ. Πρόεδρος Τramp, εκμεταλλευόμενος την έκταση της επικοινωνιακής κάλυψης και την δύναμη του ΤWITTER να επικοινωνεί ατομικά με εκατομμύρια ανθρώπους κέρδισε την προεδρία των ΗΠΑ!
Η υπόθεση αυτή αποκαλύπτει την τεράστια δύναμη που έχει το μέσον αυτό στη χειραγώγηση των ανθρώπων. Η πραγματικότητα αυτή, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι ο Εlon Mask, με την εταιρία του δορυφόρων SPACE-Χ έχει περιβάλει τον πλανήτη με ένα τεράστιο δίκτυο δορυφόρων που σε πρώτη φάση αύξησε σημαντικά την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, πράγμα που ενδιαφέρει όλους τους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς και όλα τα κοινωνικά δίκτυα, μεταξύ των οποίων, φυσικά, και η ΤWITTER.
Ο συνδυασμός των δύο, προσδίδει στον ιδιοκτήτη τους τεράστια δύναμη χειραγώγησης των χρηστών του ΤWITTER παγκόσμια! Με δεδομένη μάλιστα την ραγδαία εξέλιξη των τεχνολογιών της πληροφορικής και ιδίως της τεχνητής νοημοσύνης ο άνθρωπος γίνεται όλο και πιο ευάλωτος στους μηχανισμούς ελέγχου και χειραγώγησής του. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με εκφρασμένες από χρόνια απόψεις, όπως εκείνες του Umberto Εko, που είχε πει, ότι είναι ηλίθιοι όσοι κάνουν δικτατορίες με τα τανκς, ενώ υπάρχουν τα ΜΜΕ!
Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Rupert Merdoch έχει πει κάτι παρόμοιο, ότι δηλ. στο μέλλον οι δικτατορίες θα γίνονται με τα ΜΜΕ….
Οι απόψεις αυτές συνάδουν και με την πολύ παλιά αρχή της Διοικητικής Επιστήμης, ότι σε έναν οργανισμό, όποιος ελέγχει τις επικοινωνίες, ελέγχει τον οργανισμό. Με βάση τα παραπάνω, δεν χρειάζεται περισσότερο από κοινός νους για να κατανοηθεί η τεράστια ισχύς που συγκεντρώνει ο κ. Μask, δηλ. ένας αυτοκράτορας των τεχνολογιών αιχμής και ταυτόχρονα ιδιοκτήτης ενός πανίσχυρου δικτύου επικοινωνιών, όπως είναι το ΤWITTER.
Απλώς, μεταβάλλεται σε…παντοκράτορα! Ίσως, αυτό επιδίωκε με την εξαγορά του ΤWIΙΤΤΕR;
*Δρ. Οικον/γος, π. Πανεπ/κός, Συγγραφέας