του
Γιάννη Κολοβού *
Ιδιαίτερα στην εποχή της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, οι εξωτερικές πιέσεις είναι ιδιαιτέρως ισχυρές στην ζωή των Ανθρώπων μας. Αυτή η πίεση και «αρνητική ψυχολογία» από όλα αυτά που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας σίγουρα μεταφέρονται με κάποιο τρόπο και στην δουλειά. Από την άλλη, και οι Εταιρείες βρίσκονται και αυτές στο κέντρο αυτής της δύσκολης συγκυρίας επηρεαζόμενες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Ο διάχυτος φόβος στην κοινωνία, η φημολογία από «κακά νέα», οι μειώσεις εργατικού δυναμικού, το κλείσιμο επιχειρήσεων δημιουργεί μία συνεχή αναταραχή και αστάθεια σε όλους μας, συμπεριλαμβανομένων τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων. Ακόμα και εκείνοι που είναι αρκετά τυχεροί για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους βιώνουν έναν εξαιρετικό φόρτο εργασίας, γιατί όπως είναι φυσικό και οι Εταιρείες λειτουργώντας στην ίδια ασφυκτική κατάσταση αναγκάζονται να «παράγουν» περισσότερα με λιγότερα.
Έτσι, η γενική αυτή κατάσταση εντείνει την πίεση, αυξάνει το άγχος, δημιουργεί συχνά τριβές, κακή επικοινωνία, συναισθήματα υποτίμησης, αβεβαιότητας και απογοήτευσης για το μέλλον, επηρεάζοντας βαθύτατα τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοσή τους και ταυτόχρονα αυτή των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται. Το ερώτημα λοιπόν είναι: «τί μπορούμε να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και να δημιουργήσουμε ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον;».
Είναι σίγουρα ότι μας είναι δύσκολο εάν όχι αδύνατο να επηρεάσουμε το εξωτερικό περιβάλλον. Το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα είναι μία εθνική και κοινωνική σύγκρουση έξω και πέρα από τον έλεγχό μας.
Τα πράγματα όμως που συμβαίνουν στο δικό μας εσωτερικό-κοντινό περιβάλλον, τα απλά καθημερινά πράγματα, εκείνα που αφορούν εμάς, την οικογένειά μας, τους ανθρώπους μας, την δουλειά μας, μπορούμε σίγουρα να τα επηρεάσουμε σε μεγάλο βαθμό ή, αν μη τί άλλο, να προσπαθήσουμε να τα βελτιώσουμε, ή ακόμα και να τα αλλάξουμε. Υπάρχουν λοιπόν κάποια απλά βήματα που όλοι μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να απαλύνουμε το βάρος, να δώσουμε όραμα και δυναμική τόσο στους Ανθρώπους μας όσο και στις Εταιρείες μας.
Η Επικοινωνία είναι ο βασικός παράγοντας που χωρίς αμφιβολία συμβάλλει στην βελτίωση του περιβάλλοντος, καθώς μία ειλικρινής και ξεκάθαρη, ακόμα και εάν αυτό περιλαμβάνει και τα «άσχημα νέα», επιτρέπει να γνωρίζουν πού βρισκόμαστε, ποια είναι η στρατηγική μας και πού θέλουμε να πάμε, καθώς και τι ενέργειες κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Μία επικοινωνία χωρίς μεγάλα λόγια και σίγουρα χωρίς υποσχέσεις που δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν. Είναι σίγουρο ότι όλοι μας έχουμε την δυνατότητα τόσο να επεξεργαστούμε τις πληροφορίες όσο και να εκτιμήσουμε την αλήθεια, μην αφήνοντας περιθώρια για διαστρέβλωσή της.
Επιπλέον, ανοίγοντας τους διαύλους επικοινωνίας, έχουμε την δυνατότητα να ωθήσουμε τους εαυτούς μας, σε μία άλλη διάσταση, που σίγουρα δεν έχουμε συνηθίσει. Τη διάσταση της συνεργασίας για ένα κοινό αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν έχουμε την ευκαιρία να ενώσουμε τα δυνάμεις μας και μέσα από την «συλλογική νοημοσύνη» να επιλύσουμε δύσκολα «καθημερινά» προβλήματα.
Θα μπορέσουμε σίγουρα να δούμε τα πράγματα γύρω μας με ένα θετικό ορίζοντα ενθαρρύνοντας ένα δημιουργικό και όχι φοβικό περιβάλλον όπου όλοι θα μπορούν να αισθάνονται πιο απελευθερωμένοι και συνειδητοποιημένοι με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί δυναμικό περιβάλλον εργασίας, με παραγωγή νέων ιδεών και πρωτοβουλιών, αναδύοντας τις ευκαιρίες που κρύβονται μέσα στην κρίση. Ένα περιβάλλον που θα ανταμείβει την επιτυχία και θα μαθαίνει από την αποτυχία, χωρίς να την τιμωρεί και χωρίς να αναλώνεται στην απόδοση των ευθυνών. Ένα περιβάλλον που θα υποστηρίζει τα στελέχη να έχουν αποτελεσματική και «ανοικτή» επικοινωνία. Ένα περιβάλλον όπου όλοι θα έχουν ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς στόχους. Ένα περιβάλλον όπου δεν θα κάνουμε «μικροδιαχείριση» της καθημερινότητας και των ανθρώπων μας, δίνοντάς τους χώρο για ελευθερία και βέβαια την δυνατότητα να λύνουν θέματα παίρνοντας πρωτοβουλίες, αυξάνοντας τα επίπεδα αυτοεκτίμησης και δημιουργικότητας.
Είμαι σίγουρος ότι αυτά είναι γνωστά σε όλους μας και τα έχουμε σίγουρα συζητήσει τις εποχές της «ανάπτυξης» και της «προόδου». Ίσως όμως σήμερα μας φανούν περισσότερο χρήσιμα από ποτέ.
* Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Edenred
Η «ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ» ΚΑΙ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
Οι επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργούν σε ένα ανοικτό επικοινωνιακό περιβάλλον, το οποίο θα ευνοεί την αυτοεκτίμηση, την ανάληψη πρωτοβουλιών και την δημιουργικότητα

Επιπλέον, ανοίγοντας τους διαύλους επικοινωνίας, έχουμε την δυνατότητα να ωθήσουμε τους εαυτούς μας, σε μία άλλη διάσταση, που σίγουρα δεν έχουμε συνηθίσει. Τη διάσταση της συνεργασίας για ένα κοινό αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν έχουμε την ευκαιρία να ενώσουμε τα δυνάμεις μας και μέσα από την «συλλογική νοημοσύνη» να επιλύσουμε δύσκολα «καθημερινά» προβλήματα.