Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Ελληνικές εξαγωγές: Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψαν για το 2022

Οι ελληνικές επιχειρήσεις ξεπέρασαν και το δυσμενές διεθνές περιβάλλον που επικρατεί. Καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα και βιομηχανικά είδη στις πρώτες θέσεις

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2023

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τη χρονιά που πέρασε η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών παρουσίασε αύξηση σε αξία 36,7%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή η αύξηση ήταν στο 21,4%.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τη χρονιά που πέρασε η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών παρουσίασε αύξηση σε αξία 36,7%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή η αύξηση ήταν στο 21,4%.

του Δήμητρα Σκούφου

Αλμα έκαναν οι ελληνικές εξαγωγές το 2022 καταγράφοντας αύξηση κατά 36,7% και ταυτόχρονα νέο ιστορικό ρεκόρ.

Καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα και βιομηχανικά είδη βρέθηκαν στην αιχμή του δόρατος και στις πρώτες θέσεις των εξαγώγιμων προϊόντων, ενώ οι έλληνες εξαγωγείς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών στη διεθνή οικονομία τη χρονιά που πέρασε, αύξησαν τη δυναμική τους.

«Για άλλη μια φορά οι ελληνικές εξαγωγές κατάφεραν να σημειώσουν ακόμα ένα ιστορικό ρεκόρ. Παρ’ όλες τις αντιξοότητες και το δυσμενές περιβάλλον που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, οι ελληνικές επιχειρήσεις πέτυχαν να μεγαλώσουν το αποτύπωμά τους και να διοχετεύσουν ακόμα περισσότερα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό» επισημαίνει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τη χρονιά που πέρασε η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών παρουσίασε αύξηση σε αξία 36,7%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή η αύξηση ήταν στο 21,4%.

Πρωταγωνιστές της ανόδου ήταν οι κλάδοι των πετρελαιοειδών και καυσίμων (αύξηση 78,7%), βιομηχανικών (30,1%), τροφίμων (17,6%), χημικών (6,7%), μηχανημάτων (28,2%), διαφόρων βιομηχανικών (27,2%), πρώτων υλών (2,8%), ποτών και καπνού (24,5%), λαδιών (43,4%) και εμπιστευτικών προϊόντων (28,7%).

Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε 54,68 δισ. ευρώ από 40 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και δεδομένης της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία οι εξαγωγές για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου κινήθηκαν επίσης ανοδικά, στα 35,16 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 6,20 δισ. ευρώ από το 2021.

Ιταλία, Βουλγαρία, Γερμανία, Κύπρος και ΗΠΑ αποτέλεσαν την πρώτη πεντάδα των κυριότερων προορισμών των ελληνικών προϊόντων. Ισχυρή είναι η φετινή αύξηση των εξαγωγών της χώρας για το δωδεκάμηνο του 2022. Ειδικότερα εξετάζοντας την κατανομή των εξαγωγών για το διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου του 2022, διαπιστώνεται ότι η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκε προς τις χώρες της ΕΕ κατά 40% και κατά 32,9% προς τις τρίτες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

ΜΑΡΙΟ ΒΑΡΓΚΑΣ ΛΙΟΣΑ: Κορυφαίος διανοουμένος της ελευθερίας 

Από: EBR

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ένας σπουδαίος Ισπανο-Περουβιανός συγγραφέας, που θαυμάστηκε και τιμήθηκε για το ελεύθερο πνεύμα του και την αιχμηρή περιγραφή της πραγματικότητας

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρώπη: O Μπάιντεν τη γονάτισε, η κόντρα με Τραμπ ίσως τη διαλύσει

Ευρώπη: O Μπάιντεν τη γονάτισε, η κόντρα με Τραμπ ίσως τη διαλύσει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με φυγόκεντρες δυνάμεις που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα

Οικονομία

Καπόπουλος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε πιο τολμηρή επιχειρηματικότητα

Καπόπουλος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε πιο τολμηρή επιχειρηματικότητα

Για την περαιτέρω μεγένθυση των επενδύσεων στο μέλλον πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2025. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron