Χρηματοδοτική στήριξη ύψους €419 εκατ. θα παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε καινοτόμα διδακτορικά προγράμματα. Πρόκειται για προγράμματα που καλύπτουν επιστημονικά πεδία σε τομείς, όπως ο σχεδιασμός προηγμένων υλικών και κατασκευαστικών στοιχείων για καινοτόμα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην έρευνα για την οδική ασφάλεια και η μελέτη νέων θεραπειών κατά της βλαστοκυταρρικής υποτροπής και μετάστασης του καρκίνου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για διδακτορικά δίκτυα στο πλαίσιο των Δράσεων Marie Sklodowska-Curie (MSCA), τρία projects από την Ελλάδα περιλαμβάνονται σε αυτά που εγκρίθηκαν.
Συνολικά, θα χορηγηθούν €429,4 εκατ. σε 149 διδακτορικά προγράμματα με σκοπό την κατάρτιση πάνω από 1.650 υποψήφιων διδακτόρων υψηλής ειδίκευσης, την ενίσχυση των προσόντων τους και τη μακροπρόθεσμη απασχολησιμότητα τους.
Ανάμεσα τους, συγκαταλέγονται 14 βιομηχανικά διδακτορικά που θα καταρτίσουν ερευνητές και ερευνήτριες, ώστε να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους εκτός του ακαδημαϊκού χώρου, ιδίως στη βιομηχανία, σε επιχειρήσεις και στον δημόσιο τομέα, καθώς και 12 κοινά διδακτορικά, τα οποία προσφέρουν ολοκληρωμένη κατάρτιση για την απόκτηση κοινών ή πολλαπλών πτυχίων.
Τα χρηματοδοτούμενα διδακτορικά υλοποιούνται μέσω διεθνών συμπράξεων στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 1.100 οργανισμοί από 62 χώρες, είτε στην Ε.Ε., είτε σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη” και αλλού. Οι 403 οργανισμοί είναι του ιδιωτικού και οι 796 του δημόσιου τομέα. Από το 2014, οι δράσεις MSCA έχουν χρηματοδοτήσει 1.330 διδακτορικά προγράμματα.
Διεθνή ταλέντα
Ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας (REA) έλαβε 946 αιτήσεις για αυτήν την πρόσκληση, τη δεύτερη στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe για την έρευνα και την καινοτομία. Αυτό σημαίνει ποσοστό επιτυχίας 15,8%.
Τα επιλεγμένα έργα συντονίζονται από οργανισμούς σε 17 χώρες, με την Ιταλία να έχει 20 έργα, η Γερμανία 19, το Βέλγιο 18 έργα, η Ολλανδία 17, η Ισπανία 15 έργα, η Γαλλία 13, Δανία και Ιρλανδία με 8 έργα η κάθε μία, Ηνωμένο Βασίλειο και Νορβηγία με 7 έργα έκαστη, η Αυστρία με 6 έργα, Ελλάδα και Σουηδία από 3 έργα η κάθε χώρα, η Πολωνία θα συμμετάσχει με 2 έργα, ενώ Κύπρος, Τσεχία και Φινλανδία έχουν από ένα έργο η κάθε χώρα.
“Χάρη στις δράσεις Marie Sklodowska-Curie, 149 υποψήφιοι και υποψήφιες διδάκτορες θα μπορέσουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους πέραν της ακαδημαϊκής κοινότητας και να διεξαγάγουν πρωτοπόρες έρευνες. Τα επιλεγμένα έργα θα δώσουν στους οργανισμούς τη δυνατότητα να προσελκύσουν διεθνή ταλέντα και να οικοδομήσουν γέφυρες με άλλες κορυφαίες επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο”, σχολίασε η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κυρία Μαρίγια Γκαμπριέλ.
*πρώτη δημοσίευση: Sepe.gr