της Νατάσας Φραγκούλη
Τη θέση της στην παγκόσμια νεοφυή σκηνή συνεχίζει να ισχυροποιεί η Ελλάδα, με το ελληνικό οικοσύστημα να καταλαμβάνει μία θέση ανάμεσα στα 50 καλύτερα του κόσμου για το 2023. Μάλιστα, η Ελλάδα όχι μόνο κατατάσσεται στην 46η θέση μεταξύ των κορυφαίων οικοσυστημάτων του κόσμου για τις startups, αλλά καταφέρνει να βελτιώσει τη θέση της σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, όταν βρισκόταν στην 48η του top50 του κόσμου.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα καταφέρνει να βελτιώσει τη θέση της, με το οικοσύστημα να περιλαμβάνεται στο “top30” με τις κορυφαίες σκηνές για startups στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια, το 2023, το εγχώριο οικοσύστημα κατακτά την 28η θέση μεταξύ των καλύτερων στην Ευρώπη, έχοντας βελτιώσει την επίδοσή του από την 29η που είχε το 2022.
Περίοπτη θέση έχει η Ελλάδα και στο βαλκανικό τοπίο καινοτομίας, κατακτώντας για το 2023 την 4η θέση ανάμεσα στα κορυφαία οικοσυστήματα της περιοχής - από την 5η έναν χρόνο νωρίτερα.
“Το startup οικοσύστημα της Ελλάδας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και με τις σωστές δημόσιες πρωτοβουλίες, η χώρα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν ώριμο περιφερειακό κόμβο για startups”, τονίζει η έκθεση “Global Startup Ecosystem Index, 2023” της StartupBlink.
Κόμβος τεχνολογίας
“Παρά το γεγονός ότι επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση το 2008 και από την πανδημία COVID-19 το 2020, η Ελλάδα παραμένει ανθεκτική. Η χώρα έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο με το Viva Wallet και την PeopleCert να ξεπερνούν το $1 δισ. σε αποτιμήσεις το 2022”, αναφέρει για την Ελλάδα η έκθεση “Global Startup Ecosystem Index, 2023”.
“Βλέπουμε ήδη βελτιωμένες πολιτικές να αρχίζουν να εμφανίζονται, όπως η Digital Nomad Visa. Συνολικά, ο συνεχιζόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα για το μέλλον”, σχολιάζει η εταιρεία.
Εγχώριο ταλέντο
Όπως εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης, η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα ενός εργατικού δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης και ενός πολλά υποσχόμενου τομέα πληροφορικής. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει εγγύτητα με τις ευρωπαϊκές αγορές, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι οποίες θα υποστήριζαν τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας.
“Ωστόσο, η πρόκληση είναι να διατηρηθεί αυτό το ταλέντο στη χώρα, ενώ παράλληλα να καλλιεργηθεί μια επιχειρηματική νοοτροπία μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Με βαριά γραφειοκρατία και ένα διάσπαρτο δίκτυο ενδιαφερόμενων μερών του οικοσυστήματος, το εκκολαπτόμενο τοπίο startup της Ελλάδας έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει”, σχολιάζει η ίδια έκθεση, αναφερόμενη αυτήν τη φορά στα αδύνατα σημεία του εγχώριου νεοφυούς οικοσυστήματος.
Το μέλλον
Οι προοπτικές για το οικοσύστημα δείχνουν να είναι κάτι παραπάνω από ευοίωνες, με το οικοσύστημα να πλανάρει για περαιτέρω άνοδο. “Δεδομένων των μικρών διαφορών βαθμολογίας μεταξύ των χωρών που κατατάσσονται από την 42η έως την 47η θέση, περαιτέρω βελτίωση το επόμενο έτος είναι εφικτή”, αναφέρουν οι συντάκτες του ‘Global Startup Ecosystem Index, 2023’ της StartupBlink.
*πρώτη δημοσίευση: Sepe.gr