της Νατάσας Φραγκούλη
Ισχυρές προοπτικές προσλήψεων στην ελληνική αγορά Πληροφορικής αναμένονται και το 3ο τρίμηνο του 2023. Ο τομέας της Πληροφορικής, μάλιστα, υπολογίζεται ότι θα καταγράψει αύξηση προσλήψεων κατά 39% το εξεταζόμενο διάστημα, σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα.
Ο κλάδος του ΙΤ συμπεριλαμβάνεται δε στους τρεις τομείς της οικονομίας με τις μεγαλύτερες προοπτικές προσλήψεων το 3ο τρίμηνο του 2023, κατακτώντας την τρίτη θέση. Τον ισχυρότερο ρυθμό προσλήψεων για το 3ο τρίμηνο του 2023 αναμένεται να σημειώσει ο κλάδος των Μεταφορών και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, ακολουθούμενος από τις Υπηρεσίες Επικοινωνίας.
Σύμφωνα με την έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου ManpowerGroup, το 3ο τρίμηνο του 2023, ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων καταγράφεται στον κλάδο των Μεταφορών & της Εφοδιαστικής Αλυσίδας με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο 53%, σημειώνοντας αύξηση κατά 45% συγκριτικά με το 2ο τρίμηνο και κατά 58% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.
Ένας από τους κλάδους με τη μεγαλύτερη αύξηση είναι οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας, με τις προοπτικές προσλήψεων να διαμορφώνονται στο +45%, αλλά και η Πληροφορική με 39%.
Συνολικά, η έρευνα αποτυπώνει ένα εξαιρετικά υγιές κλίμα προοπτικών στελέχωσης στην Ελλάδα, με τους Έλληνες υπεύθυνους προσλήψεων να εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι, διαμορφώνοντας τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στο +16%.
Αισιοδοξία για προσλήψεις
Οι εργοδότες στην Ελλάδα αναμένουν ότι οι προοπτικές απασχόλησης θα ενισχυθούν κατά 8% έναντι του 2ου τριμήνου και κατά 17% έναντι του αντίστοιχου περσινού. Επιπλέον, το 35% των 510 εργοδοτών αναμένει αύξηση προσλήψεων, το 47% δεν αναμένει καμία αλλαγή και το 15% προβλέπει μείωση.
Είναι ενδεικτικό ότι οι ελληνικοί Οργανισμοί σε 8 από τους 9 κλάδους αναμένουν αύξηση του κλίματος στελέχωσης το 3ο τρίμηνο του 2023, ενώ ο δείκτης προοπτικών απασχόλησης παρουσιάζει μείωση μόνο σε έναν κλάδο.
Κινητικότητα στην Αττική
Η πιο ανταγωνιστική περιφέρεια στη χώρα όσον αφορά την αγορά εργασίας είναι η ευρύτερη περιοχή της Αττικής, με αύξηση κατά 8% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 21% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2022.
Στο μεταξύ, οι Έλληνες εργοδότες σε εταιρείες με 250+ εργαζόμενους είναι πιο αισιόδοξοι, με τις προοπτικές απασχόλησης να αυξάνονται κατά 6% έναντι του προηγούμενου τριμήνου και κατά 10% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2022.
Οι επιχειρήσεις, πάντως, με τη μεγαλύτερη αύξηση έναντι του 2ου τριμήνου του 2023 είναι εκείνοι που απασχολούν 10-49 εργαζομένους, καθώς αναφέρουν μεταβολή 12%.
Οι προοπτικές απασχόλησης διεθνώς
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 3ο τρίμηνο του 2023 οι εργοδότες αναμένεται να αυξήσουν τα επίπεδα στελέχωσης με ταχύτερο ρυθμό έναντι του προηγούμενου τριμήνου, καθώς οι εποχικά προσαρμοσμένες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης (NEO) διαμορφώθηκαν στο +28%.
Οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων προβλέπονται στην Κόστα Ρίκα (43), την Ολλανδία (39) και το Περού (38). Θετικές αλλαγές αναμένονται σε ολόκληρη την περιοχή EMEA, παρουσιάζοντας ανάπτυξη για πρώτη φορά από το 2022, παρά το γεγονός ότι η περιοχή εξακολουθεί να βλέπει τις χαμηλότερες προσδοκίες απασχόλησης παγκοσμίως.
*πρώτη δημοσίευση: Sepe.gr