της Αλεξάνδρας Παπαϊσιδώρου
Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας του Ιράκ, Burhan Jaf, μαζί με διπλωμάτες και αντιπροσώπους του άνοιξε τον διάλογο, ύστερα από μια περιεκτική αλλά μεστή παρουσίαση του και εστίασε σε θέματα που αφορούσαν τον εκδημοκρατισμό του Ιράκ, τον ρόλο της Σαρίας και κατά πόσο επηρεάζει τον ισλαμικό τρόπο ζωής.
Αρχικά, ο Πρέσβης ανέφερε ότι το Ιράκ δεν είχε ποτέ μια σταθερή δημοκρατία λόγω των αυταρχικών καθεστώτων και της μοναρχίας που βίωσε και ως συνέπεια επηρέασε αισθητά θέματα κοινωνικής εμπιστοσύνης, ανεκτικότητας αλλά και τα θεμελιώδη αξιακά συστήματα. Συγκεκριμένα, ο κύριος Burhan Jaf δήλωσε πως η Δημοκρατία του Ιράκ κάθε φορά που διαγράφει σημάδια προόδου έχει αναλογία δύο βήματα μπροστά-ένα βήμα πίσω, όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Το δημοψήφισμα για την θεσμοθέτηση του Συντάγματος αποτελεί σημείο σταθμό στην πορεία της Δημοκρατίας του Ιράκ που διεξήχθη με τρείς τοπικές και δύο εθνικές εκλογές. Ο κύριος Burhan Jaf τόνισε ότι με αργές αλλά σταθερές κινήσεις, το Ιράκ προσπαθεί να ξεπεράσει και να μείνει αποστασιοποιημένο από τα απολυταρχικά γεγονότα.
Σημερινοί στόχοι είναι ο καθορισμός της ιδιοκτησίας, η καθιέρωση της ελευθερίας και το αίσθημα σιγουριάς ώστε o φεντεραλισμός να μην γίνεται αντιληπτός από μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Η διαχείριση πόρων και συγκεκριμένα του πετρελαίου παίζει καθοριστικό ρόλο για την κατανομή της εξουσίας, τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας, την ίση διαχείριση καθώς και την πολιτική ταυτότητα. Επίσης, δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: τι σημαίνει να είσαι Ιρακινός πολίτης και πώς καθιερώνεται η πολιτική ταυτότητα. Η Δημοκρατία του Ιράκ δεν λειτουργεί ανεξάρτητα από τον ισλαμικό νόμο, την πολιτική και πολιτιστική κουλτούρα, σημείωσε ο κύριος Burhan Jaf χωρίς ωστόσο αυτό να στέκεται εμπόδιο.
Εντούτοις, ο Πρέσβης διευκρίνισε ότι κανένα Σύνταγμα δεν μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη και ότι στο Ιράκ απαιτείται να υπάρξει μια σειρά δοκιμών ώστε να δημιουργηθούν σταθεροί δημοκρατικοί όροι οι οποίοι δεν θα έχουν μόνον σχέση με το δικαίωμα της ψήφου αλλά αφορούν την λογοδοσία, την ισοτιμία αλλά και την ισοδυναμία των φύλων. Είναι αλήθεια πως το Ιράκ πρέπει να λειτουργήσει πέραν των θρησκευτικών και πολιτικών συνθηκών-χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι τα συμβούλια εκπροσωπούνται από ποσοστό γυναικών που αγγίζει το 25% καθώς επίσης η συμμετοχή των γυναικών στα Κοινοβούλια μετράται στο 30%.
Στον επίλογο, ο Πρέσβης τόνισε την σημασία των εξαγωγών και τον καθοριστικό παράγοντα της εξωστρέφειας για την ανάπτυξη. Τόσο η ΕΕ όσο και η Αμερική θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν σε θέματα που αφορούν την Μέση Ανατολή. Συνοπτικά, οι εξαγωγές προς το Ιράκ υπολογίζονται στα δύο εκατομμύρια δολάρια ενώ πολλές κατασκευαστικές εταιρείες και οργανισμοί έχουν κόψει το νήμα της εκκίνησης των επενδύσεων στον ιρακινό χώρο.
Τέλος, δεν δίστασε να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων και να δώσει διευκρινίσεις επισημαίνοντας πως το Ιράκ επρόκειτο για μια νεόκοπη δημοκρατία που προσπαθεί να ξεπεράσει τις προκλήσεις του παρελθόντος και να σημάνει μια νέα εποχή ανάπτυξης. Σημειωτέον ότι από το 2010, 5.000 Ιρακινοί υπήκοοι έχουν επαναπατριστεί εθελοντικά με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Δημοκρατίας του Ιράκ στην Αθήνα και του ΔΟΜ Ελλάδος (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης), υπό το πρόγραμμα «Υποβοηθούμενης Εθελούσιας Επιστροφής" με επικεφαλή της εν λόγω διπλωματικής αποστολής τον κύριο Burhan Jaf.