Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Με ρυθμό 9,9% “τρέχει” η ελληνική αγορά data centers

Ταχύτατους ρυθμούς αναπτύσσει η ελληνική αγορά data centers, η οποία εκτιμάται ότι - με ορίζοντα το 2029 - θα εμφανίζει μέσο ετήσιο ρυθμό 9,9%,

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024

Η αξία του ελληνικού οικοσυστήματος data centers εκτιμάται σήμερα στα $763,80 εκατ. και προβλέπεται να φτάσει το $1,35 δισ. το 2029, που μεταφράζεται σε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς με 9,9%, σύμφωνα με νέα μελέτη της εταιρείας Research and Markets.
Η αξία του ελληνικού οικοσυστήματος data centers εκτιμάται σήμερα στα $763,80 εκατ. και προβλέπεται να φτάσει το $1,35 δισ. το 2029, που μεταφράζεται σε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς με 9,9%, σύμφωνα με νέα μελέτη της εταιρείας Research and Markets.

της Νατάσας Φραγκούλη

Ταχύτατους ρυθμούς αναπτύσσει η ελληνική αγορά data centers, η οποία εκτιμάται ότι - με ορίζοντα το 2029 - θα εμφανίζει μέσο ετήσιο ρυθμό 9,9%, ενώ το εγχώριο data economy υπολογίζεται ότι θα υποδεχθεί συνολικές επενδύσεις άνω του $1,2 δισ. σε βάθος πενταετίας. Η αξία του ελληνικού οικοσυστήματος data centers εκτιμάται σήμερα στα $763,80 εκατ. και προβλέπεται να φτάσει το $1,35 δισ. το 2029, που μεταφράζεται σε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς με 9,9%, σύμφωνα με νέα μελέτη της εταιρείας Research and Markets.

“Η στρατηγική θέση της Ελλάδας και η οικονομική σταθερότητα καθιστούν την ελληνική αγορά data center ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις, προσελκύοντας σημαντικούς παγκόσμιους παίκτες, όπως η Microsoft, η Google και η Digital Realty”, αναφέρουν οι συντάκτες της εν λόγω έρευνας, υπογραμμίζοντας τη δυναμική της ελληνικής αγορά data centers να μετεξελιχθεί σε ισχυρό περιφερειακό hub για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων στην ευρύτερη αγορά της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων.

“Οι επενδυτές σε data centers μετακινούνται σε νέες αγορές στόχους, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου υπάρχει διαθεσιμότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ οι τιμές στην αγορά του real estate παραμένουν σε λογικά επίπεδα”, τονίζει η μελέτη της Research and Markets.

Μπαράζ επενδύσεων

Όπως σχολιάζει η ίδια μελέτη, η Ελλάδα υποδέχεται σήμερα σειρά μεγάλων επενδύσεων σε data centers, προσελκύοντας παίκτες, όπως η Microsoft, η Digital Realty, η Google, η Amazon, αλλά και γαλλικά κεφάλαια, όπως αυτά της Data4, αλλά και ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από αραβικά κεφάλαια.

“Τροφοδοτούμενος από ξένες επενδύσεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός τοποθετεί την Ελλάδα στη θέση περιφερειακού κόμβου καινοτομίας. Το σχέδιο ανάκαμψης Greece 2.0 διαθέτει πάνω από $2,74 δισ. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με στόχο να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιος τεχνολογικός κόμβος”, σημειώνει η Research and Markets, σχολιάζοντας θετικά την κινητικότητα που αναπτύσσεται για την αύξηση των διεθνών υποθαλάσσιων καλωδίων στα οποία έχει εμπλακεί η χώρα.

Και αραβικό ενδιαφέρον

Η Ελλάδα δείχνει να αποτελεί, πλέον, προτιμητέα χώρα για τη χωροθέτηση επενδύσεων σε data centers, με τους επενδυτές να μετακινούνται από παραδοσιακές - μέχρι σήμερα - αγορές σε νέες, ανερχόμενες και πολλά υποσχόμενες, όπως η χώρα μας. Τις ίδιες απόψεις φαίνεται να συμμερίζονται και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν εκδηλώσει την πρόθεση για γιγαντιαίες επενδύσεις σε data centers, μέγιστης συνολικής δυναμικότητας 500 ΜW.

Το ενδιαφέρον, μάλιστα, έχει πάρει τη μορφή μνημονίου, το οποίο υπέγραψαν στο Άμπου Ντάμπι ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υπουργός Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και CEO της ADQ, Mohamed Hassan Alsuwaidi.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων θα συνδυαστούν με πρόσθετες επενδύσεις σε περισσότερα από δέκα υποθαλάσσια καλώδια, που διασυνδέουν κρίσιμους εσωτερικούς και διασυνοριακούς κόμβους συνδεσιμότητας, μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας.

*πρώτη δημοσίευση: Sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

ΜΑΡΙΟ ΒΑΡΓΚΑΣ ΛΙΟΣΑ: Κορυφαίος διανοουμένος της ελευθερίας 

Από: EBR

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ένας σπουδαίος Ισπανο-Περουβιανός συγγραφέας, που θαυμάστηκε και τιμήθηκε για το ελεύθερο πνεύμα του και την αιχμηρή περιγραφή της πραγματικότητας

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρώπη: O Μπάιντεν τη γονάτισε, η κόντρα με Τραμπ ίσως τη διαλύσει

Ευρώπη: O Μπάιντεν τη γονάτισε, η κόντρα με Τραμπ ίσως τη διαλύσει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με φυγόκεντρες δυνάμεις που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα

Οικονομία

Καπόπουλος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε πιο τολμηρή επιχειρηματικότητα

Καπόπουλος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε πιο τολμηρή επιχειρηματικότητα

Για την περαιτέρω μεγένθυση των επενδύσεων στο μέλλον πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2025. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron