Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Μάνατζμεντ

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΤΟ ΚΑΥΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ένας διεθνής οργανισμός, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), έφεραν στο προσκήνιο ένα πολύ καυτό πρόβλημα, με ποικίλες προεκτάσεις

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

Ποια είναι όμως τα καυτά θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα διευθυντικά στελέχη στη χώρα μας εν μέσω παρατεταμένης ύφεσης; Κατ’ αρχάς, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, οι εργασιακές σχέσεις και η αστάθεια στην ενεργειακή αγορά.
Ποια είναι όμως τα καυτά θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα διευθυντικά στελέχη στη χώρα μας εν μέσω παρατεταμένης ύφεσης; Κατ’ αρχάς, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, οι εργασιακές σχέσεις και η αστάθεια στην ενεργειακή αγορά.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Η ανεργία φουντώνει στην Ελλάδα και όλα δείχνουν ότι έχει βαθύτατα δομικά χαρακτηριστικά –που κάθε άλλο παρά εύκολη και απλή κάνουν την αντιμετώπισή της. Αυτό σημαίνει ότι η όποια προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου πρέπει να έχει και αυτή ισχυρές δομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι ήδη εκ των ων ουκ άνευ στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας και ιδιαιτέρως σε αυτόν που αφορά στα αποκαλούμενα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά. 

Όμως, πέρα από αυτό το σοβαρότατο από κάθε άποψη θέμα, κρίσιμο είναι και το πλαίσιο μέσα στο οποίο, στην σημερινή φάση της κρίσης, εξελίσσονται οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα. Στο επίπεδο αυτό, έτσι, το ρυθμιστικό πλαίσιο αποτελεί το βασικό ζήτημα που καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούντα στην χώρα μας. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έρευνας που διενήργησε ο οργανισμός The Conference Board –με την συνεργασία της ΕΕΔΕ, για την Ελλάδα– και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης του Τομέα Ηγεσίας της Εταιρείας.

Πέραν του ρυθμιστικού πλαισίου, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα για την Ελλάδα αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις με τους πελάτες, το ανθρώπινο δυναμικό, το ρευστό διεθνώς πολιτικο-οικονομικό περιβάλλον, την επιχειρησιακή αριστεία, την καινοτομία, την βιωσιμότητα, την εμπιστοσύνη στην επιχειρηματικότητα, το εταιρικό brand και την φήμη και, τέλος, την παγκόσμια ανάπτυξη. Όλα αυτά, την στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο οι επικεφαλής των επιχειρήσεων ιεραρχούν τις πρωτεύουσες προκλήσεις για την λειτουργία τους ως εξής: ανθρώπινο δυναμικό, σχέσεις με τους πελάτες, καινοτομία, επιχειρησιακή αριστεία, εταιρικό brand και φήμη, παγκόσμιος οικονομικο-πολιτικός κίνδυνος, ρυθμιστικό πλαίσιο, βιωσιμότητα και εμπιστοσύνη στην επιχειρηματικότητα.

Ποια είναι όμως τα καυτά θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα διευθυντικά στελέχη στη χώρα μας εν μέσω παρατεταμένης ύφεσης; Κατ’ αρχάς, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, οι εργασιακές σχέσεις και η αστάθεια στην ενεργειακή αγορά. Αντίθετα, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επιχειρήσεις αναδεικνύουν ως καυτά θέματα τη ανάλυση των δεδομένων μεγάλου όγκου (big data analytics) και την οικονομική ύφεση στην Ευρώπη. Στα χαρακτηριστικά και στις συμπεριφορές της ηγεσίας, πρωτεύοντα ρόλο για τους Έλληνες παίζουν το επιχειρηματικό πνεύμα και η διατύπωση οράματος  –ενώ, αντίθετα, σε παγκόσμιο επίπεδο, προηγούνται η ακεραιότητα, το μάνατζμεντ της αλλαγής και η πολυπλοκότητα της διοίκησης. 

Προφανώς δε, οι διαφορές αυτές οφείλονται στο θεσμικό και πολιτικο-κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ασκείται η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η διαπίστωση αυτή, εξάλλου, εμμέσως πλην σαφώς προκύπτει και από την έρευνα που παρουσίασε στην εκδήλωση ο κ. Rainer Schultheis, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή του The Conference Board, ο οποίος έκανε λόγο για τις στρατηγικές που προτείνονται ώστε οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στο ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον. Όπως ανέφερε, σε σχέση με το ρυθμιστικό πλαίσιο, σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η εστίαση σε ανταγωνιστικές ευκαιρίες που δημιουργούνται (από το ρυθμιστικό πλαίσιο), η ενθάρρυνση για την αυτορρύθμιση των τομέων της αγοράς, η ενίσχυση των εσωτερικών διαδικασιών για την κανονιστική συμμόρφωση, κ.α.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ, κ. Κων. Λαμπρινόπουλος, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι «είναι υποχρέωση των διευθυντικών στελεχών να κάνουν περισσότερα απ’ ό,τι κάνει η χώρα και η κοινωνία», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης, που πρέπει να καλλιεργηθεί πρώτα στις μικρές ομάδες. Ενώ ο πρόεδρος του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, κ. Δημήτρης Μαύρος, τόνισε ότι «δυστυχώς ή ευτυχώς, επειδή οι θεσμοί στην χώρα νοσούν, έχοντας χάσει την διάσταση της εμπιστοσύνης, έχει εκχωρηθεί στα διευθυντικά στελέχη η ευθύνη να ανασυντάξουν τις κρυμμένες ή φανερές ευκαιρίες του τόπου σε μία πορεία προς τα εμπρός, σε μία πορεία που ήδη ένα 30% των πολιτών έχει ξεκινήσει από μόνο του».

Η εκδήλωση του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ ολοκληρώθηκε με μία ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία πήραν μέρος οι κ.κ. Άρης Κεφαλογιάννης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Gaea Products, και Θάνος Τσουμαλάκης, διευθυντής για τα Βαλκάνια και την Ισπανία του Ομίλου Franke και διευθύνων σύμβουλος της Franke Hellas SA, με συντονίστρια την δρα Βενετία Κουσία, πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Manpower Group στην Ελλάδα. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε δικές τους εταιρικές εμπειρίες, τονίζοντας την σημασία και το βάρος του ανθρώπινου παράγοντα, αφ’ ενός, στην συνολική επιχειρηματική λειτουργία και, αφ’ ετέρου, στις διαδικασίες που έχουν στόχο την καινοτομία και την ανανέωση. 

«Τα ζητήματα αυτά είναι πολύ δύσκολα και δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν από κάθε διευθυντικό στέλεχος ξεχωριστά, αν και είναι κοινώς αποδεκτό ότι τα καλά παραδείγματα που ξεκινούν από το εσωτερικό επιχειρήσεων μπορούν να έχουν θετική επίδραση εκτός των ορίων της, αρκεί να τα μοιραζόμαστε. Ωστόσο, τα σύνθετα προβλήματα απαιτούν και σύνθετες λύσεις, για την εφαρμογή των οποίων θα χρειαστεί άμεσα να συνεργαστούν φορείς από διαφορετικά πεδία, του κράτους περιλαμβανομένου», επεσήμανε η δρ. Β.Κουσία.

Αναφέρουμε επίσης ότι το The Conference Board είναι μία παγκόσμια και ανεξάρτητη ένωση μελών με σκοπό την διεξαγωγή ερευνών για το δημόσιο συμφέρον. Η αποστολή του είναι μοναδική: να προσφέρει στους κορυφαίους οργανισμούς στον κόσμο τις πρακτικές γνώσεις που χρειάζονται για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, στοχεύοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση της κοινωνίας των πολιτών. Το The Conference Board έχει έναν βασικό στόχο: να αποτελεί την εγκυρότερη και πιο ανεξάρτητη πηγή οικονομικής και επιχειρηματικής γνώσης και να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις στο να κατανοήσουν και να ασχοληθούν με τα πιο κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας, αλλά και να πάρουν τις σωστές στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον.

Η ΕΕΔΕ από το 2012 έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το The Conference Board, με σκοπό την αμοιβαία ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την υλοποίηση διεθνών ερευνών και την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η ΕΕΔΕ, πιστή στην δέσμευσή της να συμβάλλει στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση των επιχειρήσεων, συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη παγκόσμια έρευνα «The CEO Challenge».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

ΜΑΡΙΟ ΒΑΡΓΚΑΣ ΛΙΟΣΑ: Κορυφαίος διανοουμένος της ελευθερίας 

Από: EBR

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ένας σπουδαίος Ισπανο-Περουβιανός συγγραφέας, που θαυμάστηκε και τιμήθηκε για το ελεύθερο πνεύμα του και την αιχμηρή περιγραφή της πραγματικότητας

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρώπη: O Μπάιντεν τη γονάτισε, η κόντρα με Τραμπ ίσως τη διαλύσει

Ευρώπη: O Μπάιντεν τη γονάτισε, η κόντρα με Τραμπ ίσως τη διαλύσει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με φυγόκεντρες δυνάμεις που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα

Οικονομία

Καπόπουλος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε πιο τολμηρή επιχειρηματικότητα

Καπόπουλος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε πιο τολμηρή επιχειρηματικότητα

Για την περαιτέρω μεγένθυση των επενδύσεων στο μέλλον πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2025. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron