Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Σε αρνητικό πληθωρισμό τα τυποποιημένα τρόφιμα τον Μάιο 2024

Στο -0,8% ο πληθωρισμός των τυποποιημένων τροφίμων τον Μάιο του 2024, εξαιρουμένου του ελαιόλαδου, με τις μέσες τιμές των τυποποιημένων τροφίμων να έχουν παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητες από τον Μάρτιο του 2023

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ για τον αντίκτυπο της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών στην οικονομία της χώρας, η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών αναδεικνύεται ως σημαντικός κλάδος για την ελληνική μεταποίηση και ευρύτερη οικονομία και κατέχει την πρώτη θέση σε αξία παραγωγής στη Μεταποιητική Βιομηχανία της χώρας με ποσοστό 24,4% επί του συνόλου.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ για τον αντίκτυπο της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών στην οικονομία της χώρας, η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών αναδεικνύεται ως σημαντικός κλάδος για την ελληνική μεταποίηση και ευρύτερη οικονομία και κατέχει την πρώτη θέση σε αξία παραγωγής στη Μεταποιητική Βιομηχανία της χώρας με ποσοστό 24,4% επί του συνόλου.

Τη θετική επίδραση που ο κλάδος Τροφίμων και Ποτών διατηρεί σε κρίσιμους δείκτες ανάπτυξης, αλλά και σημαντικά ευρήματα που διευκρινίζουν τον ρόλο του κλάδου στα τυποποιημένα (επεξεργασμένα) τρόφιμα, ειδικά την τελευταία τετραετία, σε σχέση με τις γενικότερες πληθωριστικές πιέσεις ανέδειξαν δύο μελέτες που εκπόνησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Η πρώτη μελέτη εστιάζει στον θετικό αντίκτυπο της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών στην Ελληνική Οικονομία, συντηρώντας 163.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ η δεύτερη μελέτη αφορά τον Πληθωρισμό στα είδη διατροφής στην Ελλάδα, στην οποία προκύπτει πως η εγχώρια παραγωγή τροφίμων διατήρησε συστηματικά ηπιότερο ρυθμό ανοδικής διακύμανσης των τιμών από το 2020 έως σήμερα, συγκριτικά με τα εισαγόμενα τρόφιμα. Και στις δυο μελέτες αναλύονται επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT, από την επεξεργασία των οποίων προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα:

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ για τον αντίκτυπο της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών στην οικονομία της χώρας, η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών αναδεικνύεται ως σημαντικός κλάδος για την ελληνική μεταποίηση και ευρύτερη οικονομία και κατέχει την πρώτη θέση σε αξία παραγωγής στη Μεταποιητική Βιομηχανία της χώρας με ποσοστό 24,4% επί του συνόλου.

Ο μεγαλύτερος εργοδότης και επενδυτής σε Έρευνα & Ανάπτυξη

·Ταυτόχρονα, η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη στον τομέα της εγχώριας μεταποίησης, απασχολώντας το 40% των εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα, εκ των οποίων σχεδόν 4 στους 10 είναι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, αποδεικνύοντας την ικανότητα της Βιομηχανίας να δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας.

·Παράλληλα, η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε Έρευνα και Ανάπτυξη, με την ετήσια επένδυση των βιομηχανιών να αντιπροσωπεύει το 10,9% στη συνολική δαπάνη της εγχώριας Μεταποίησης για Έρευνα και Ανάπτυξη, κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη. Επιπλέον, επισημαίνεται και η επίδοση του κλάδου στην Καινοτομία, με την ελληνική μεταποίηση τροφίμων και ποτών να βρίσκεται στην 4η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μαζί με χώρες όπως η Δανία, η Εσθονία και η Φινλανδία.

Βασικός μοχλός ανάπτυξης των εξαγωγών

·Ως προς τις εξαγωγές , η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών σημείωσε αύξηση κατά 12,6% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, ξεπερνώντας τα 6,8 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο αναδεικνύει την ποιότητα και τη διαφοροποίηση των εγχώριων μεταποιημένων τροφίμων και ποτών, αλλά και τη δυναμική της εγχώριας βιομηχανίας ειδών διατροφής.

Συγκράτηση του πληθωρισμού τροφίμων από τη Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών

Στη μελέτη του ΙΟΒΕ για τον Πληθωρισμό στα είδη διατροφής στην Ελλάδα, αναλύθηκαν επίσης τα στοιχεία της εξέλιξης του πληθωρισμού τροφίμων.

Συγκεκριμένα, από τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT που επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ (έως και τον Μάιο του 2024), διαφαίνεται ότι:

· Ο πληθωρισμός των τυποποιημένων τροφίμων εξαιρουμένου του ελαιόλαδου, τον Μάιο του 2024 ήταν -0,8%, δείχνοντας ότι έχει εισέλθει σε φάση σταδιακής αποκλιμάκωσης από τις αρχές του 2024 και μετά.

· Εξαιρώντας το ελαιόλαδο, οι τιμές των τυποποιημένων τροφίμων κατά μέσο όρο έχουν παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητες από τον Μάρτιο του 2023.

· Εξετάζοντας συνδυαστικά τους Δείκτες Τιμών Εισαγωγών και Τιμών Παραγωγού για τον κλάδο των τροφίμων διαπιστώνεται ότι από το 2020 οι τιμές των παραγόμενων τροφίμων (από τη Βιομηχανία) στη χώρα, αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό συγκριτικά με τα εισαγόμενα, υποδεικνύοντας ότι η εγχώρια παραγωγή απορρόφησε τις αυξήσεις κόστους, πιο ομαλά για τον καταναλωτή.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, κ. Ιωάννης Γιώτης, δήλωσε: «Οι πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών ήταν και παραμένει σημαντικός πυλώνας για την ελληνική μεταποίηση και επένδυση υψηλής απόδοσης για τη χώρα. Επίσης επιβεβαιώνεται με στοιχεία ότι οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις έχουν πετύχει -με μεγάλη προσπάθεια- να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό των τροφίμων και ποτών στον βαθμό που μπορούν. Και αυτό γιατί στο τέλος της ημέρας η Βιομηχανία δεν επιθυμεί ευκαιριακές αυξήσεις τιμών, αλλά θέλει τα προϊόντα να είναι προσιτά για τον καταναλωτή, ώστε να μπορεί να τα απολαύσει».

Επίσης, ο Γενικός Διευθυντής του IOBE, καθηγητής Νίκος Βέττας, ανέφερε ότι: «ο ρόλος της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών είναι υψηλής σημασίας μέσα στη γενικότερη ανάγκη ανάπτυξης κρίσιμων κλάδων της μεταποίησης. Ιδίως με νέες επενδύσεις και ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού και της καινοτομίας, ο κλάδος μπορεί να συμβάλει από τη μία πλευρά στην αύξηση των εξαγωγών προϊόντων και από την άλλη στην επίτευξη χαμηλών τιμών στα τρόφιμα στη χώρα. Οι δυο αυτές διαστάσεις είναι κομβικής σημασίας για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια».

Σχετικά με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), εκπροσωπεί ενεργά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο το επιχειρηματικό οικοσύστημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών, ενός κλάδου που συμπεριλαμβάνει 2.000 επιχειρήσεις και απασχολεί 360.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους.

Ο ΣΕΒΤ αναδεικνύεται ως ένας σύγχρονος, ενεργός και δυναμικός κοινωνικός εταίρος, η φωνή του κλάδου της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών, σε μια εποχή που η πρόοδος και η εξέλιξη απαιτούν συνεχή προσαρμογή. Αποστολή του Συνδέσμου είναι η βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς, ανάπτυξη των σύγχρονων επιχειρήσεων του κλάδου και η συνεχόμενη ανταπόκριση στις καθημερινές ανάγκες των καταναλωτών, διατηρώντας ένα περιβάλλον ελκυστικό και ανοιχτό για νέες επενδύσεις.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων εκπροσωπεί επιχειρήσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών αλλά και κλαδικούς Συνδέσμους.

*Πηγή: Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η ευθύνη του Νετανιάχου - Οι όμηροι και ο πόλεμος στην Γάζα

Από: EBR

Με αφορμή τον θάνατο 6 Ισραηλινών ομήρων από την Χαμάς πλήθος Ισραηλινών ξεχύθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι και θεωρώντας υπεύθυνο τον Νετανιάχου για την μη επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Πρόεδρος στην Επιτροπή Μεταφορών, Ναυτιλίας και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ελίζα Βόζεμπεργκ

Πρόεδρος στην Επιτροπή Μεταφορών, Ναυτιλίας και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ελίζα Βόζεμπεργκ

Σε πανηγυρικό κλίμα εξελέγη σήμερα Πρόεδρος στην Επιτροπή Μεταφορών, Ναυτιλίας και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οικονομία

Αυξάνονται τα περιστατικά κλοπής λεπτομερειών αναγνώρισης προσώπου

Αυξάνονται τα περιστατικά κλοπής λεπτομερειών αναγνώρισης προσώπου

Οι τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου έχουν γίνει δημοφιλές εργαλείο για ασφαλή έλεγχο ταυτότητας

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron