του Λεωνίδα Διαμαντόπουλου*
Ειδικά οι εταιρείες αρχιτεκτονικής και κατασκευής λογισμικών εφαρμογών είναι αναγκασμένες να προσαρμοστούν σε μοντέλα ’’συνεργατικής ιντερνετικής παραγωγής’’.
Υπήρξε όμως πριν ένα καταλυτικό γεγονός που άλλαξε το διαδικτυακό σύμπαν και την συνθήκη λειτουργίας των ψηφιακών επιχειρήσεων : το cloud computing, δηλαδή το περίφημο ’’υπολογιστικό νέφος’’.
Πρόκειται ουσιαστικά για το πλαίσιο, το περιβάλλον θα λέγαμε, διάθεσης υπολογιστικών πόρων μέσω διαδικτύου (π. χ. servers, apps κλπ), από κεντρικά συστήματα που βρίσκονται απομακρυσμένα από τον τελικό χρήστη.
Αυτά τα συστήματα, αυτοί οι υπολογιστικοί χώροι επεξεργασίας, εξυπηρετούν τον κάθε χρήστη ξεχωριστά αφού ουσιαστικά έχουν ενσωματώσει δομές και ακολουθίες προγραμματισμού, αυτοματοποιώντας διαδικασίες - και κυρίως- παρέχοντας ευκολίες και ευελιξία σύνδεσης για χρήστες αλλά και κεντρικούς διαχειριστές( administrators).
To cloud computing έχει ήδη αλλάξει την την παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή καθώς προσθέτει υψηλούς βαθμούς τελικής αξίας στις παρεχόμενες υπηρεσίες και προιόντα.
Συγκεκριμένα, η προστιθέμενη αξία δημιουργείται απο την υψηλή ευελιξία, την ελαχιστοποίηση της παραγωγικής προσπάθειας από τον χρήστη και φυσικά απο την υψηλή αυτοματοποίηση.
Οι επιχειρήσεις που στέλνουν και δέχονται δεδομένα με το cloud computing εξοικονομούν πόρους από την αγορά και φυσικά βελτιστοποιούν τις συναρτήσεις παραγωγής και παροχής λογισμικών και ψηφιακών λύσεων.
Το μεγαλύτερο μέρος πλέον της παγκόσμιας τριτογενούς παραγωγής (υπηρεσίες) συντελείται σε περιβάλλοντα cloud computing. H συνθήκη αυτή έχει ήδη αναπροσαρμόσει την στρατηγική ανεύρεσης προσωπικού με ειδικές τεχνολογικές δεξιότητες και έχει ήδη αλλάξει το μισθολογικό τοπίο στην ψηφιακή απασχόληση.
Με το cloud computing περάσαμε ήδη- και επίσημα πλέον - στην εποχή της πλήρους εικονοποίησης της οικονομίας, όπου η αυτοματοποίηση και οι «χειρωνάκτες» της πλατφόρμας και των λογισμικών θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά.
Με μια λεπτομέρεια: το cloud computing δεν μπορεί απο μόνο του να εξαλείψει το όποιο λειτουργικό κόστος απο το ψηφιακό χάσμα στις οικονομίες, στις αγορές και στις επιχειρήσεις.
Η σωστή χρήση και αξιοποίηση του, και κυρίως η ορθολογική επένδυση στην κατάρτιση και στις δεξιότητες για εργασίες υπολογιστικού νέφους, είναι η απαραίτητη προυπόθεση προσαρμογής και επιβίωσης στην νέα αυτή εποχή της σημειωτικής ψηφιακής παραγωγής και στην δημιουργία λογισμικών προιόντων....
*CEO της TechIns