της Νατάσας Φραγκούλη
Στο επενδυτικό της επίκεντρο τοποθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις εταιρείες υπερπροηγμένης τεχνολογίας. Μάλιστα, η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κυρία Ιλιάνα Ιβάνοβα, θα βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα 21/10/2024, στην Αθήνα, για να εγκαινιάσει το 1ο ευρωπαϊκό δίκτυο επενδυτών επιχειρηματικού κεφαλαίου, με σκοπό τη στήριξη της καινοτομίας στην υπερπροηγμένη τεχνολογία.
Η δημιουργία του Δικτύου Έμπιστων Επενδυτών, η σύσταση του οποίου θα ανακοινωθεί σήμερα από την Αθήνα, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Ένωση. Το Δίκτυο θα φέρει σε επαφή μια πρώτη ομάδα επενδυτών επιχειρηματικών κεφαλαίων, που δεσμεύονται να επενδύσουν από κοινού με το Ταμείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ). Στόχος η επέκταση των καινοτόμων εταιρειών υπερπροηγμένης τεχνολογίας σε όλη την Ευρώπη.?
Η Επίτροπος θα ανακοινώσει, επίσης, τις τελευταίες εταιρείες που προσχώρησαν στο EIC Scaling Club, το οποίο πλέον αποτελεί μια κοινότητα 120 ευρωπαϊκών επεκτεινόμενων επιχειρήσεων υπερπροηγμένης τεχνολογίας. Ο φιλόδοξος στόχος του EIC Scaling Club είναι το 20% των μελών της να επεκταθούν, ώστε να γίνουν “εταιρείες-μονόκεροι”, δηλ. εταιρείες αξίας άνω του €1 δισ.
Η Επίτροπος κυρία Ιβάνοβα θα έχει, επίσης, διμερή συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα συζητήσει την εμβάθυνση της συνεργασίας για την καινοτομία και τις προσπάθειες επέκτασης των επιχειρήσεων.
Κόμβος καινοτομίας η Ελλάδα
Η συνάντηση θα αναδείξει τον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό τοπίο καινοτομίας και θα διερευνήσει τρόπους με τους οποίους τα εργαλεία του ΕΣΚ μπορούν να στηρίξουν τις εθνικές πολιτικές καινοτομίας και να ευθυγραμμιστούν με τις προτεραιότητες της Ελλάδας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις επενδύσεις.?
Κατά την επίσκεψή της, η Επίτροπος κ. Ιβάνοβα μαζί με την Ελληνίδα Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ζωή Ράπτη θα συναντηθούν με κορυφαία ενδιαφερόμενα μέρη του ελληνικού οικοσυστήματος για να συζητήσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η επέκταση των εταιρειών υπερπροηγμένης τεχνολογίας στην ΕΕ.
Κατακερματισμός
Σήμερα, οι ευρωπαϊκές scale ups, ήτοι νεοφυείς εταιρείες που βρίσκονται σε στάδιο κλιμάκωσης, γίνονται χρηματοδοτικοί μετανάστες - κατά κύριο λόγο - προς τις ΗΠΑ, αναζητώντας κεφάλαια για να κάνουν το επόμενο βήμα.
Άλλωστε, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου είναι, σήμερα, περίπου έξι φορές λιγότερες απ’ ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σηκώνοντας, μόλις, τα μισά κεφάλαια από τις scale up εταιρείες της Silicon Valley, οι ευρωπαϊκοί μελλοντικοί μονόκεροι αναζητούν εκτός συνόρων τη χρηματοδοτική στήριξη, που δεν μπορούν να αντλήσουν εντός των τειχών της Ευρώπης. Ανάμεσα τους και οι ελληνικές scale ups, οι οποίες σε ποσοστό της τάξης του 80% αναζητούν σήμερα χρηματοδότηση, χωρίς να είναι απαραίτητα σίγουρο ότι θα την αποσπάσουν.
“Συχνά, οι κύριοι επενδυτές, οι οποίοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στους γύρους χρηματοδότησης, προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, όταν η ιδιοκτησία αλλάζει χέρια, αυτές οι εταιρείες είναι πιο πιθανό να εξαγοραστούν από ξένες εταιρείες ή να εισαχθούν σε αγορές του εξωτερικού”, αναφέρει σχετική έκθεση της ΕΤΕπ.
*πρώτη δημοσίευση: Sepe.gr