του
Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Μία πολιτική εφημερίδα, η Εστία, συμπληρώνει φέτος 120 χρόνια ζωής. Την ακολουθεί δε μία οικονομική εφημερίδα, η Ναυτεμπορική, με 90 Μαΐους πίσω της. Αμφότερες οι επέτειοι πιστοποιούν ότι ο ελληνικός Τύπος έχει σοβαρές αντοχές, από τις οποίες αντλούνται και σημαντικά διδάγματα. Τόσον η Εστία όσο και η Ναυτεμπορική έχουν ένα κοινό, αλλά και σημαντικό, χαρακτηριστικό: πρόκειται για δύο ποιοτικές εφημερίδες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι η ποιοτική δημοσιογραφία αντέχει στον χρόνο, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες που γίνονται για να οδηγηθεί στον γκρεμό.
Το ερώτημα όμως είναι αν η ποιοτική εφημερίδα έχει μέλλον. Και η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι καθόλου εύκολη. Στην σημερινή ψηφιακή εποχή η δημοσιογραφία αλλάζει και αυτή δραματικά, γεγονός που μεταβάλλει και τον ρόλο της εφημερίδας.
Στην μακροχρόνια πορεία τους στο ελληνικό δημοσιογραφικό τοπίο, η Εστία και η Ναυτεμπορική διακρίθηκαν για τον σεβασμό του αναγνώστη και της πληροφόρησής του κατά τον πλέον έγκυρο τρόπο. Έτσι, αμφότερες οι εφημερίδες διαχώριζαν και διαχωρίζουν σχολαστικά την είδηση από το σχόλιο και αποφεύγουν επιμελώς να στηρίζουν την προβολή της ειδησεογραφίας τους με τίτλους λαϊκίστικούς και φοβικούς. Στο δε επίπεδο της αρθρογραφίας, οι δύο εφημερίδες δεν έχουν τίποτε απολύτως να ζηλέψουν από ποιοτικής πλευράς από τα πιο φημισμένα φύλλα της Ευρώπης και της Αμερικής.
Στις στήλες της Εστίας έχουν φιλοξενηθεί τα πιο λαμπρά ονόματα του ελληνικού πνευματικού χώρου –από τον Γ. Δροσίνη, που ίδρυσε την εφημερίδα, και τον Κωστή Παλαμά, έως τους Αλ. Παπαδιαμάντη, Εμ. Ροΐδη, Α. Καρκαβίτσα, Γ. Πολίτη, Π. Νιρβάνα, Αδ. Κύρου, Αχ. Κύρου, Κ. Κύρου, Μ. Λιδωρίκη, Ν.Πετμεζά, Ι. Σβορώνο, Ν. Μπενάκη, κ.α. Στην δε Ναυτεμπορική έχουν αρθρογραφήσει περιώνυμοι Έλληνες και ξένοι οικονομολόγοι-αρθρογράφοι, όπως οι Ξεν. Ζολώτας, Αγγ. Αγγελόπουλος, Κυρ. Βαρβαρέσος, Αλ. Πεσμαζόγλου, Δημ. Γερμίδης, Καρ. Αρλιώτης, Τζότζεφ Στίγκλιτς, Τζέφρεϋ Σακς, Εμμ. Τσουδερός, κ.α.
Με ιδρυτές τους Πάνο και Τζώρτζη Αθανασιάδη, η Ναυτεμπορική διευθύνεται σήμερα από τις τρεις κόρες του τελευταίου, Μαριέττα, Ειρήνη και Αγγέλα, με γενικό διευθυντή τον Γιάννη Περλεπέ και διευθυντή σύνταξης τον Νίκο Φραντζή.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνει σε άρθρο του ο Νίκος Φραντζής, «οι αρχές που παρέδωσαν στην εφημερίδα οι ιδρυτές της, Πάνος και Τζώρτζης Αθανασιάδης, στις επόμενες γενιές εκδοτών και εργαζομένων τεκμηριώνουν μία σύγχρονη ισχυρή επιχειρηματική παρουσία, επιβεβαιώνοντας ότι η προσωπικότητα μιας επιχείρησης, όταν έχει δομηθεί εξ αρχής με τις σωστές βάσεις των απαραίτητων συστατικών, υπερβαίνει ανθρώπους και εποχές. Στο κατώφλι της δέκατης δεκαετίας της ζωής της, η Ναυτεμπορική έχει το προνόμιο και την ευθύνη να κοιτάζει πίσω της σε τόσο ιστορικό βάθος που λίγες ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να το κάνουν. Ταυτόχρονα, δικαιούται να κοιτάζει εμπρός με αισιοδοξία, παρά τις δυσκολίες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος των τελευταίων ετών».
Από την πλευρά του, ο Αλ. Ζαούσης, διάδοχος στην διεύθυνση της Εστίας των Άδωνι Κύρου, Αχιλλέα Α. Κύρου, Κύρο Α. Κύρου και Άδωνι Κ. Κύρου (1898-1997), υπογραμμίζει ότι μεγάλη αρετή της ιστορικής εφημερίδας είναι ο σεβασμός της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και η από μέρους της αναγνώριση των όποιων λαθών της. Εξάλλου, αυτές τις αρετές της Εστίας αναγνωρίζουν και οι πολυάριθμοι επώνυμοι αναγνώστες της σε συγχαρητήριες επιστολές τους προς την εφημερίδα, με πρώτον τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρώτο πολίτη της χώρας κ. Κάρολο Παπούλια.
Από την πλευρά μας, ευχή μας είναι αυτές οι δύο ιστορικές εφημερίδες να μπορέσουν να προσαρμοσθούν στο νέο περιβάλλον και να ανταποκριθούν έτσι και στις ποικίλες δημοσιογραφικές και εκδοτικές προκλήσεις του 21ου αιώνα.