Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Γιατί η σύγκριση της Ελλάδος με την Ιρλανδία είναι αδόκιμος

Η Ιρλανδία παραβιάζοντας κατάφορα τους κανόνες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, εφάρμοσε σχεδόν μηδενική φορολογική πολιτική για τις πολυεθνικές εταιρείες

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2024

Τίθεται επομένως το ερώτημα γιατί η Ελλάδα δεν εφάρμοσε έγκαιρα ένα φορολογικό καθεστώς αντίστοιχο με αυτό της Ιρλανδίας ώστε να προσελκύσει εκτεταμένες επενδύσεις πολυεθνικών εταιρειών?
Τίθεται επομένως το ερώτημα γιατί η Ελλάδα δεν εφάρμοσε έγκαιρα ένα φορολογικό καθεστώς αντίστοιχο με αυτό της Ιρλανδίας ώστε να προσελκύσει εκτεταμένες επενδύσεις πολυεθνικών εταιρειών?

του καθηγητού Γιώργου Καλαμωτουσάκη*

Η Ιρλανδία παραβιάζοντας κατάφορα τους κανόνες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, εφάρμοσε σχεδόν μηδενική φορολογική πολιτική για τις πολυεθνικές εταιρείες που εγκαθίστανται στη χώρα με βάση τον Νόμο “Trade Exemption Act” του 1976.

Ο Νόμος αυτός προβλέπει ότι «η αλλοδαπή εταιρεία που εγκαθίσταται στην Ιρλανδία (α) δεν θεωρείται «φορολογικός κάτοικος» της Ιρλανδίας εφόσον η αλλοδαπή ελεγχόμενη πολυεθνική εταιρεία είναι φορολογικός κάτοικος άλλης χώρας, και (β) ως αλλοδαπή εταιρεία στην Ιρλανδία δεν θεωρείται «φορολογούμενος κάτοικος» στην χώρα προελεύσεως. Τουτέστιν, δηλαδή δεν είναι «φορολογούμενος κάτοικος» πουθενά!

Έτσι, ενώ ο φορολογικός συντελεστής στην Ιρλανδία είναι 12,5%, η φορολογική επιβάρυνση των πολυεθνικών επί του συνόλου του παγκοσμίου εισοδήματός που μεταφέρεται στην Ιρλανδία κυμαίνεται μεταξύ 2,5% και 4,5%. Με αυτό το «colpo grosso” πλέον των 12,000 αλλοδαπών εταιριών έχουν εγκατασταθεί στην Ιρλανδία, αντιπροσωπεύοντας το 3,4% του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας, ενώ παράγουν το 72% του συνολικού τζίρου της οικονομίας, ήτοι, Ευρώ 900 δισεκατομμύρια. Ας σημειωθεί ότι 970 Αμερικάνικες πολυεθνικές, (μεταξύ των οποίων IBM, Apple, Amazon, Microsoft) απασχολούν 978,000 εργαζόμενους, προσθέτοντας πλέον των 41 δισεκατομμυρίων στην ετήσια κατανάλωση της Ιρλανδίας.

Με βάση τα στοιχεία της WORLD BANK*, μεταξύ του 1960 και 1990, η μέση ετήσια αύξηση του κατά κεφαλή (per capita) εισοδήματος σε USD της Ιρλανδίας ήταν 6,74%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της Ελλάδος, στην ίδια περίοδο, ήταν 6,15%. Σε απόλυτoυς αριθμούς το ΑΕΠ της Ιρλανδίας το 1960 ήταν USD 3,0 billion και το 1990 USD 49,3 billion. Αντίστοιχα, το ΑΕΠ της Ελλάδος ήταν USD 4,3 billion το 1960 και USD 97,9 billion to 1990.

Η αστρονομική απόκλιση των σχετικών ρυθμών οικονομικής αναπτύξεως μεταξύ Ελλάδος και Ιρλανδίας πραγματοποιήθηκε τις επόμενες τρεις δεκαετίες , 1990-2023. Στην περίοδο αυτή έλαβε χώρα η «επέλαση» των πολυεθνικών εταιρειών στην Ιρλανδία με στόχο την εκμετάλλευση της διευρυμένης ενιαίας τότε αγοράς των 450 εκατομμυρίων καταναλωτών.

Κατά συνέπεια, μεταξύ 1990 και 2023 το κατά κεφαλή (per capita) εισόδημα στην Ιρλανδία αυξήθηκε με ρυθμούς «μεγατόνων» της τάξεως του 33,5% ετησίως, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός αυξήσεως του κατά κεφαλή (per capita) εισοδήματος στην Ελλάδα δεν ξεπέρασέ το 7,5% ετησίως.

Σε απόλυτους αριθμούς το ΑΕΠ της Ιρλανδίας το 2023 ξεπέρασε τα USD 545 billion, από USD 49 billion το 1990. Αντίθετα, το ΑΕΠ της Ελλάδος, που δεν είχε το όφελος του τζίρου των πολυεθνικών εταιρειών, έφτασε το 2023 τα USD 238 billion, από USD 98 billion το 1990. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι μεταξύ του 2010 και 2020 το ΑΕΠ της Ελλάδος , σε απόλυτους αριθμούς, μειώθηκε, λόγω Μνημονίων και COVID, κατά USD 112 billion, ενώ το ΑΕΠ της Ιρλανδίας στην ίδια περίοδο υπερ. -διπλασιάστηκε, από USD 222 billion to 2010 σε USD 429 billion το 2020.

Τίθεται επομένως το ερώτημα γιατί η Ελλάδα δεν εφάρμοσε έγκαιρα ένα φορολογικό καθεστώς αντίστοιχο με αυτό της Ιρλανδίας ώστε να προσελκύσει εκτεταμένες επενδύσεις πολυεθνικών εταιρειών?

Η απάντηση είναι και απλή και απλοϊκή. Η τυχόν εφαρμογή φορολογικής πολιτικής διακρίσεων (ddiscriminatory trade policy), πέραν του ότι παραβιάζει το καθεστώς ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενώσεως είναι και εις βάρος των Ελληνικών επιχειρήσεων. Ο σημαντικότερος όμως λόγος είναι ότι η εφαρμογή του Ιρλανδικού φορολογικού καθεστώτος υπερ. των αλλοδαπών εταιρειών, παραβιάζει κατάφορα το Σύνταγμα της Ελλάδος.

Εξ άλλου για τους ίδιους λόγους, δηλαδή της παραβίασης του καθεστώτος ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ επέβαλλε σωρευτική φορολογική ποινή Ευρώ 13 δισεκατομμυρίων , υπερ. του Υπουργείου Οικονομικών της Ιρλανδίας, στις πολυεθνικές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν με βάση το καθεστώς του Νόμου της Ιρλανδίας «Trade Exemption Act” του 1976.

Η παραπάνω ανάλυση σαφώς επιδεικνύει ότι η σύγκριση της οικονομικής αναπτύξεως μεταξύ της Ιρλανδίας και της Ελλάδος, στην περίοδό 1990 και 2023, είναι τελείως αδόκιμος. Και η όποια σύγκρισή ευνοεί την Ιρλανδία και τιμωρεί την Ελλάδα, η οποία, ειρήσθω εν παροδω, εφαρμόζει πιστά τους κανόνες ανταγωνισμού τόσο της Ελλάδος όσο και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

*πρώην Καθηγητής Χρηματοικονομικής στο New York University,Graduate School of Business και Διευθυνων Συμβουλος της American Εxpress Bank, Ελλαδα και Μεση Ανατολη
**Data Source: World Bank (https.//datatopics.worldbank.org/world-development-indicators/)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Γιατί η δημοκρατία έχει τέτοια αντοχή στον χρόνο;

Από: EBR

Όπως έχει συχνά επισημανθεί, η «κυβέρνηση της πλειοψηφίας» με την πολιτική έννοια δεν υφίσταται

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δ.Τσιόδρας: Τον Δεκέμβριο το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός κλάδος

Δ.Τσιόδρας: Τον Δεκέμβριο το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός κλάδος

Πλαίσιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός κλάδος θα παρουσιάσει τον Δεκέμβριο η Κομισιόν

Οικονομία

Δασμοί: Πώς η πολιτική Τραμπ θα επηρεάσει την Ευρώπη – Η συζήτηση Χατζημηνά με την Gillian Tett

Δασμοί: Πώς η πολιτική Τραμπ θα επηρεάσει την Ευρώπη – Η συζήτηση Χατζημηνά με την Gillian Tett

Οι δασμοί και οι αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία λόγω και της εκλογής Τραμπ, αλλά και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται στο τραπέζι της 8ης Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron