του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου
Ένα από τα πιο βίαια και αυταρχικά καθεστώτα της Αφρικής είναι αυτό της Αλγερίας. Πρόκειται για ένα καθεστώς που 60 χρόνια και πλέον κυβερνά τη χώρα, στην οποίαν οι αξιωματούχοι του καθεστώτος είναι πάμπλουτοι, σε αντίθεση με μεγάλα στρώματα των Αλγερινών.
Το καθεστώς αυτό λοιπόν, πριν λίγες ημέρες συνέλαβε και έκλεισε στη φυλακή τον συγγραφέα Μπουαλέμ Σανσάλ, έναν στοχαστή που δεν κρύβει ούτε τη δημοκρατική του συνείδηση, ούτε την απέχθειά του προς τον ολοκληρωτισμό, τη διαφθορά, τον κυνισμό και την πνευματική χυδαιότητα.
Άνθρωπος γενναίος, ειλικρινής, ευαίσθητος και πρόθυμος να ρισκάρει τη ζωή του, ο Μπουαλέμ Σανσάλ, Αλγερινός, 75 ετών και βραβευμένος το 2012 με το Prix du roman Arabe, τα τελευταία 20 χρόνια καταδικάζει χωρίς περιστροφές και υποσημειώσεις τον ισλαμοφασισμό, τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία, τονίζοντας ότι ο παρατηρούμενος εξισλαμισμός στη Γαλλία, είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί για τον πολιτισμό.
Ο Μπουαλέμ Σανσάλ γεννήθηκε στο Αλγέρι της Αλγερίας το 1949. Σπούδασε μηχανικός με διδακτορικό στα οικονομικά, και άρχισε να γράφει μυθιστορήματα σε ηλικία πενήντα ετών, αφού αποσύρθηκε από τη δουλειά του ως υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αλγερινής κυβέρνησης. Η δολοφονία του προέδρου Boudiaf το 1992 και η συνακόλουθη άνοδος του ισλαμικού φονταμενταλισμού στην Αλγερία, τον ενέπνευσαν να γράψει για τη χώρα του και τις ζοφερές προοπτικές της. Ο Sansal γράφει στα γαλλικά και το έργο του έχει κερδίσει κορυφαία λογοτεχνικά βραβεία στη Γαλλία, μεταξύ των οποίων το Prix du Premier Roman το 1999 για το ντεμπούτο του μυθιστόρημα Le serment des Barbares (Ο Όρκος των Βαρβάρων).
To τελευταίο μυθιστόρημα του Sansal, Le village de l’Allemand ou le journal des freres Schiller; είναι η ιστορία δύο Αλγερινών αδελφών που τρυπώνουν στο παρελθόν και ανακαλύπτουν ότι ο πατέρας τους ήταν ένας Ναζί αξιωματικός που κατέφυγε στην Αλγερία μετά τον πόλεμο. To Le Village de I’allemand είναι το πρώτο από τα μυθιστορήματα του Sansal που μεταφράστηκε στα αγγλικά και εκδόθηκε στις ΗΠΑ, με επιτυχία.
Ο Σανσάλ συνεχίζει να ζει με τη γυναίκα του και τις δύο κόρες του στην Αλγερία, παρά τη διαμάχη που έχουν προκαλέσει τα βιβλία του στην πατρίδα του. Από τη δημοσίευση του Poste restante το 2006, τα βιβλία του Sansal έχουν απαγορευτεί στην Αλγερία, στην οποίαν η λογοκρισία θριαμβεύει
Στις 16 Οκτωβρίου 2011 ο Sansal έλαβε το Βραβείο Ειρήνης του Γερμανικού Εμπορίου Βιβλίου, το οποίο απονέμεται για τις προσπάθειές του να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Βόρεια Αφρική.Συνήθως όμως στην περιοχή αυτή, παρόμοιες προσπάθειες δεν έχουν αίσιον τέλος.