Έτος-ορόσημο για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την προστασία της ιδιωτικότητας αναμένεται να είναι το 2025. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Kaspersky Security Bulletin, το 2025 οι καταναλωτές θα δουν την τεχνολογία να ενσωματώνεται πλήρως στην καθημερινότητά τους, ενώ οι ανησυχίες γύρω από τα προσωπικά δεδομένα και τις κυβερνοαπειλές θα αυξηθούν σημαντικά.
Η τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν θα αποτελεί πλέον "νέα τεχνολογία", αλλά έναν βασικό πυλώνα στις καθημερινές δραστηριότητες. Με τη βοήθεια λειτουργιών βελτιστοποιημένων για AI, όπως αυτές που ενσωματώνονται στα λειτουργικά συστήματα iOS και Android, οι καταναλωτές θα χρησιμοποιούν το ΑΙ για επικοινωνία, εργασία και δημιουργικότητα.
Ωστόσο, η εξάπλωση του ΑΙ συνοδεύεται από προκλήσεις, με τα deepfakes να αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες απειλές, καθώς η έλλειψη αξιόπιστων εργαλείων ανίχνευσης επιτρέπει τη διάδοσή τους σε πλατφόρμες.
Ιδιωτικότητα και δεδομένα
Η προστασία της ιδιωτικότητας και η κυριότητα δεδομένων των χρηστών θα βρίσκονται στο επίκεντρο των κανονιστικών αλλαγών το 2025. Η αυξημένη επιρροή του GDPR και αντίστοιχων νομοθεσιών αναμένεται να ενισχύσει τα δικαιώματα των χρηστών, επιτρέποντας την εύκολη μεταφορά δεδομένων, την απλοποίηση διαδικασιών συναίνεσης και ακόμη και την πιθανότητα κέρδους από τα δεδομένα τους.
Επιπλέον, η χρήση αποκεντρωμένων τεχνολογιών αποθήκευσης αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία στους χρήστες και να περιορίσει την εξάρτηση από κεντρικές πλατφόρμες.
Αυξανόμενοι κίνδυνοι
Οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται συνεχώς δημοφιλείς κυκλοφορίες και γεγονότα. Το 2025, τίτλοι, όπως το Mafia: The Old Country, το Civilization VII, και το πολυαναμενόμενο Nintendo Switch 2, αναμένεται να αποτελέσουν στόχους για απάτες, που περιλαμβάνουν ψεύτικες προπαραγγελίες και κακόβουλα λογισμικά.
Παρομοίως, μεγάλες κινηματογραφικές κυκλοφορίες, όπως το Superman και το Jurassic World Rebirth, πιθανότατα θα συνοδεύονται από εκστρατείες phishing.
Η πολιτική πόλωση ενδέχεται να ενισχύσει τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Οι αλγόριθμοι κοινωνικών μέσων, που ενισχύουν το διχαστικό περιεχόμενο σε συνδυασμό με τη χρήση ΤΝ για τη δημιουργία ψευδών ειδήσεων και deepfakes, μπορεί να αυξήσουν τα περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης.
Η αυξητική τάση των συνδρομητικών μοντέλων προκαλεί ανησυχία. Οι ψεύτικες υπηρεσίες και προωθητικές ενέργειες θα γίνουν πιο εξελιγμένες, εκθέτοντας τους χρήστες σε phishing και παραβιάσεις δεδομένων. Η αυξημένη χρήση ανεπίσημων πηγών για εκπτώσεις ή δωρεάν πρόσβαση ενισχύει τον κίνδυνο κλοπής προσωπικών δεδομένων.
Τα social media
Η πρόταση της Αυστραλίας να περιορίσει την πρόσβαση παιδιών κάτω των 16 ετών στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για άλλα κράτη, οδηγώντας σε ευρύτερους περιορισμούς. Πλατφόρμες, όπως το Instagram, ήδη, δοκιμάζουν συστήματα επαλήθευσης ηλικίας με τη χρήση AI, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για τη διακυβέρνηση του διαδικτύου.
Η Kaspersky προτείνει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, όπως η ενεργοποίηση ασφαλών περιηγήσεων για την αποφυγή κακόβουλων ιστοσελίδων και phishing και η χρήση VPN για την προστασία των διαδικτυακών δραστηριοτήτων.
“Το 2025, η διασταύρωση της καινοτομίας και των κανονισμών θα αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία”, δήλωσε η Anna Larkina, privacy expert της Kaspersky, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της ιδιωτικότητας και την καινοτομία.
*πρώτη δημοσίευση: Sepe.gr