Από την Bella Zielinski*
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, σερ Κιρ Στάρμερ, τόνισε τη σημασία της υποστήριξης τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ προς την Ουκρανία, έπειτα από την έκτακτη συνάντηση για την άμυνα που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τη Δευτέρα.
Ο Στάρμερ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να «ενισχύσει» τις δαπάνες της και να αυξήσει τις δυνατότητές της για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε ότι μόνο μια αμερικανική «εγγύηση» μπορεί να αποτρέψει αποτελεσματικά μια νέα ρωσική επίθεση.
«Δεν διακυβεύεται μόνο το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά ένα υπαρξιακό ζήτημα για ολόκληρη την Ευρώπη», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τη συγκυρία ως «μια μοναδική στη γενιά μας στιγμή συλλογικής ασφάλειας για την ήπειρό μας».
Έτοιμος να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία
Πριν από τη συνάντηση, ο Στάρμερ δήλωσε ότι είναι «έτοιμος και πρόθυμος» να στείλει Βρετανούς στρατιώτες στην Ουκρανία, διαφοροποιώντας τη θέση του από άλλες χώρες που εμφανίζονται επιφυλακτικές.
Ήταν η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός διατύπωσε τόσο ξεκάθαρα τη δέσμευσή του για αποστολή στρατευμάτων στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής αποστολής στην Ουκρανία. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ και η Πολωνία έχουν απορρίψει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο για τις δικές τους ένοπλες δυνάμεις.
Ο Στάρμερ υπερασπίστηκε τη θέση του με άρθρο του στην Daily Telegraph την Κυριακή, γράφοντας: «Δεν το λέω ελαφρά τη καρδία. Νιώθω βαθιά την ευθύνη που συνεπάγεται η πιθανή αποστολή Βρετανών στρατιωτών σε μια επικίνδυνη αποστολή».
Περιορισμένες οι δυνατότητες του βρετανικού στρατού
Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας τέτοιας αποστολής.
Ο λόρδος Ρίτσαρντ Ντάνατ, πρώην επικεφαλής του βρετανικού στρατού, δήλωσε στο BBC ότι για μια ειρηνευτική αποστολή θα απαιτούνταν έως και 40.000 στρατιώτες, αριθμός που είναι δύσκολο να επιτευχθεί δεδομένου ότι, όπως είπε, «ο στρατός βρίσκεται σε τόσο υποβαθμισμένη κατάσταση αυτή τη στιγμή».
Το 2024, το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού από το 2,3% στο 2,5% του ΑΕΠ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το χρονοδιάγραμμα αυτής της αύξησης.
Παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνά το ελάχιστο 2% που απαιτεί το ΝΑΤΟ, εξακολουθεί να υπολείπεται του στόχου 3% που έχει θέσει ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε, καθώς και του 5% που έχει προτείνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών.
Ο λόρδος Ντάνατ προειδοποίησε ότι η προγραμματισμένη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών «δεν αρκεί» και «απλώς θα καλύψει τις τρύπες» από τη χρόνια υποχρηματοδότηση του στρατού.
*πρώτη δημοσίευση euractiv.gr