της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου
Στον ρυθμό των δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της Άμυνας χορεύουν οι αγορές. Μια μέρα μετά τη δήλωση του νικητή των γερμανικών εκλογών Φρίντριχ Μερτς ότι η Γερμανία θα τροποποιήσει το Σύνταγμά της για να προωθήσει τεράστιες επενδύσεις σε άμυνα και υποδομές, σήμερα έρχεται η σειρά των ηγετών της ΕΕ να αποφασίσουν πώς και πόσο θα μπορεί το κάθε κράτος να αυξήσει τις αμυντικές του δαπάνες.
Το σχέδιο που εκπόνησε η Κομισιόν και θα συζητηθεί σήμερα είναι συνολικής αξίας έως 800 δισεκατομμυρίων ευρώ και γι’ αυτό αναμένεται γερό παζάρι, καθώς οι περισσότεροι όροι θα πρέπει να αποφασιστούν από τους ηγέτες.
Πάντως η Γερμανία έδειξε ότι θέλει να ξαναπάρει ηγετική θέση στην ΕΕ, κινούμενη στο δόγμα της αυτονομίας της ΕΕ και της έκθεσης Ντράγκι. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι πριν καν σχηματιστεί κυβέρνηση, η συμμαχία CDU/CSU δήλωσε ότι οι αποφάσεις δεν χωρούν αναβολή λόγω του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών.
Η Γερμανία έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στο μπλοκ: Ότι οι αποφάσεις δεν χωρούν άλλες αναβολές. Και η πρόταση της Κομισιόν, με τη ρήτρα διαφυγής ως κύριο «συστατικό», πρέπει να ξεπεράσει αγκυλώσεις και να σκεφθεί με γνώμονα το μέλλον και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Απειλούν με βέτο Ουγγαρία-Σλοβενία
Οι τριγμοί όμως που δημιουργεί η ξαφνική επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας έχουν βγάλει τον Πούτιν από τον πάγο. Και αυτό άρχισε να αγγίζει το ευρωπαϊκό μπλοκ και τις φιλορωσικές χώρες.
Οι ηγέτες της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας την 1η Μαρτίου απείλησαν να μπλοκάρουν το κοινό ανακοινωθέν της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής, εκτός εάν το μπλοκ ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός και ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία.
Στην επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα στους ηγέτες για τη σημερινή Σύνοδο μίλησε και για «την περαιτέρω υποστήριξη προς το Κίεβο και ενότητα, μετά την ταπεινωτική μεταχείριση του προέδρου των ΗΠΑ στον Β. Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα».
Η ΕΕ φαίνεται πως θεωρεί ότι η παρουσία του Ουκρανού προέδρου είναι απαραίτητη για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.
Ο Τραμπ φαίνεται πως αρνείται να μιλήσει απευθείας με τον Ζελένσκι. Όπως είχε γράψει το Εuro2day.gr, μια ομάδα μετριοπαθών ρεπουμπλικάνων που πλαισιώνουν τον Αμερικανό πρόεδρο κινητοποιήθηκαν ώστε να «μαζέψουν» την κατάσταση.
Έτσι χθες ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ διαπραγματευτικών ομάδων των ΗΠΑ και της Ουκρανίας σύντομα, όπως δήλωσε ο κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι. Σε επίπεδο των ομάδων, όμως, έχει και αυτό τη σημασία του.
Επίσης, την 1η Μαρτίου, σε επιστολή προς τον Κόστα που είδε το πρακτορείο Reuters, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν φέρεται να προέτρεψε την ΕΕ να εγκαταλείψει τα σχέδια για μια κοινή δήλωση υπέρ της Ουκρανίας και να επαναλάβει την άμεση επικοινωνία με τη Μόσχα όπως έκανε η Ουάσιγκτον.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση -ακολουθώντας το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών- θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσες συζητήσεις με τη Ρωσία για κατάπαυση του πυρός και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία», είπε ο Ορμπαν.