του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
«Με
την σημερινή μας εκδήλωση καταφέραμε να αποδείξουμε ότι η επιτυχία και η
διαρκής ανάπτυξη των επιχειρήσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλλιέργεια
μιας κουλτούρας που στηρίζει την καινοτομία και μας νοοτροπίας δεκτικής
απέναντι στην διαρκή βελτίωση και την αλλαγή. Όραμα του Συνδέσμου Ελληνικών
Βιομηχανιών Τροφίμων-Ποτών είναι μία Ελλάδα ανάπτυξης, ευκαιριών, εκπαίδευσης
και καινοτομίας, με ανταγωνιστική και ανοιχτή οικονομία. Μόνον έτσι θα
δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, με το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού να
αποτελεί κίνητρο για επενδύσεις στους τομείς της έρευνας, της ανάπτυξης και της
τεχνολογίας. Έτσι η χώρα θα κρατήσει τους άξιους και μορφωμένους ανθρώπους της
και θα μπορέσει να αναπτυχθεί στον αιώνα της γνώσης».
Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος του
Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) κ. Ευάγγελος Καλούσης έκλεισε
την ομιλία του, ανοίγοντας τις εργασίες μίας σημαντικής εκδήλωσης. Επρόκειτο
για το 2ο Brokerage Event,
το οποίο, με θέμα «Η Έρευνα και η Καινοτομία: το κλειδί για την ανάπτυξη»,
διοργάνωσε για δεύτερη φορά ο ΣΕΒΤ, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και
θεσμικών φορέων.
Παραμένοντας πιστός στην δέσμευσή του
για την προώθηση της καινοτομίας ως σημαντικού πυλώνα της ανάπτυξης, ο ΣΕΒΤ
κατάφερε μέσα από την εκδήλωση αυτή να φέρει σε επαφή την βιομηχανία τροφίμων
με ερευνητικούς φορείς, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων αλλά και την μεταξύ τους
συνεργασία.
Με την συγκεκριμένη δράση, η οποία
πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Τεχνολογικής Πλατφόρμας FoodforLifeκαι του Ευρωπαϊκού Έργου SINERGIA, ο ΣΕΒΤ αποδεικνύει έμπρακτα την
πεποίθησή του ότι η επένδυση στην έρευνα και η εφαρμογή καινοτόμων προτάσεων
αποτελούν βασικά εφόδια για να μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να καλύψουν
τις ολοένα αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών για ασφαλή και ποιοτικά
τρόφιμα.
Παράλληλα, όμως, όπως μάς είπαν
κορυφαία μέλη του Συνδέσμου, η προώθηση της καινοτομίας ανοίγει νέες προοπτικές
και στην εξωστρέφεια του κλάδου, ο οποίος, κατά τον εντεταλμένο σύμβουλό του κ.
Βασίλη Ζαφείρη, πραγματοποιεί ήδη πάνω από 4 δισεκατ. ευρώ εξαγωγές. Είναι έτσι
ο πρώτος βιομηχανικός κλάδος σε εξαγωγική επίδοση και μπορεί να πάει ακόμη πιο
ψηλά αν αρθούν τα διοικητικά και άλλα εμπόδια που δυσκολεύουν την δραστηριότητά
του.
Την σημασία, πάντως, της βιομηχανίας
τροφίμων αναγνώρισε στην εκδήλωση και ο Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Θωμάς
Μαλούτας, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο αγροδιατροφικός τομέας είναι κατ’
εξοχήν πεδίο όπου νέες πρακτικές –οι οποίες συνδέονται με την έρευνα και την
καινοτομία– μπορούν να δώσουν σημαντική
ώθηση και αναπτυξιακή διέξοδο για τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας».
Συνέχισε τονίζοντας ότι «στόχος της ΓΓΕΤ είναι να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα
της ενίσχυσης που προσφέρει στις ερευνητικές και επιχειρηματικές αυτές
προσπάθειες». Προσπάθειες που πρέπει να ενισχυθούν, γιατί η Ελλάδα είναι από τις
τελευταίες χώρες στην Ευρώπη σε έρευνα και ανάπτυξη, παρά κάποιες προόδους που
έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρύτανης του
Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Ιωάννης Γκόλιας τόνισε την σπουδαιότητα της
έρευνας, αναφέροντας: «Σήμερα, που η χώρα αναζητάει μία βιώσιμη αναπτυξιακή
τροχιά, η σύνδεση του πανεπιστημίου με τον παραγωγικό ιστό της χώρας αποκτά
μεγαλύτερη σημασία. Και αυτό γιατί μπορεί να διαμορφώσει τους όρους για μία
παραγωγική ανασυγκρότηση που θα βασίζεται στην υψηλή προστιθέμενη αξία της
εγχώριας παραγωγής και το καταρτισμένο και υψηλών δυνατοτήτων ανθρώπινο
δυναμικό. Η πρωτοβουλία του ΣΕΒΤ κινείται σαφώς προς την κατεύθυνση της
αναβάθμισης της σχέσης βιομηχανίας τροφίμων με τα ΑΕΙ, έτσι ώστε η έρευνα και η
καινοτομία που αναπτύσσεται σε αυτά να γίνει πράγματι το κλειδί για την
ανάπτυξη της παραγωγικής αλυσσίδας της χώρας».
Μεγάλο ενδιαφέρον στην εκδήλωση
παρουσίασαν οι εργασίες που αναλύθηκαν στο κοινό από ομάδες οι οποίες
αντιπροσώπευαν τα εξής ιδρύματα: Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο
Αιγαίου και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Τις παρουσιάσεις των ερευνητικών αυτών
φορέων ακολούθησε το τελευταίο –και κύριο– μέρος της εκδήλωσης, οι «Δράσεις Δικτύωσης»,
στην διάρκεια των οποίων έλαβαν χώρα οι συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων της
βιομηχανίας και των ερευνητικών ομάδων, σε μία πρώτη επαφή για κοινό πεδίο
δράσης.
Τέλος, με συντονιστή τον επικεφαλής
της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΕΒΤ κ.Ρ.Γαμβρό, εκπρόσωποι της βιομηχανίας και
της πανεπιστημιακής κοινότητας συζήτησαν προτάσεις για την βελτίωση του
συστήματος της καινοτομίας –ένα θέμα που σήμερα θα έπρεπε να είναι στις πρώτες
προτεραιότητες μίας εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής.