Κατά την τελετή, το εγκώμιο του κ. Πικραμμένου έπλεξε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος και πάρεδρος του ΣτΕ Σταυρούλα Κτιστάκη, ενώ το σχετικό ψήφισμα για την αναγόρευση του κ. Πικραμμένου, ανέγνωσε ο πρόεδρος του τμήματος, αναπληρωτής καθηγητής Β. Κέφης.
Ο πρύτανης του Α.Ε.Ι. καθηγητής Γρηγ. Τσάλτας, στη συνέχεια παρέδωσε το διδακτορικό δίπλωμα στον κ. Πικραμμένο, αναγορεύοντάς τον διδάκτορα, ενώ ακολούθησε η περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο και το επιτηβέννιο του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος από κοσμήτορα της Σχολής, καθ. Αν.Τασόπουλο και την αντιπρύτανη καθ. Ισμήνη Κριάρη.
Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία του κ. Πικραμμένου, με θέμα "Ο ρόλος της Δικαιοσύνης στη σύγχρονη Ελληνική κοινωνία", όπου ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αναγκαιότητα "να καταβάλλουμε μια οργανωμένη και συνειδητή προσπάθεια ν' αλλάξουμε νοοτροπία και να γίνουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος".
"Αν θεωρήσουμε ότι οι Έλληνες έχουμε πάρει οριστικά την απόφαση να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να συμπορευθούμε με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης, έχουμε την υποχρέωση να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να χτίσουμε ένα σύγχρονο, ορθολογικά οργανωμένο κράτος κι ένα υγιές πολιτικό σύστημα που δεν θα βασίζεται στις πελατειακές σχέσεις, να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά σε όλες της τις εκφάνσεις και να δημιουργήσουμε μια νέα κοινωνία που θα επιδιώκει την επίτευξη συλλογικών σκοπών και δεν θα αναλώνεται στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, όπως είναι συνηθισμένη".
"Μπορεί η Δικαιοσύνη τελικά, να τραβήξει από μόνη της το κάρο από τη λάσπη;" αναρωτήθηκε στη συνέχεια ο κ. Πικραμμένος, για να απαντήσει ο ίδιος αρνητικά: "Η απάντηση φοβούμαι πως είναι "όχι", ή πάντως "όχι μόνη". Κι αυτό, διότι όσο αποτελεσματική, ποιοτική και γρήγορη κι αν προσπαθήσουμε να κάνουμε την απονομή Δικαιοσύνης στη χώρα μας, αυτό δεν θα καταφέρει να αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα εν κενώ. Χωρίς δηλαδή να έχει επιτευχθεί ο αναγκαίος και αντίστοιχος εκσυγχρονισμός και των δύο άλλων λειτουργιών, της νομοθετικής και της εκτελεστικής.
Αυτό που μας δίδαξε εν τέλει η κρίση, είναι ότι το ζήτημα της Δικαιοσύνης είναι πολυπαραγοντικό και οι όποιες καθυστερήσεις στην απονομή της δεν οφείλονται μόνο στον τρόπο λειτουργίας της. Η ποιότητα του κράτους δικαίου δεν εξαρτάται μόνο από την Δικαιοσύνη.
Το αβασάνιστο συμπέρασμα, που θέλει να επιρρίπτονται οι ευθύνες στους δικαστές για τα δεινά της χώρας ή του επιχειρείν, παραβλέπει ότι και η κατάσταση στις άλλες δύο λειτουργίες, την νομοθετική και την εκτελεστική, απέχει πόρρω από τα να χαρακτηριστεί ιδανική.
Καμία λειτουργία δεν είναι απομονωμένη από τις άλλες. Καμία δικαστική εξουσία, όσο αποτελεσματική και αν θέλει να είναι, δεν μπορεί να το πετύχει όταν υπάρχει κακοδιοίκηση, πολυνομία ή άρνηση συμμόρφωσης της κεντρικής διοίκησης με τις αποφάσεις των δικαστηρίων" παρατήρησε ο κ. Πικραμμένος.
Συμπερασματικά, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως "για την επίτευξη της κοινωνικής ευημερίας και την εμπέδωση του κράτους δικαίου, που αποτελεί κοινό τους σκοπό, απαιτείται συνεργασία και συντονισμός των τριών εξουσιών. Η Δικαιοσύνη αποτελεί βασικό πυλώνα του συστήματος δημόσιας διακυβέρνησης, και ως τέτοιος ο εκσυγχρονισμός της αποτελεί παράγοντα επιβίωσης του έθνους".