Η Νέα Ευρωπαϊκή Οικονομική Αρχιτεκτονική και η Ελλάδα
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Julian Hodge Institute of Applied Macroeconomics του Πανεπιστημίου του Cardiff με θέμα «Η Νέα Ευρωπαϊκή Οικονομική Αρχιτεκτονική και η Ελλάδα».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές εμπεριστατωμένες απόψεις σχετικά με την αναγκαιότητα αλλαγής του αρχικού συστήματος ευρωπαϊκής διακυβέρνησης.
Η κ. Ρόδη Κράτσα, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, άνοιξε την εκδήλωση ευχαριστώντας για τη μεγάλη συμμετοχή του κοινού που γέμισε το αμφιθέατρο Καρατζά.
Αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη όπως η κρίση της Ευρωζώνης και το προσφυγικό, τονίζοντας την αναγκαιότητα ενός νέου αποτελεσματικού οικονομικού οικοδομήματος ικανού να αντιμετωπίσει τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα.
Ακολούθησε κεντρική ομιλία του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Καθηγητή Ιωάννη Α. Μουρμούρα. Ο κ. Μουρμούρας αναφέρθηκε στο ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ., από το οποίο η Ελλάδα εξαιρείται στην παρούσα φάση, και στις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες είναι εφικτή η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα αυτό.
Ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε τις σημαντικές ευεργετικές επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης για την ελληνική οικονομία, η οποία, σε συνδυασμό με μια συμφωνία για την απομείωση του χρέους, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση πάνελ με τη συμμετοχή των κ.κ. Agnès Bénassy-Quéré, Καθηγήτριας Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Paris I Panthéon Sorbonne, Eckhard Wurzel, πρώην επικεφαλής Γραφείου Ευρωζώνης και Ε.Ε. στον ΟΟΣΑ και νυν Καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Konstanz, Diego Valiante, επικεφαλής του τομέα Χρηματοοικονομικών Αγορών και Θεσμών του CEPS, Patrick Minford, Διευθυντή του Ινστιτούτου Julian Hodge και Καθηγητή Εφαρμοσμένης Μακροοικονομικής του Πανεπιστημίου του Cardiff, και Μιχάλη Αργυρού, Αναπληρωτή Καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Cardiff και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΔΚΚ, ο οποίος και συντόνισε τη συζήτηση.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές εμπεριστατωμένες απόψεις σχετικά με την αναγκαιότητα αλλαγής του αρχικού συστήματος ευρωπαϊκής διακυβέρνησης.
Σε ο,τι αφορά στην Ελλάδα, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και της προς τα άνω σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας μέσα από ενδεδειγμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας.
Τέλος, συζητήθηκε εκτενώς ο ρόλος της Γερμανίας στο πλαίσιο των πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης.
Τη συζήτηση έκλεισε η Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Ρόδη Κράτσα, η οποία αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές, συνόψισε τα κύρια σημεία της συζήτησης εκφράζοντας αισιοδοξία για την πορεία της Ε.Ε. προς μια πλέον ισορροπημένη διαχείριση του ρίσκου, των βαρών και του κόστους δανεισμού μεταξύ των κρατών-μελών.
Αναφέρθηκε επίσης σε άλλες υπό εξέλιξη δράσεις του Ινστιτούτου.