Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Νέα & Εκδηλώσεις

Ανήκει η Ελλάδα στην Δύση;

Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος: «Γιατί αναρωτιόμαστε αν η Ελλάδα ανήκει στην Δύση;»

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016

Το πάνελ των ομιλητών: Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος, Θάνος Βερέμης, Τάκης Θεοδωρόπουλος.
Το πάνελ των ομιλητών: Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος, Θάνος Βερέμης, Τάκης Θεοδωρόπουλος.

Με το ερώτημα αυτό άνοιξε την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στο κατάμεστο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ο Πρόεδρος του Hellenic American University, Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος. Και συνέχισε να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το ερώτημα επανέρχεται: «Η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης. Επίσης, η Ελλάδα αποτελεί τον προβληματικό διάδρομο μεταναστών και προσφύγων. Είναι η χώρα όπου ο Διαφωτισμός θεωρείται ακόμη άγος και η «ιδιοπροσωπία» του λαού της ως «περιούσιου» λαού τον ξεχωρίζει από όλους τους άλλους και την Δύση. 

Από τα πρώτα επαναστατικά Συντάγματα μέχρι σήμερα το θεσμικό εποικοδόμημα απαντά: «Ναι, η Ελλάδα ανήκει στην Δύση». Τα χαρακτηριστικά όμως του σύγχρονου υπερσυγκεντρωτικού κράτους σε συνδυασμό με αδύναμους πολίτες δημιουργούν φαύλο κύκλο, με αδυναμία εξόδου από την κρίση και αδυναμία οργανικής ένταξης στην Δύση. Πρέπει ο πολίτης να γίνει «επιχειρών», δηλαδή δυναμικό κύτταρο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, ώστε η κοινωνία των πολιτών να είναι παρούσα και να συμβάλλει στην αποσυγκέντρωση του αυταρχικού κράτους». 

Στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις ο γνωστός δημοσιογράφος Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων που συνδιοργανώνει την εκδήλωση, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μετά την Επανάσταση του 1821 και καθ’ όλην βέβαια την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, η Ελλάδα ήταν αποκομμένη από τις συνθήκες που οδήγησαν την Ευρώπη στην Βιομηχανική Επανάσταση και στην ανάπτυξη παραγωγικών δομών ικανών να οδηγήσουν στην δημιουργία μαζικού πλούτου. «Δυστυχώς», είπε ο ομιλητής, «αυτή η απομόνωση οδήγησε στην δημιουργία ενός φαυλοκρατικού συστήματος στην χώρα και στην εμπέδωση μιας γραφειοκρατίας η οποία ακόμα και σήμερα, παρά την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εμποδίζει κάθε εκσυγχρονισμό».  

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, συγγραφέας και αρθρογράφος στην εφημερίδα «Καθημερινή». Στην εισήγησή του ο ομιλητής αναρωτήθηκε «Αν πάψει να υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση ή αν βγουν οι Άγγλοι από την ΕΕ, η Αγγλία θα πάψει να είναι ευρωπαϊκή χώρα»; «Όχι», απάντησε. «Όμως, αν η Ελλάδα, ο μη γένοιτο, αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα βαλκανοποιηθεί την στιγμή που όλες οι άλλες χώρες των Βαλκανίων έχουν ζητήσει και περιμένουν να ενταχθούν στην ΕΕ». Στην συνέχεια ο κ. Θεοδωρόπουλος μίλησε ακόμη για τα δύο «τραύματα» του συλλογικού μας ασυνειδήτου που έχουν πυροδοτήσει τα δύο σύνδρομα που μας ταλαιπωρούν. «Το ένα είναι ο Παρθενώνας, η σχέση μας με το αρχαίο μας παρελθόν. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βγάλει ένα σημαντικό εύρημα για τη σχέση αυτή, ότι δεν έχουμε βγάλει ελληνιστές. Δεν είναι ότι είμαστε χαζοί, είναι γιατί η σχέση μας με την κλασική αρχαιότητα περνάει από το φίλτρο της λατρείας του θρησκευτικού σχήματος που επιβάλλει η ορθοδοξία. Αυτή η τυπολατρία είναι που μας έκανε να μην μπορούμε να λύσουμε το σύνδρομο της σχέσης μας με το παρελθόν». Το δεύτερο τραύμα «είναι η σχέση μας με την Δύση. Ούτε αυτό μπορέσαμε να το καλλιεργήσουμε. Δεν αποφασίσαμε ποτέ ως κοινότητα γιατί θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη».

Ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, αναφέρθηκε στην κατακερματισμένη μετά την Επανάσταση του 1821 κοινωνία, όπου η μεγάλη μάζα του πληθυσμού απέβλεπε στη συνέχεια του οθωμανικού συστήματος, με άλλους φυσικά ηγέτες, ενώ ταυτόχρονα στη χώρα δραστηριοποιούνταν και μια μειοψηφία αστών που αντλούσαν ιδέες από τη Γαλλική Επανάσταση. «Το 70% των Ελλήνων ήταν “ανατολικόφρονες”, με μόνο μια μειοψηφία εκσυγχρονιστών δυτικόφρονων, θιασωτών των δυτικών συστημάτων». Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το παράδοξο ο λαός να κοιτάει στην Ανατολή και η ηγεσία του στη Δύση. 

Τέλος, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του ερωτήματος το οποίο χαρακτήρισε συνάμα και παραπλανητικό. «Το ερώτημα υπάρχει γιατί κάποτε αρθρώθηκε η κατηγορηματική κατάφαση ότι όντως η χώρα είναι δυτική. Η κατάφαση αυτή ήταν απάντηση σε δύο αρνήσεις. Η μία πολιτική που προέκυψε κυρίως με την μορφή του Εμφύλιου πολέμου και η άλλη ιδεολογική. Είναι η άρνηση που συνδέει την κακοδαιμονία της χώρας και της κοινωνίας με αυτά που θεωρεί ως ‘κακά’ του Διαφωτισμού, και δεν είναι τίποτε άλλο παρά δήλωση αβυσσαλέας άγνοιας». Ο κύριος Κιτρομηλίδης τόνισε ότι «Μέσα μου δεν έχω καμία αμφιβολία για το πού βρίσκεται και ανήκει η Ελλάδα. Η χώρα αυτή είναι η αρχή της Ευρώπης και η γλώσσα που μιλά είναι η πρώτη ευρωπαϊκή γλώσσα». 

Κλείνοντας την εκδήλωση και απαντώντας στις ερωτήσεις του κοινού, οι συμμετέχοντες στο πάνελ συμφώνησαν στις ευθύνες των λεγόμενων ευρωπαϊκών δυνάμεων του πολιτικού μας τόξου, που δεν φρόντισαν να διαπαιδαγωγηθούν οι ίδιες και να διαπαιδαγωγήσουν την κοινωνία, ώστε να αντιληφθεί για ποιον λόγο να είμαστε μέλη αυτής της Ευρώπης. Η πολιτική τάξη της χώρας δεν έλεγε την αλήθεια και δεν διαπαιδαγωγούσε σωστά την κοινή γνώμη. Αντίστοιχες ευθύνες φέρουν και οι πνευματικές ελίτ. Μόνο έτσι θα καταλάβουμε τι συμβαίνει και θα αναλάβουμε τις ευθύνες για έξοδο από την κρίση. 

Στην εσπερίδα της 4ης Απριλίου παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής, του επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου αλλά και προσωπικότητες της διανόησης. Παρόντες μεταξύ άλλων οι: κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, τ. Πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, βουλευτής, Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που παρέστη ως εκπρόσωπος του προέδρου του κόμματος, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, βουλευτής, Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Μαυρωτάς, βουλευτής, κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος, τ. Υπουργός Πολιτισμού κι Επιστημών, κ. Νίκος Καραγεωργίου, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων, κ. Δημήτρης Νόλλας, συγγραφέας, κ. Φάνης Ζουρόπουλος Διοικητικός Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, κα. Αικατερίνη Κυριακοπούλου, επιχειρηματίας και κ. Άγγελος Τσακλάγκανος, Ομότιμος Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

O Πούτιν και αδυναμίες της παντοδυναμίας

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Οι προσωποπαγείς απολυταρχίες παρουσιάζουν μια σειρά από παθολογίες που είναι γνωστές στους πολιτικούς παρατηρητές, πλην όμως δεν προσφέρονται για απλά συμπεράσματα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Κατασχέθηκαν περίπου σαράντα εντάλματα σύλληψης και περιουσιακά στοιχεία 520 εκατομμυρίων ευρώ

Οικονομία

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Η λύση στο πρόβλημα είναι η αύξηση των μισθών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron