Με μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, η εσπερίδα με θέμα: «Ιδεολογία, ανάπτυξη και εξωστρέφεια», που διοργάνωσαν το Hellenic American College / Hellenic American University και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της δημοφιλούς σειράς εκδηλώσεων «Ιδεολογία, Εκπαίδευση, Ανταγωνιστικότητα και Μ.Μ.Ε.»
Ο Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, Πρόεδρος του Hellenic American University, εντόπισε ως ανασταλτικό στοιχείο στην έξοδο από την κρίση το ισχύον παραγωγικό μοντέλο: «Η ιδεολογία δεν αποτελεί το κύριο εμπόδιο για την ανάκαμψη και περαιτέρω την ανάπτυξη. Η διαρκής λειτουργία του παραγωγικού μοντέλου χωρίς αλλαγές είναι που διατηρεί στην ζωή και την κυρίαρχη ιδεολογία. Αν η έξοδος από την κρίση χτιστεί πάνω στα φθαρμένα υλικά του προϋπάρχοντος παραγωγικού μοντέλου τότε επιστρέφουμε στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’40 και του ’50, για να μην πάω παλιότερα», ενώ συμπλήρωσε ολοκληρώνοντας, «Η Ελλάδα είναι ένα καρυδότσουφλο εν μέσω του πελάγους της κρίσης. Είναι πολύ εύκολο να αλλάξει πορεία. Ευκολότερο απ’ ότι μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία ή ακόμη και η Γερμανία που οι οικονομίες και η κοινωνία τους χτίστηκαν τα τελευταία 150 χρόνια. Τα μεγάλα μας μειονεκτήματα μπορούν να μεταβληθούν σε μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα».
Στην συνέχεια, ο Πάνος Καζάκος, Ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, πρόσθεσε ακόμη ως εμπόδια ανάπτυξης τον εγωισμό των ελίτ, τους δεσμούς των υψηλά ιστάμενων τραπεζικών στελεχών με τα κόμματα, τις πελατειακές παραδόσεις, τους ασθενείς τυπικούς θεσμούς, την εκτεταμένη ανοχή της παραβατικότητας και τις κυρίαρχες ιδέες για τον εαυτό μας και τον τρόπο λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας. «Ο κρατισμός και η προσμονή της παρέμβασής του, η εξιδανίκευση του κράτους και δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας εντάσσονται σε μια ευρύτερη δέσμη ιδεών για τον ρόλο που αναμένεται από το εθνικό κράτος στο σημερινό κόσμο, και όχι μόνο στην Ελλάδα, όπως βλέπουμε από την αναβίωση του εθνικισμού και των εκδοχών του σε πολλές χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίζει τον ρόλο του εθνικού κράτους και γίνεται αντιληπτή ως απειλή σε όσους το θεωρούν λύση για κάθε είδους προβλήματα».
Και ο Πάσχος Mανδραβέλης, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Καθημερινή, αναφέρθηκε στο ρόλο του κράτους και τον κρατισμό. «Αφού παρουσίασε παραδείγματα από λαϊκά τραγούδια, τόνισε πως αυτή η κουλτούρα που διαμορφώθηκε αντικατοπτρίζει την ιδεολογία καθ’ όλη την διάρκεια της μεταπολίτευσης που είναι αντι-Δυτική, αντι-επιχειρηματική και βίαιη. Και αυτό δούλευε σε όλη την διάρκεια της μεταπολίτευσης, τα πράγματα στην Ελλάδα ήταν ιδεολογικώς καλά τακτοποιημένα. Η Αριστερά είχε κυριαρχήσει στον δημόσιο διάλογο και οι απόψεις της ήταν κοινός τόπος. Το κράτος ήταν στο επίκεντρο της σκέψης όλων μας και αριστεροί και δεξιοί προσβλέπανε σε αυτό για πάσα νόσο. Οι πολιτικοί μπάλωναν δια του κράτους όλα τα προβλήματα, δεν τα έλυναν», σημείωσε.
Ο Θάνος Νιφόρος, τ. Σύμβουλος Επενδύσεων Υπουργού Επικρατείας, αναφέρθηκε στο θέμα της εξωστρέφειας από πλευράς εξαγωγών και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και παρουσίασε προτάσεις δράσεων. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Αυτό που δεν υπάρχει και χρειάζεται η χώρα είναι μια μόνιμη παρουσία σε στρατηγικές χώρες-αγορές για την Ελλάδα κατάλληλα επανδρωμένων γραφείων προσέλκυσης επενδύσεων και προώθησης των προτάσεων και εξαγωγών ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών».
Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, ο οποίος συντόνιζε την συζήτηση των ομιλητών, επεσήμανε την ιδεολογική αλλαγή που αναπόφευκτα θα φέρει η διακυβέρνηση του Donald Trump επηρεάζοντας το σύνολο του Δυτικού κόσμου σε πολιτικό επίπεδο ενώ συμπλήρωσε ότι στη νέα, ψηφιακή εποχή και παρότι η πλειονότητα των οικονομολόγων εθελοτυφλεί περιχαρακωμένη στα παλιά δεδομένα, οι ανισότητες που αναπτύσσονται στις κοινωνίες των ανθρώπων δεν θα είναι ανισότητες πλούτου αλλά γνώσης.
Ο Φάνης Ζουρόπουλος, Διοικητικός Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, συντόνισε την ζωηρή συζήτηση που ακολούθησε με το κοινό και με εκπροσώπους της πολιτικής ζωής και του επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου που παρευρέθηκαν στην εσπερίδα. Στην συζήτηση που ακολούθησε πήραν τον λόγο μεταξύ άλλων: ο ανεξάρτητος βουλευτής και τ. Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, ο αντιπρόεδρος της «Δράσης», Τάσος Αβραντίνης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων, Νίκος Καραγεωργίου και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, Γιώργος Γράτσος.