Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Νέα & Εκδηλώσεις

4ο CEO Summit: Δημιουργώντας το μέλλον και όχι προβλέποντας το

Το βασικό ζητούμενο σήμερα είναι να βγούμε από την Κρίση γρήγορα, ποιοτικά, σοφότεροι, με βάσεις για καλύτερο και κυρίως ασφαλέστερο μέλλον και με τις λιγότερες απώλειες, αλλά με τις καλύτερες προοπτικές. Αυτό προέκυψε από τις εργασίας του τέταρτου CEO Summit, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσική

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010

Το βασικό ζητούμενο σήμερα είναι να βγούμε από την Κρίση γρήγορα, ποιοτικά, σοφότεροι, με βάσεις για καλύτερο και κυρίως ασφαλέστερο μέλλον και με τις λιγότερες απώλειες, αλλά με τις καλύτερες προοπτικές. Αυτό προέκυψε από τις εργασίας του τέταρτου CEO Summit, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών χθες (2 Δεκεμβρίου 2010), το οποίο αποτελεί καθιερωμένη ετήσια συνάντηση των ανθρώπων που ηγούνται των επιχειρήσεων και διοργανώνεται από τον Τομέα Ηγεσίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, το ΙΟΒΕ και τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΔΕ, τόνισε πως χρειάζεται απλούστευση, διαφάνεια, και υπευθυνότητα σε όλες μας τις αποφάσεις πλέον. Για να γίνουν αυτά γρήγορα απαιτείται συναίνεση και από τα κόμματα και από την Κοινωνία. Ο λαός μέχρι σήμερα έχει δείξει μια ωριμότητα που λίγοι την περίμεναν. Όμως έγινε. Σε γενικές γραμμές και ο πολιτικός κόσμος της χώρας συναίνεσε υπερψηφίζοντας νέες Νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικές με τις αλλαγές που απαιτούνται.

Αυτό που απαιτείται, συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΕΔΕ, για να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα τα πράγματα είναι να απαλλαγούν όσοι κάνουν πολιτική από την έννοια του πολιτικού κόστους. Αυτή η έννοια είναι καιρός να αντικατασταθεί επιτέλους από την έννοια του εθνικού κόστους, και όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται με αυτόν τον γνώμονα.

Αλλά και εμείς, σαν επιχειρηματικός κόσμος, πρέπει να βοηθήσουμε στην προσπάθεια αυτή. Και ο επιχειρηματικός και ο κοινωνικός μας ρόλος επιβάλει να στηρίξουμε τους εργαζομένους μας, να τους δώσουμε ευκαιρίες ανάπτυξης, να τους εμπνεύσουμε για να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και την αποτελεσματικότητά τους, να τους ταξιδέψουμε στον κόσμο της γνώσης, να τους κάνουμε πραγματικούς κοινωνούς τόσο των προβλημάτων όσο και των λύσεων, να τους δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο αρχών και αξιών που θα τους σημαδέψουν σε όλη τους την επαγγελματική ζωή. Να λειτουργούμε και στις μικρές μας επιχειρηματικές κοινωνίες αλλά και στην Κοινωνία γενικότερα ως role models. Και κατέληξε ο κ. Λαμπρινόπουλος πως τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν ριζικά για να μην ξαναεμφανισθούν. (Το πλήρες κείμενο στα links: http://www.eede.gr/ceo_2010_kl.doc http://www.eede.gr/ceo_2010_yp_eede.doc)

Οι CEOs λειτουργούμε σε ένα χώρο όπου έχει ενοχοποιηθεί το κέρδος, η επιχειρηματικότητα και το δικαίωμα στη δημιουργία, τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, κ. Γιώργος Πίττας και συνέχισε: Είμαστε εδώ, ώστε, σε συνδυασμό με τις προτάσεις αντιμετώπισης της κρίσης, να τονίσουμε παράλληλα το χαρακτήρα, το ρόλο και τη σημασία των επιχειρήσεων ως στοιχεία ζωής στην Πολιτεία. Με την εφαρμογή αυτής της αρχής θα πηγάσει το μοντέλο του «μετά την κρίση μάνατζερ».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, κ. Δημήτρης Μαύρος, είπε πως όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η πορεία της χώρας αλλά και η ζωή των πολιτών, δεν μπόρεσε να συνεχίσει να εξελίσσεται γραμμικά προς τα πάνω, όπως είχαμε συνηθίσει για δεκαετίες. Η καμπύλη, συνέχισε ο κ. Μαύρος, έσπασε και η πλήρης απορρύθμιση της προηγούμενης «γραμμικής κοινωνικής συνάρτησης» είναι γεγονός. Η προβλεψιμότητα πλέον για το αύριο είναι παρελθόν και οι κανόνες άγνωστοι. Παράλληλα, οι εξουσίες στην Ελλάδα δεν βρήκαν το πολιτικό κουράγιο να σφυρηλατήσουν την κουλτούρα του σύγχρονου Έλληνα με στόχο την εξέλιξή της προς την κατεύθυνση της έννοιας «βιωσιμότητα». Το κρισιμότερο φορτίο, κατέληξε ο πρόεδρος του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, πέφτει όπως πάντα στους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, οι οποίοι καλούνται να εκπληρώσουν δύο ρόλους που συνδέονται με έναν σύγχρονο Οδυσσέα. Ο πρώτος είναι εκείνος της αντοχής στον πειρασμό της Κίρκης, όσον αφορά στην εύκολη εκχώρηση της ηγεσίας της ευθύνης στο περίφημο Κράτος, αναδεικνύοντας έτσι μόνο τη διάσταση της γκρίνιας, που στους δύσκολους σημερινούς καιρούς, μπορεί να υποστεί πολύ εύκολη κριτική, οδηγώντας στην απώλεια του «δίκιου». Ο δεύτερος είναι η τοποθέτηση στο «τραπέζι» των προκλήσεων και ευρηματικών δράσεων που αφορούν στη δική τους πλευρά, πετώντας έτσι το γάντι στις θεσμικές εξουσίες και συντομεύοντας καθοριστικά τον ερχομό της ελπίδας.

Βιώσιμη ελπίδα είναι μόνο εκείνη που θα συνεγείρει το σύνολο του λαού και θα συστοιχίσει τις πιο ζωντανές δυνάμεις του σε μια συνεπή προσπάθεια εθνικής ανόρθωσης, είπε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Πρέπει πράγματι να δημιουργήσουμε δυναμικά το μέλλον μας και όχι να περιοριστούμε στο ρόλο παθητικών παρατηρητών των εξελίξεων. Έτσι πράττει κάθε ζωντανή κοινωνία. Και αυτή είναι η μοναδική συνταγή βιωσιμότητας για έναν τόπο που, υπό το φάσμα της κατάρρευσης, καλείται σήμερα να ανασυγκροτηθεί σε νέα αναπτυξιακή βάση, με νέα αντίληψη για το κράτος, την οικονομία και την κοινωνία, επιστρατεύοντας προς τούτο όλες τις εφεδρείες του. Πρωτοπόροι στην προσπάθεια αυτή, στη μάχη αυτή, είναι αυτονόητα οι επιχειρηματικές ηγεσίες. Αναφέρθηκε ακόμα ο κ. Δασκαλόπουλος στα εμπόδια της επιχειρηματικής δημιουργίας όπως τα κατέγραψε ο ΣΕΒ σε συνεργασία με τους περιφερειακούς συνδέσμους και άλλους παραγωγικούς φορείς και στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την ανακοίνωσή τους. Χρέος και συμφέρον των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, είναι να δώσουν με τις θέσεις, με τις πράξεις τους, βιώσιμη ελπίδα σε έναν λαό που σήμερα διακατέχεται από ανασφάλεια και φόβο για το αύριο που του ξημερώνει. Μπορούμε να το πετύχουμε – με τις αξίες μας και τη δουλειά μας. (Το πλήρες κείμενο στo link: http://www.eede.gr/ceo_2010_delta.doc)

Προτεραιότητά μας να είναι πλέον να δημιουργήσουμε – όπως μας παρακινεί και το θέμα του συνεδρίου – τις εξελίξεις και όχι να παλεύουμε να τις «προβλέψουμε» για να τις ακολουθήσουμε ή το χειρότερο για να μεμψιμοιρήσουμε, επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος. Προτεραιότητά μας είναι να αναζητήσουμε νέες ευκαιρίες και να σχεδιάσουμε κινήσεις που θα διασφαλίσουν μια ανταγωνιστική θέση στην αγορά του αύριο. Δική μας ευθύνη είναι να αναπτύξουμε μία μακροπρόθεσμη οπτική και στρατηγική για την επαναφορά στη σωστή πορεία, αλλά και τη διασφάλιση μίας συνετής και βιώσιμης ανάπτυξης. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Είναι γεγονός ότι διανύουμε την περίοδο των ισχνών αγελάδων με τις εξελίξεις να τρέχουν σε ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Εάν θέλουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον και να αντιστρέψουμε την κατάσταση, προς όφελός μας, οφείλουμε να πάρουμε υπολογισμένο ρίσκο, να διαχειριστούμε την αλλαγή και να επανεφεύρουμε τους εαυτούς μας. (Το πλήρες κείμενο στo link: http://www.eede.gr/ceo_2010_ebea.doc)

Πρέπει να επανέλθουμε στο όραμα των ελληνικών επιχειρήσεων – εθνικών πρωταθλητών, τόνισε με έμφαση ο κ. Αριστείδης Μπελλές, πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας. Να στοχεύσουμε στην πρόοδο και ευημερία των επιχειρήσεών μας στην χώρα αλλά και στο εξωτερικό, κατακτώντας νέες αγορές . Και αυτό το όραμα πρέπει να το ενστερνισθεί και το κράτος μας. Η Ελλάδα οφείλει να διακρατεί και να αξιοποιεί με τον καλύτερο και συνετότερο πλέον τρόπο τους πολίτες της τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, τους νέους της , όλα της τα κεφάλαια, άψυχα και έμψυχα. Συνοψίζοντας ο κ. Μπελλές εξέφρασε την πεποίθηση ότι επιτέλους έχουμε διαγνώσει τα τεράστια λάθη και χρόνια προβλήματά μας και ότι υπάρχει η βούληση να τα διορθώσουμε και να κάνουμε μια νέα αρχή για την εθνική οικονομία, σε υγιή και ανταγωνιστική βάση.

Κατά τον πρύτανη ερευνών του Insead καθ. κ. Ilian Mihov τα σενάρια για το μέλλον εξαρτώνται από τις θεσμικές αλλαγές που θα υλοποιηθούν. Οι παράγοντες που δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη είναι η ενίσχυση της διαδικασίας παραγωγής ως αποτέλεσμα επενδύσεων σε φυσικούς και ανθρώπινους πόρους καθώς και σε γνώσεις και η παραγωγικότητα, που επηρεάζεται και από τις επενδύσεις σε κεφάλαια, γνώσεις και τεχνολογία. Τα κράτη που είναι πιο ανοικτά στο διεθνές εμπόριο κάνουν πιο παραγωγικές επενδύσεις και εισάγουν νέες τεχνολογίες από άλλες χώρες. Στόχος για την Ελλάδα, είπε ο κ. Mihov πρέπει να είναι η αλλαγή της πορείας / κατεύθυνσης και όχι απλώς η έξοδος από την κρίση, ενώ τόνισε πως πρέπει να παραδειγματιστεί η Ελλάδα από τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ιρλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία.

Ο κ. Νότης Μηταράκης, αν. υπεύθυνος του Τομέα πολιτικής ευθύνης οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως καλούμαστε να διαμορφώσουμε με τις πράξεις και τις επιλογές μας το μέλλον της Ελλάδας και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα το κύριο ζητούμενο, συνέχισε ο ομιλητής, είναι η αύξηση της παραγωγής ώστε να καλύψουμε τις σημερινές μας ανάγκες αλλά να πληρώσουμε και τα χρέη του παρελθόντος. Προτάσσουμε ως Ν.Δ. το στόχο της όσο το δυνατόν ταχύτερης ισοσκέλισης του προϋπολογισμού, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες στηρίζουμε, ενώ έχουμε ξεκινήσει τη συζήτηση για συνταγματική αναθεώρηση για βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου με στόχο τη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Την ανάγκη της δημοσιονομικής εξυγίανσης επισήμανε ο κ. Μηταράκης, ενώ είπε ακόμα πως, χρειάζεται αλλαγή φορολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος, αλλαγή νοοτροπίας, μέτρα ανάτασης της οικονομίας (ΣΔΙΤ, ΕΣΠΑ – στήριξη ρευστότητας / μηχανισμός συγκέντρωσης οφειλών συμψηφισμού), μέτρα απλοποίησης του ρυθμιστικού καθεστώτος, όχι πολυνομία, ταχεία αδειοδότηση των επενδύσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Τέλος, ο κ. Μηταράκης τόνισε την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου με τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους με στόχο την άμεση ανάκαμψη και τη μακροχρόνια ανάπτυξη.

Μόνο αν όλοι μας βάλουμε στην άκρη κάποια πρόσκαιρα και βραχυπρόθεσμα προνόμια και οφέλη, μπροστά στην προοπτική μιας μακροπρόθεσμης πορείας οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, υπάρχει βιώσιμη ελπίδα για την χώρα, δήλωσε κατά την ομιλία του στο δείπνο, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Στην παρέμβασή του ο Υπουργός, εκτός από την έκκληση να αναλάβουν όλοι το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, απηύθυνε κάλεσμα στους επιχειρηματικούς φορείς της χώρας να συμπράξουν θετικά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για ανάταξη και αναθέρμανση της εθνικής οικονομίας, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση. Παρουσίασε ακόμη το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη που βασίζεται στην ενθάρρυνση των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, μέσω της αποτελεσματικής και στοχευμένης χρήσης των διαθέσιμων επενδυτικών εργαλείων. Ενώ κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε πως «ο δρόμος για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας είναι ο μοναδικός δρόμος που έχουμε. Είναι η μοναδική μας επιλογή, είναι το εθνικό μας στοίχημα. Προσωπικά, και ως αρμόδιος Υπουργός για την ανάπτυξη, θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να το κερδίσουμε». (Το πλήρες κείμενο στo link: http://www.eede.gr/ceo_2010_ypaan.doc)

Στο συνέδριο μίλησαν επίσης ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Managers (CEC) κ. Γιώργος Λιαροκάπης, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθ. Γιάννης Στουρνάρας, ο εκδότης και δημοσιογράφος κ. Νίκος Χατζηνικολάου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης, ο πρόεδρος της. ΕΛΑΪΣ Unilever Hellas κ. Σπύρος Δεσύλλας, ο διευθύνων σύμβουλος της VIVARTIA κ. Ιωάννης Αρτινός και ο Δήμαρχος Ανάβρας Μαγνησίας κ. Δημήτρης Τσουκαλάς. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος κ. Παύλος Τσίμας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Αν ζούσε… ο Κων. Μητσοτάκης

Από: EBR

Εάν είχε εφαρμοστεί η πολιτική του, δεν θα χρεοκοπούσαμε

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Κατασχέθηκαν περίπου σαράντα εντάλματα σύλληψης και περιουσιακά στοιχεία 520 εκατομμυρίων ευρώ

Οικονομία

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Η λύση στο πρόβλημα είναι η αύξηση των μισθών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron